Jean-Pierre, Corinne og Eve Grossot har 14 ha. i den generiske Chablis-appellation, som bliver forvandlet til en vin, som år efter år fremhæves som en af de allerbedste af et enigt anmelderkorps. Det er derfor kun naturligt at forvente noget særligt fra familiens Premier Cru vine, og den gode historie er, at vinene indfrier alle fair forventninger, og så gør det jo heller ikke noget at de både er økologiske og nu dokumenteret veganske.
Næsten 4 ha. har familien med små parceller på Premier Cru markerne Vaucoupin, Mont de Milieu, les Fourneaux, Fourchaume og så 0,18 ha. på Côte de Troëmes som er den midterste sektion af Beauroy skråningerne mellem Beine og Poinchy, der så frostfølsomme at man i 1978 anlagde en kunstig sø hvorfra man kunne forstøve vand hen over vinstokkende, når forårsfrosten kommer snigende. Vinstokkene er sat i 1980 og står i en blanding af kalkstens mergel og små rullesten fra tiden før vandet trak sig tilbage til den lille bæk Ruisseau de Beine.
Høsten er manuel med en soignering af klaserne både i vinmarken og nede på vingården før alle stilke fjernes og druerne ryger i den vandrette pneumatisk presse hvor der kun presses til 60% for at undgå uønskede bitre elementer. Mosten får lov til at dekantere i op til et døgn forud for gæringen ved lav temperatur i rustfrit stål uden fremmede gærstammer. Der opereres med fuld malolaktisk forgæring og en modning sur Lie i tankene i 10 måneder frem mod en skånsom tangentiel (keramisk) filtrering og aftapningen på flaske i november 2020.
Ikke den fyldigste af Premier Cru vinene fra familien Grossot, men med en fornem dybde, som måske gør den til den mest raffinerede og elskelige selvom den endnu (i foråret 2022) stadig forekommer svagt reduktiv og virkelig belønner lidt tid i store glas. Efterhånden med stadig større saftighed og den citrus rige maritime salte finale er fascinerende fra start til slut.
"2019 delivered only 37 hl/ha, it was 32 in 2017 too – and we can compare the freshness of those two vintages. The maturity is certainly there but not too much. It’s really the dryness that was principally to blame, and of course we have a large proportion of old vines – we had roughly 46 hl/ha in 2020.for 2020. We certainly had some cold and not a great flowering, but I still think it was the dryness that was the main reason. I still find a vintage that needs to take its time to find its place in terms of how it's tasting but we have a lovely tension which was a nice surprise." Jean-Pierre Grossot til Bill Nanson fra Burgundy Report ifm. smagning af vinene i januar 2021