Den spanske vinmager Jorge Navascues satte ikke sit lys under en skæppe da han steg op på Peña Sangarba for sammen med sin hund og et glas at den røde Cutio at blive foreviget i silhuet i solnedgangen. Patetisk, eller elegant og stemningsfyldt? Svaret blæste i vinden, og under alle omstændigheder var det et stærkt signal om, at vi her har fat i en mand, der tror på sit projekt og elsker sin hund.
Rundt om i Cyberspace kan vi læse, at hunden også hedder Cutio, men det er en vandrehistorie. Der er tale en boxeren Woody, som Jorge Navascues fik med som en ekstra præmie, da han flyttede sammen med sin barndomskæreste Sara. Woody er nu rejs videre op i himmelen, og er blevet efterfulgt af endnu en boxer som har fået navnet Listán efter den sjældne druesort som Jorge Navascues blev fascinerede af, da han i en periode arbejde som konsulent på de kanariske øer. I dag er Jorge imidlertid steget ned fra bjerget og 2018’eren kommer i mere neutralt outfit, men med tillægsbenævnelsen Vendimia Seleccionada.
Ikke desto mindre er Cutio stadig en kærlighedserklæring til druen Grenache og et forsøg på at bevise, at der i Cariñena et par timers kørsel nordøst for Madrid findes uudforskede muligheder for at forvandle druen til spændende rødvine, der skal tælles med, når Spaniens bedste Grenache vine skal findes. Cutio er samtidig en sidegevinst fra et andet projekt, hvor Jorge Navascues sammen med sin far Jesús Navascues og Carlos Sanpedro fra Bodegas Pujanza i Rioja købte/lejede 9 ha. med gamle vinstokke i Valdejalón, etablerede Viñedos de Mancuso og skabte en Garnacha som allerede i den debuttrende 2002-årgang fik fuld opmærksomhed fra Robert M. Parker Jr. og hans hold i Spanien.
Mancuso var imidlertid en temmelig eksklusiv vin, og Jorge og Jesús Navascues besluttede derfor, at udvikle en mere folkelig og let drikkelig Garnacha, således at det glade budskab om druens fortræffeligheder i Aregón kunne blive spredt, og i 2011 blev den første udgave af Cutio produceret i kælderen på Bodegas Pago Aylés, hvor Jorge Navascues allerede arbejdede som vinmager.
Dette er således den 8. udgave af vinen, som nu er vokset ud af rammerne på Bodegas Pago Aylés og har fået sin egen platform i en af de gamle kældre i Almonacid de la Sierra, samtidigt med at frugten nu kommer fra lejede vinmarker og vinbønder, som dyrker druer i bakkerne omkring landsbyen.
For at værne om delikatessen har Jorge Navascues i den meget varme 2018-årgang prøvet at overtale sine partnere til at plukke deres druer tidligt, og senere har han, for at komme i mål med den friskhed, som han gerne ser gennemstrømme alle de vine, der bærer hans signatur, tilføjet 15% Cariñena (Carignan) til det endelige blend. For Garnacha ’s vedkommende er der tale om frugt fra omkring 50 år gamle vinstokke, der står i næringsfattig skifferrig jord. Høsten er manuel og alle stilke fjernes inden druerne knuses ganske let og får lov til at stå at udvikle deres aromatiske kompleksitet forud for gæringen i rustfrit stål. Vinen gennemgår den malolaktiske gæring i tankene inden den kort inde i det nye år fyldes på brugte franske fade hvor den modner i 4 måneder inden turen går tilbage i tanken, hvor den får selskab af de 15% Cariñena frem til aftapningen i december 2018.
Resultatet er en, der kommer med en friskere mindre grenachet profil end tidligere. Mindre marmelade, flere mørke brombær og blåbær end hindbær og jordbær og dertil fine strejf af mynte og lakrids, som betyder, at man gerne dufter en ekstra gang til vinen, inden man tager en slurk og begejstres over saftigheden, den cremede tekstur og de fine tanniner, som dribler oplevelsen over målstregen.