Nøgleord
Passer godt til
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring
Domaine Jacques Selosse, Avize, Frankrig
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
Mens Anselme Selosse i sine andre vine via sine unikke Solera-systemer søger at eliminere de forskellige årgange profil, er det omvendt her. Og da vinen samtidigt år efter år produceres på frugten fra de samme 2 små parceller i Avize er Anselmes Millésimé en af de vine, hvori man virkelig kan studere de enkelte årganges karakter uden filter. For som Anselme så fint udtrykker det: "The most important thing is not what I do but what I don't do, If I don't work it is a more natural product, if I work it is a normalized product."
Druerne håndhøstes og gærer og modner ligesom alle Selosse andre vine på brugte fade og/eller i terrakotta. Cuvéen til Millésimé sammenstikkes først et år efter høsten hvorefter den flaskes med lidt opformeret naturlig gær udrørt i uraffineret rørsukker. Efter den fornyede gæring modner vinen 96 måneder i flaskerne, eller til Anselme vurderer, at den er ved at være klar til at møde verden. Så får de første flasker deres degorgement og en dosage, der ofte bliver holdt helt nede omkring 1 gram pr. liter. Det første lille Lot blev degorgeret i december 2018 og siden er der frem til april 2021 blot blevet frigivet omkring 4.000 flasker af denne Millésimé 2009.
Anselme Selosse Millésimé er ikke en vin, man bare lige lister fri af Champagneproppen, skænker og skåler med. Her er i alle årgange et ustyrligt bundtræk og en kompleksitet, som kræver opmærksomhed og gerne en situation, hvor det er muligt at følge vinen over flere timer for at opleve hvorledes den kommer til live og folder sig ud.
Som altid gylden i glasset og med masser af herlige små perler og så en blød mousse, som sørger for, at hele munden bliver fyldt med aromatiske sensationer. Klart den friskeste og mest frugtige vin i Selosse portefølje, selvom de oxidative noter ikke fornægter sig. Noter af citronblomst, solmodne æbler, stikkelsbær, gær og brioche i et næsten yppigt udtryk indtil den læskende salte storm af skaldyr og dirrende citrus tager fat i roret. Og senere, hvis man ikke er for mange om flasken, noter af honning, lag af blomster og friskplukkede rørhatte.
En helt usædvanlig Champagne, som passer smukt til Anselme Selosse markante statement: "Wine does not have to please - it has to be interesting."
Bemærk at ekspertvurderingerne til højre ikke nødvendigvis referer til den cuvée og det tidspunkt for degorgement, som vi aktuelt tilbyder.
Årgang | 2009 |
Land | Frankrig |
Region | Champagne |
Distrikt | Côte des Blancs |
Producent | Champagne Selosse |
Vinmager | Anselme Selosse |
Druer | Chardonnay (100 %) |
Nettoindhold | 0,75 l |
Lukkeanordning | Champagneprop |
Produktionsform | Økologisk uden ønske om certifikat |
Alkoholprocent | 12,5 % |
Fadlagret | Ja |
Lagring | Først 12 måneder på brugte fade og amfora. Derpå 96-116 måneder på flaske. |
Forventet holdbarhed | 6-8 år fra disgorgement. |
Jacques Selosse er et lille familiefirma, som er blevet en institution i vinens verden selvom de længe opererede fra blot 6 ha. vinmarker omkring Avize og en produktion på kun små 40.000 flasker.
I dag er der blevet tilkøbt yderligere interessante parceller og produktionen nærmer sig 80.000 flasker. Selvom det stadig ikke er meget fylder Jacques Selosse rigtig meget, når det handler om kvalitet og modernisme i Champagne. Det er Anselme Selosse - uddannet på Lycée Viticole i Beaune - som nu forsøger at skabe en række vine, som, eksponerer de subtile aromaer vi ellers kun finder i de bedste vine fra Mersault og Montrachet.
Hos Selosse er alt håndarbejde, druerne er håndplukket og den første gæring finder altid sted i egefade. Den ny vin forbliver "sur lie" i mindst 6 måneder med omrøring i fadet en gang om ugen, og først derefter starter den op til 7 år lange rejse frem mod "degorgement".
En af Anselmes nyskabelser har været indførelsen af et såkaldt "Solera system" til husets "Vin de Reserve". I dette system bliver en tredjedel af den eksisterende "reserve vin" brugt i årets "non-vintage cuvée", og herefter bliver den ledige plads erstattet af vine fra den seneste årgang. Dette betyder, at "reserve vinen" hos Selosse år efter år er blevet mere kompleks, og resultatet er blevet en række vine, som reelt har udvidet den mulige aromaprofil for Champagne.
Alle Selosse Champagner - undtagen La Cote Faron (tidligere Contraste) og Non Vintage Rosé - er fremstillet af 100% Chardonnay, og udtrykket er tørt og præget af en markant mineralitet, som den kalkrige undergrund omkring Avize begaver vinene med.
Resultatet er yderst finesserige og altid smukt balancerede vine, der alle udvikler sig smukt 5 til 10 år efter frigivelsen, måske mere.
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.
Cote de Blancs udgør et af de vigtigste underområder i Champagne regionen sammen med Montagne de Reims og Vallée de la Marne. Området ligger syd for Epernay og Montagne de Reims og inkluderer ca 3300 ha vinmarker overvejende beplantet med Chardonnay. Markerne er for de flestes vedkommende placeret på en gennemgående østvendt skråning, og dækker blandt andet seks Grand Cru kommuner herunder nogle af Champagnes bedste som Mesnil-sur-Oger, Avize og Cramant. Jordbunden er meget kalkholdig med solide forekomster af den påskønnede Belemnit kalk.
Nøgleord
Passer godt til
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring