Nøgleord
Passer godt til
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring
Domaine Jacques Selosse, Avize, Frankrig
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
Version Originale Non Vintage er Anselme Selosse's forsøg på at tage den allerede fremragende Initial et skridt videre. Der er tale om de bedste druer fra de samme tre marker som føder Initial og lige som med Initial stammer materialet fra tre på hinanden følgende årgange.
Version Originale modner mindst 42 måneder på flaske forud for disgorment og i det lykkeligste aftapninger bliver der blot efterfyldt med den samme vin fra en anden flaske. Andre gange får vinen en lille altid ekstremt lav dosage på max.1,5 g/l.
Dette stiller store krav til druematerialet og perfektionisten Anselme Selosse frigiver sjældent mere end ca. 3.000 flasker af denne vin.
Datoen, måneden (oftest oktober) og året hvor vinen fik sin prop er anført på bagsiden af alle flasker, og da vinene som hovedregel distribueres til den utålmodigt ventende fanskare umiddelbart efter disgorment ledsages de faktuelle oplysninger med en opfordring til mindst at vente 6 måneder for man lader propperne springe. Og hvis nysgerrigheden får overhånd opfordrer Selosse til at vinen åbnes mindst 2 timer i forvejen eller at den hældes på karaffel, således at den når at genvinde broderpartens af sin normalt imponerende fylde.
Selosses Champagner beskrives af mange i næsten religiøse vendinger og skænkes som altid med et fantastisk blød skum og står herefter med nogle af de fineste små perler der kan opleves i Champagne. Nyder du den indenfor de første par år vil friskheden være markant og syren kan virke næsten forstyrrende selvom der også er markante og mere joviale træk fra fadlagringen i spil. Venter du bare 2-3 år venter en ekstraordinær Champagne oplevelse på dig. Næsen vil blive endog meget kraftfuld med store poser af friske ristede hasselnødder, søde mandler og blomstrende krokus og derpå en intens, rig og kompleks smag, der på bemærkelsesværdig og underholdende vis vil blive ved med at udvikle sig i glasset - hvis du viser den tålmodighed.
Anselme Selosse går meget op i serveringstemperaturer, og som bonusinfo skal du vide at han opfatter det som karaktermord på vinen såfremt temperaturen dykker ned under de 12 grader.
Årgang | NV |
Land | Frankrig |
Region | Champagne |
Distrikt | Côte des Blancs |
Producent | Champagne Selosse |
Vinmager | Anselme Selosse |
Druer | Chardonnay (100 %) |
Nettoindhold | 0,75 l |
Lukkeanordning | Champagneprop |
Produktionsform | Konventionel |
Alkoholprocent | 12,0 % |
Indeholder sulfitter | Ja |
Lagring | 42 måneder på flaske forud for degorgement. |
Forventet holdbarhed | 6-8 år fra degorgement. |
Jacques Selosse er et lille familiefirma, som er blevet en institution i vinens verden selvom de længe opererede fra blot 6 ha. vinmarker omkring Avize og en produktion på kun små 40.000 flasker.
I dag er der blevet tilkøbt yderligere interessante parceller og produktionen nærmer sig 80.000 flasker. Selvom det stadig ikke er meget fylder Jacques Selosse rigtig meget, når det handler om kvalitet og modernisme i Champagne. Det er Anselme Selosse - uddannet på Lycée Viticole i Beaune - som nu forsøger at skabe en række vine, som, eksponerer de subtile aromaer vi ellers kun finder i de bedste vine fra Mersault og Montrachet.
Hos Selosse er alt håndarbejde, druerne er håndplukket og den første gæring finder altid sted i egefade. Den ny vin forbliver "sur lie" i mindst 6 måneder med omrøring i fadet en gang om ugen, og først derefter starter den op til 7 år lange rejse frem mod "degorgement".
En af Anselmes nyskabelser har været indførelsen af et såkaldt "Solera system" til husets "Vin de Reserve". I dette system bliver en tredjedel af den eksisterende "reserve vin" brugt i årets "non-vintage cuvée", og herefter bliver den ledige plads erstattet af vine fra den seneste årgang. Dette betyder, at "reserve vinen" hos Selosse år efter år er blevet mere kompleks, og resultatet er blevet en række vine, som reelt har udvidet den mulige aromaprofil for Champagne.
Alle Selosse Champagner - undtagen La Cote Faron (tidligere Contraste) og Non Vintage Rosé - er fremstillet af 100% Chardonnay, og udtrykket er tørt og præget af en markant mineralitet, som den kalkrige undergrund omkring Avize begaver vinene med.
Resultatet er yderst finesserige og altid smukt balancerede vine, der alle udvikler sig smukt 5 til 10 år efter frigivelsen, måske mere.
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.
Cote de Blancs udgør et af de vigtigste underområder i Champagne regionen sammen med Montagne de Reims og Vallée de la Marne. Området ligger syd for Epernay og Montagne de Reims og inkluderer ca 3300 ha vinmarker overvejende beplantet med Chardonnay. Markerne er for de flestes vedkommende placeret på en gennemgående østvendt skråning, og dækker blandt andet seks Grand Cru kommuner herunder nogle af Champagnes bedste som Mesnil-sur-Oger, Avize og Cramant. Jordbunden er meget kalkholdig med solide forekomster af den påskønnede Belemnit kalk.
Nøgleord
Passer godt til
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring