Mauro Brunelli og Anna Savini og deres søn Luca har i hele det nye millennium samlet på små parceller nord og nordøst for Montalcino, og efterhånden er det blevet til næsten 10 ha., som alle kvalificerer sig til Brunello-appellationen. Herfra producerer familien, som det er typisk for de fleste mindre vinbønder, 3 vine. Dels denne Brunello, dels i de bedste år en Brunello Riserva, og så en Rosso di Montalcino, der fungerer som en slags ventil for de to andre. Forstået på den måde at i de år, hvor druematerialet er fremragende, bliver mere Brunello og mindre Rosso, og i de år, hvor vejrguderne ikke helt har fundet melodien, bliver der måske slet ikke nogen Brunello, men til gengæld en hel Rosso.
Sangiovese druerne fra de forskellige parceller er høstet fra den 20. september og helt frem til den 15. oktober, hvor de sidste druer nåede i hus lige inden vejret slog om og det for alvor blev efterår i Toscana. Der er sket en soignering allerede ude i de forskellige vinmarker og igen foran kælderen, inden alle stilke er fjernet, og frugten er forvandlet til vin parcel for parcel i rustfrit stål uden fremmede gærstammer. De forskellige vine har fået tid til at overstå deres malolaktiske gæring, inden de blev fyldt på en blanding af store slovenske fade og franske barrique, hvor de er modnet i omkring 34 måneder inden den endelige vin er sammenstukket, filtreret og tappet på flaske.
En særdeles koncentreret, ja nærmest kompakt Brunello som meget gerne vil forbi en karaffel inden den skænkes i familiens største glas. Først nærmest balsamisk og så langsomt med stadig mere blå frugt som kommer snigende i form af blåbær, brombær og blommer for til sidst at smelte sammen med vanilje og andre mere markante næsten fyrrenåleagtige krydderier fra fadene. Kraftig og aromatisk med en næsten salt mineralitet og nedenunder det hele en markant garvesyre som både peger fremad og kalder på intense kreationer fra det salte køkken.
Den amerikanske turbosmager James Suckling, der fører sig frem ved sammen med sin søn at smage flere end 25.000 vine om året kaldte 2015 for ”A Fairy-Tale Vintage” og ”a historical year for Brunello di Montalcino that nobody should miss”, da det i efteråret 2019 var lykkedes ham at smage flere end 180 forskellige vine fra årgangen.
Hvis det skal handle om power og garvesyre der signalerer udviklingspotentiale har han måske ret. Bedøm selv!
Brunelli-familien valgte i 2017 at nedtone deres navn til fordel for Martoccia, som er navnet på den lille klynge huse, der har været deres hjem siden 1964, men de smukke labels med dragende lidenskabelige kvinder bestod. Det var Luca Brunelli, der på en rejse til Amsterdam var blevet forelsket i stemningen i værkerne af hollandske maler Van Dongen, og i samarbejde med den lokale grafiker Luciana Petti, fik han ekstrapoleret nogle af malerierne så de ganske effektfuldt visualiserer den oplevelse, der var i vente. F.eks. denne sensuelle kvinde, som udfordrende trækker op i sine røde skørter, og måske nok kan virke lidt skræmmende. Lidt ligesom den unge Brunello, som også kan virke udfordrende inden man fascineres af dens elegance og vedholdende styrke.