Nøgleord
Passer godt til
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring
Andre spændende produkter
Domaine Jacques Selosse, Avize, Frankrig
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
Initial er som navnet antyder åbningsnummeret hos Selosse og angiveligt en af de bedste og mest seriøse "basisvine" ikke blot i Champagne, men i hele vinens verden.
Det er samtidigt en vin som forelsket sværmer omkring tallet 3. Det er en "Blanc de Blancs" sammenstukket af vinene i tre på hinanden følgende årgange gæret på druerne fra Selosses parceller omkring de tre byer Avize, Cramant og Oger, og ikke nok med det: Vinen modner på flasken i 3 år forud for degorgement og målet for den årlige produktion er 33.333 flasker!
Dosagen varierer lidt fra år for år, men overstiger aldrig 5 g/l., og det er en af årsagerne til vinens altid gnistrende rene og meget friske stil. Datoen (oftest i oktober) hvor vinen blev degorgeret er anført på bagsiden af alle flasker.
Da vinene som hovedregel distribueres til den utålmodigt ventende fanskare umiddelbart efter degorgement ledsages de faktuelle oplysninger med en opfordring til mindst at vente 6 måneder efter degorgement og gerne lidt længere, hvis man kan.
Årgang | NV |
Land | Frankrig |
Region | Champagne |
Distrikt | Côte des Blancs |
Producent | Champagne Selosse |
Vinmager | Anselme Selosse |
Druer | Chardonnay (100 %) |
Nettoindhold | 0,75 l |
Lukkeanordning | Champagneprop |
Produktionsform | Biodynamisk |
Alkoholprocent | 12,0 % |
Indeholder sulfitter | Ja |
Lagring | 36 måneder på flaske inden degorgement |
Forventet holdbarhed | 6-8 år fra degorgement |
Jacques Selosse er et lille familiefirma, som er blevet en institution i vinens verden selvom de længe opererede fra blot 6 ha. vinmarker omkring Avize og en produktion på kun små 40.000 flasker.
I dag er der blevet tilkøbt yderligere interessante parceller og produktionen nærmer sig 80.000 flasker. Selvom det stadig ikke er meget fylder Jacques Selosse rigtig meget, når det handler om kvalitet og modernisme i Champagne. Det er Anselme Selosse - uddannet på Lycée Viticole i Beaune - som nu forsøger at skabe en række vine, som, eksponerer de subtile aromaer vi ellers kun finder i de bedste vine fra Mersault og Montrachet.
Hos Selosse er alt håndarbejde, druerne er håndplukket og den første gæring finder altid sted i egefade. Den ny vin forbliver "sur lie" i mindst 6 måneder med omrøring i fadet en gang om ugen, og først derefter starter den op til 7 år lange rejse frem mod "degorgement".
En af Anselmes nyskabelser har været indførelsen af et såkaldt "Solera system" til husets "Vin de Reserve". I dette system bliver en tredjedel af den eksisterende "reserve vin" brugt i årets "non-vintage cuvée", og herefter bliver den ledige plads erstattet af vine fra den seneste årgang. Dette betyder, at "reserve vinen" hos Selosse år efter år er blevet mere kompleks, og resultatet er blevet en række vine, som reelt har udvidet den mulige aromaprofil for Champagne.
Alle Selosse Champagner - undtagen La Cote Faron (tidligere Contraste) og Non Vintage Rosé - er fremstillet af 100% Chardonnay, og udtrykket er tørt og præget af en markant mineralitet, som den kalkrige undergrund omkring Avize begaver vinene med.
Resultatet er yderst finesserige og altid smukt balancerede vine, der alle udvikler sig smukt 5 til 10 år efter frigivelsen, måske mere.
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.
Cote de Blancs udgør et af de vigtigste underområder i Champagne regionen sammen med Montagne de Reims og Vallée de la Marne. Området ligger syd for Epernay og Montagne de Reims og inkluderer ca 3300 ha vinmarker overvejende beplantet med Chardonnay. Markerne er for de flestes vedkommende placeret på en gennemgående østvendt skråning, og dækker blandt andet seks Grand Cru kommuner herunder nogle af Champagnes bedste som Mesnil-sur-Oger, Avize og Cramant. Jordbunden er meget kalkholdig med solide forekomster af den påskønnede Belemnit kalk.
Nøgleord
Passer godt til
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring