Dette er magnumudgaven af den første årgang og den første Brunello Riverva fra Poggio di Sotto efter Piero Palmucci valgte at sælge sin verdensberømte vingård til søskendeparret Maria Iris og Claudio Tipa, der allerede har opnået bemærkelsesværdige resultater på deres to andre vingårde Castello Colle Massari i Montecucco og Grattamacco i Bolgheri.
Smutter man om på bagsiden af det berømte Palazzo dei Priori i Montalcino finder man den mur hvorpå Consorzio del Vino Brunello di Montalcino siden 1992 har opsat små platter som med 1-5 stjerner definerer årgangenes overordnede kvalitet og samtidig hylder en personlighed eller organisation med tilknytning til vinens verden.
I 2011 blev det den ikoniske designer Salvatore Ferragamo’s tur som i den anledning trykte 6000 T-shirts med plattens motiv som siden finansiere en ny ambulance til byen. Samtidig blev årgangen gavmildt tildelt **** stjerner af Consorzio på trods af den ikke er i nærheden af at klassificere sig til at blive talt med blandt de seneste mindeværdige årgange 2004, 2006, 2007 og 2010.
Når det er sagt blev der rundt omkring skabt exceptionelt elegante vine hos de producenter som havde musklerne til at investere i hundredvis af timer ude blandt vinstokkene og siden sortere med relativt hård hånd da høsten kom i hus. Det havde de på Poggio di Sotto hvor det nye team fik frie hænder og sandheden er vel at teamet har fået flere muskler til at efterstræbe det excellente end de havde i legenden Piero Palmucci ’s glansperiode.
Denne 1. Brunello Riserva fra Claudio Tipa og hans team, som heldigvis stadig inkluderer Piero Palmucci ‘s ven og vinmager gennem mange år Federico Staderini, (som de kærligt kalder ”Sangiovese-hviskeren” i Montalcino og omegn), er derfor intet mindre end en magtdemonstration. Det kræver blot en proptrækker, hvis man vil forvisse sig om at legenden lever videre.
Gæringen fik lov til at gå i gang uden tilsætning af fremmede gærstammer i store slovenske egetønder hvor vinen fik lov til at blive ind til den malolaktiske gæring var overstået kort inde i det nye år. Herefter blev den fyldt på 3.000 liters gamle slovenske fade, hvor den modnede i næsten 5 år frem mod aftapningen på flaske uden klaring eller filtrering.
”Indimellem falder vi over noget helt sublimt, noget overdrevet, noget ekstravagant. Sangiovese så æterisk, så fin, så delikat, så feminin og samtidig så intens. Første association er Bourgogne, men alligevel med mere kerne, mere tyngde, mere stoflighed. Generøs og osende. Aromatiske blomster, kirsebær, jordbær, tobak, læder, chokolade, orangeskal samt diskrete balsamiske noter. Flot struktur af balancerede tanniner og en delikat frugtsyre samt stor smagskoncentration, nærmest kød fyldt. Til den helt særlige aften, forførelse, forkælelse eller gaven til én, der fortjener noget helt specielt.” Thilde Maarbjerg - sommelier og DipWSET om 2009-årgangen.