Man behøver bare lige bevæge næsen hen over glasset, når Poggio di Sotto Riserva 2015 skænkes for at fornemme, at dette er en vin i sin egen særlige liga!
Piero Palmucci var ikke blot en af de bedste producenter af Brunello, han var også en af de største og mest kontroversielle personligheder i og omkring Montalcino. Han realiserede sin drøm om at få foden under ejet bord, efter at have arbejdet i vinbranchen i mere end 20 år, da han sammen med sin hustru Elisabeth i 1989 købte de 12 ha. som blev til det lille "boutique winery" Poggio di Sotto, og frem til 2011 fremstille han sammen med sin ven og ønolog Federico Staderini en enestående stribe af nu legendariske vine ud fra devisen om, at det handlede om at skabe det perfekte druemateriale og herefter ødelægge så lidt som muligt, når frugten skulle forvandles til vin.
I 2011 solgte Piero Palmucci Poggio di Sotto til Claudio Tipa fra den berømte Grattamacco vingård i Bolgheri. Heldigvis fulgte vinmageren Federico Staderini med i handelen, og vi ved nu, at Poggio di Sotto er kommet i sikre hænder og fortsat producerer vine med så megen subtil elegance, at få om nogen i Montalcino kan være med. Federico Staderini skulle oprindelig kun have været en overgangsfigur, som "bare" skulle være med til at sikre kontinuiteten, men han er blevet på posten og er gledet ind i et så fremragende samarbejde med Claudio Tipa's chef vinmager Luca Marrone, at de 2 nu omtales som et dream-team i Montalcino.
Nu som før udføres der en såkaldt "green harvest" i midten af juni, og i begyndelsen af august klippes yderlige mere end halvdelen af de tilbageværende drueklaser til jorden, og når høsten kommer, er det kun de sundeste drueklaser, der kommer ned i kurvene. Alle stilke fjernes inden en del af druerne knuses hvorefter de gærer til vin uden tilsætning af fremmede gærstammer i rustfrit stål og i 7.000 liters slovenske egefade. Vinen forbliver i gæringstankene indtil den malolaktiske gæring er overstået, hvorefter den ud på vinteren pumpes op i 2.500 og 3.500 liters slovenske fade, hvor den først modnede i 48 måneder, indtil den "almindelige" Brunello blev trukket ud af ligningen, og så yderligere 12 måneder hvorefter den blev tappet på flaske som Riserva uden klaring eller filtrering.
Uanset årgangenes vekslende bonitet er Poggio di Sotto ‘s Brunello altid forførende vin, og når vi så rammer en af de store årgange, bliver der tale om en afvæbnende magtdemonstration. Og 2015-årgangen er en af de store. Det kan man forvisse sig om hvis man smutter om på bagsiden af det berømte Palazzo dei Priori i Montalcino og finder den mur hvorpå Consorzio del Vino Brunello di Montalcino siden 1992 har opsat små platter, som med 1-5 stjerner definerer årgangenes overordnede kvalitet og samtidig hylder en personlighed eller organisation med tilknytning til vinens verden, hvilket i 2015 "gik ud over" hele 5 lokale kunstnere, som på hver deres måde havde bidraget til at gøre Montalcino til en lidt mere spændende by at færdes i samtidig med, at Consorzio for første gang siden 2010 uddelte de maksimale ***** stjerner og kaldte 2015 for ”annata del secolo”- ”århundredets årgang”.
Ikke videre mørk og helt uden ambitioner om at vinde på muskler. I stedet med en helt vidunderlig duft af friske røde kirsebær og skovjordbær, som mødes med blomstrende violer søde finurlige krydderier, tobak og garvet læder i nærmest overjordisk subtil elegance.
En vin til de største øjeblikke. Prøv den eventuelt sammen med skovsneppen serveret helt enkelt på sit sneppebrød så fuglens fine smag virkelig kommer til sin ret og så der ikke er alt for mange elementer som fjerner fokus fra de fornemme dråber i glasset.