Birbet er den superaromatisk lyserød vin, som næsten alle vinbønderne i og omkring Roero-distriktet, og selvfølgelig også Pelassa-brødrene, har på programmet. Birbét var egentligt et udtryk, som de lokale brugte med et glimt i øjet, når deres unger blev lidt for friske eller uforskammede, men da myndighederne i forbindelse med etableringen af Brachetto d’Acqui først som DOC i 1969 og siden som DOCG i 1996 gjorde det ulovligt at nævne Brachetto på etiketterne (såfremt vinen ikke var en rigtig Spumanti eller en Passito), blev Birbet den uautoriserede fællesnævner for de søde let mousserende vine, som vinbønderne fortsatte med at producere.
Pelassa har 4 forskellige kloner af Brachetto-druen herunder en 1/2 ha. med den uautoriserede, men ikke desto mindre særligt aromatiske Brachettone del Roero, som også bringer lidt mere syre og bitterhed. Druerne er håndhøstede i starten af september og efter en sortering foran kælderen er alle stilke fjernet hvorefter druerne er pumpet op i rustfrit stål hvor de er blevet (delvist) knust af deres egen vægt. Gæringen starter spontant uden fremmede gærstammer, men standses ved nedkøling til under frysepunktet allerede på 4. dagen, mens sukkerindholdet stadig er over 100g. og alkoholprocenten endnu ikke har ramt de 6%.
En transparent lys rubinrød vin, som skummer fint op, når den skænkes og derpå står med små sirlige perler, som diskret stiger til vejrs i glasset. Superaromatisk med herlige noter af jordbær, hindbær, brombær og gamle duftroser både til næsen og i munden. Sød og takket være sin bitterfriske finish også delikat og velafbalanceret. Mørkere end rosé, men for lys til at vi vil kategorisere den som rød. med andre ord en vin i sin egen ret. Det er festligt!
Brachetto vinene var i 1970'erne og 80'erne en truet størrelse, men i det nye millennium har Birbet vinene fået en renæssance som et spændende alternativ til Moscato d'Asti. En herlig aperitif for alle med en sød tand, og også fin mod slutningen af måltidet, hvor det godt kan være befriende, at alkoholindholdet ikke er højt. Prøv den for eksempel sammen med en helt klassisk gang rødgrød med fløde, eller til friskplukkede jordbær, der lige får lov til at stå og blivelune i solen inden de overhældes med iskold med fed fløde. Det er den rene smag af sol og sommer!