Nøgleord
Karakteristika
Flaskelagring
Andre fristelser fra Jean-Marc Brocard
3 Route de Chablis, 89800 Préhy, Frankrig
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
Domaine Brocards imponerende "Gamme des Vins" starter med en sprudlende tretrins raket bestående af den konventionelle Chablis, den økologiske Chablis Sainte Claire og så denne ligeledes økologiske fra de ældste vinstokke på Brocard familiens forskellige parceller ovenfor landsbyen Préhy nogle kilometer syd for Chablis. Der er tale om op til 70 år gamle, og Julien Brocard beretter, at flere af rødderne skulle kringle sig mere end 25 meter ned i undergrunden!
Julien fortæller videre, at jordbunden her er af usædvanlig høj kvalitet, med meget fine mineraler, og med vekslende lag af kalksten og ler, der indeholder så mange fossiler, at de kan ses på selve jordoverfladen. Det allermeste høstes maskinelt, men ikke frugten fra de ældste vinstokke, som er sat på et tidspunkt, hvor ingen havde fantasi til at forestille sig hvor meget plads moderne høstmaskiner kræver.
Fremme i den moderne kælder sker der en sortering af druerne samtidig med at en del af stilkene fjernes inden de kommer op i den pneumatiske presse. Gæringen finder sted i rustfrit stål uden tilsætning af fremmede gærstammer, og vinen modner samme sted i 8 måneder inden den filtreres ganske let og tappes på flaske.
Den færdige vin møder os med smukke refleksioner og glimt af grønt i glasset og en meget klassisk duft, der både flager anis og mynte inden de forskellige friske associationer til æbler, klementiner, pink grape og moden lime får lov til at tage over. Lidt fyldigere, lidt fastere og frem for alt noget mere mineralsk end vinene fra de knap så gamle vinstokke, og samtidig med lidt mere energi og lidt større præcision end den 2018’er som den afløser.
Til alskens retter med fisk og skaldyr, men også en vin som sagtens kan holde et saftigt stykke fjerkræ beskæftiget.
Årgang | 2019 |
Land | Frankrig |
Region | Bourgogne |
Distrikt | Chablis |
Producent | Jean-Marc Brocard |
Vinmager | Odile Van Der Moere |
Druer | Chardonnay (100 %) |
Nettoindhold | 0,75 l |
Lukkeanordning | Skruelåg |
Produktionsform | Økologisk |
Alkoholprocent | 13,2 % |
PH-værdi | 3,2 |
Restsukker | 1,0 g/l |
Syreindhold | 3,82 g/l |
Svovlindhold | 67 mg/l |
Lagring | 8 måneder sur lie i rustfrit stål. |
Forventet holdbarhed | 4-5 år fra høståret. |
Serveringstemperatur | 8 - 10 °C |
Varenr.: | 217895 |
Jean-Marc Brocard er et meget gæstfrit menneske, der altid byder velkommen i sin kælder, byde på et glas og måske en smuk rundtur i hans marker hvis vejret tillader det. Han bruger de mest moderne metoder når de mange vine kommer til verden i det store og topmoderne produktionsanlæg på Domaine Sainte Claire.
Alle processer er elektronisk overvågede og der er total kontrol med temperaturen i alle de rustfri ståltanke hvori druerne fra de mange forskellige parceller vinificeres hver for sig for at transformere de enkelte vinmarkers særpræg videre til de færdige vine.
Jean-Marc Brocard siger, at "Sandheden om en vin ligger gemt i den jord, som vinstokkene vokser i" og fortsætter: "Vores dygtighed i kælderen og teknikken er selvfølgelig vigtig, men det er kun instrumenter vi bruger til formidling, og dybest set er vin et produkt af den jord hvori vinstokkene vokser. I Chablis er jordbunden usædvanlig. Ja der findes ikke noget tilsvarende noget andet sted i verden, og derfor er jeg sikker på at fremtiden tegner lyst for Chablis også i det nye årtusinde."
Jean-Marc er med andre ord en af de varmeste fortalere for begrebet "terroir". Han mener, det er jordens særlige rigdom på kalksten med indlejringer af millioner af bittesmå maritime fossiler, der giver Chablis sit unikke aromaspil, og derfor har brugen af fade længe været bandlyst.
I 2008 blev vinmageren Patrick Piuze imidlertid erstattet af Nadine Gublin, der også arbejder for Martin Prieur på Domaine Jacques Prieur, og det har medført, at det fadfri regime nu er slut, og erstattet af en filosofi hvor 15-20 % af materialet til Grand Cru vinene modtager op til 18 måneders fadlagring.
Jean-Marc er ud af landbrugsfamilie fra Côte d´Or, men hans familie dyrkede ikke vin. Det var først da han giftede sig med barndomsveninden Claudine, og hans svigerfar, som var vinbonde i St-Bris-le-Vineux, forærede han 1 ha. med vinstokke i bryllupsgave, at eventyret begyndte.
Siden er det gået stærkt, og i dag er Domaine Brocard med sine 150 ha. og mere end 500.000 årlige flasker en af de mest betydende producenter i Chablis både kvantitativt og kvalitativt. Alligevel er det stadig et familieforetagne og Jean-Marc har haft det held at se at hans nu voksne børn, sønnerne Stéphane og Julien samt datteren Céline og nu også hans svigersøn Fréderic Gueguen alle satser på at videreføre hans livsværk.
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Chablis er et historisk vinområde i det centrale Nordfrankrig. Rent administrativt tilhører Chablis Bourgogne, om end området geografisk ligger tættere på Champagnes sydligste vinmarker og distancen til det centrale Bourgogne, Cote d'Or, er ca 100 km. Af samme årsag er klimaet i Chablis køligere, og appellationen dækker udelukkende hvidvin lavet på Chardonnay. Jordbunden i de centrale og bedste marker er domineret af den fossilholdige Kimmeridge ler, mens randområderne har større forekomster af Portlandian jord, der overordnet set anses for ikke at kunne give samme høje kvalitet i den færdige vin som Kimmeridge leren. I Chablis findes 4 appellationer: Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis og Petit Chablis, og som det er sædvane for Bourgogne, er status afgjort af markernes beliggenhed og jordbundsforhold. Vinene er sjældent fadlagrede (med undtagelse af visse Grand Cru vine), og fremstår med lettere krop og mere syre end de hvide Bourgognevine fra Cote d'Or .
Nøgleord
Karakteristika
Flaskelagring