Nadal de la Boadella er en af de lysende stjerner på den spanske Cava himmel. Lige siden vinmarkerne blev rekonstrueret efter den spanske borgerkrig og de over 20 meter dybe kældre blev udgravet i 1943, har Nadal forsøgt at raffineret udtrykket i deres mousserende vine og de satsede på kvalitet og bæredygtig produktion længe inden ordet økologi dukkede op i vores fælles bevidsthed. Og da vinene fandt fodfæste og produktionen senere udviklede sig til en industri funderet på tvivlsom frugt fra underbetalte vinbønder blev Nadal en del af fortællingen om hvad Cava kunne have været hvis det ikke lige var fordi...
Nadal kom derfor med i den eksklusive gruppe af producenter, som i et par år fik lov til at lancerede deres vine i den særlig appellation, der hedder/hed ”Cava de Paraje”, hvor myndighederne hævede barren og satsede på kvalitet. Nadal spillede også en fremtrædende rolle da en håndfuld seriøse producenter forsøgte at få det lokale konsortium til ikke bare at satse på paradevinene i ”Cava de Paraje”, men også at formulere nogle seriøse minimumskrav til selve begrebet Cava, og da forhandlingerne brød sammen var Nadel sammen med Gramona, Llopart, Recaredo, Sabaté i Coca og Torelló med til at formulere og patentere den nye Corpinnat-kategori.
Så siden februar 2019 har Nadal strøget navnet Cava fra alle deres mousserende vine som nu er kategoriseret som Corpinnat. Det betyder, at de i forholdt cava skal leve op til nogle helt andre krav med hensyn til såvel oprindelse som produktionsmetoder. Det handler blandt andet om man kun må anvende frugt fra egne vinmarker eller vinmarker, som man har lejet på langtidskontrakter. Det handler om druesorter og dyrkningsmetoder (som nærmest 1:1 ligner de økologiske) og så om, at høsten skal være manuelt, at vinen skal produceres af den der ejer/lejer vinmarkerne med mindst 18 måneders modning i flaskerne efter den 2. gæring.
Som Xavier Nadal så fint har formuleret det: "Vores bedsteforældre kaldte det for Champagne, vores forældre kaldte det for Cava, men nu løfter vi baren og skaber et benchmark for flaskegærede mousserende vine, som vores børn vil kalde Corpinnat."
Aeròdrom Republicà de Sabanell:
I et forsøg på at dæmme op for General Francos fremmarch annekterede Republikanerne i januar 1938 godt 40 ha af Nadals besiddelser. For 10 pesetas i timen begyndte mænd og kvinder fra lokalområdet at trække stokkene op, og få måneder senere var vinmarkerne forvandlet til en militær flyveplads. Oprindeligt skulle det have været et træningscenter for nye piloter, men allerede i sommeren 1938 lettede fly 3-4 gange dagligt og deltog i de blodige slag ved Ebro-floden. I november 1938 bombarderer italienske Savoia S-79 fly flyvepladsen, og i januar 1939 blev den demonteret få dage før, at Francos tropper erobrede Barcelona og banede vejen for 40 års fascistisk regime.