Dette er Christophe Perrot-Minots vidunderlige og ekstremt efterspurgte generiske røde Bourgogne, som kun er behæftet med én eneste fejl. Den koster desværre en mindre formue. På dette niveau er der ingen over og meget få ved siden af, selvom de forskellige eksperter alle træder lidt på bremsen med pointgivningen, når de ved hvad de smager. Der skal jo også være luft til at placere de helt store vine i hierarkiet, og derfor er det først senere, når de nogle gange møder vinen igen og smager den blindt, at den bliver bedømt som fortjent. 2-5 ekstra point bliver det som regel forunderligt nok til.
Forklaringen er at Christophe ikke skeler til de forskellige appellationers og de forskellige parcellers prestige, når han arbejder i kælderen, og så det faktum at der her ikke er tale om et sammenstik af vine fra vinmarkerne nede ved Route Nationale 974, men derimod 2 små parceller som begge ligger omgivet af Premier og Grand Cu vinmarker centralt i Morey-Saint-Denis. Dels en smal stribe med omkring 55 år gamle vinstokke lige nedenfor Clos de Tart, som på grund af manglende dræning ikke blev en del af Premier Cru marken Les Ruchots da de sidste linjer blev trukket tilbage i 1936, dels et lidt større stykke, som ikke var tilplantet i 1936 omme på den anden side af landsbyen adskilt fra Clos de la Roche af Routes des Grands Grus.
Druerne er naturligvis håndhøstede, og efter den obligatoriske soignering og sortering blev det igen muligt at arbejde med omkring 50% hele druer inklusive den del af stilkene, som druerne er fæstet til. De gennemgik indledningsvis en såkaldt kold maceration ved 14 grader sammen med de afstilkede druer i rustfrit stål i en uges tid inden temperaturen blev hævet, og den egentlige gæring gik i gang uden fremmede gærstammer. Efter gæringen fik vinen lov til at sætte sig (bundfælde) i nogle dage inden den blev fyldt på brugte fade fra Tronçais og Bertrange leveret af Remond i Ladoix-Serrigny. Her modnede den i 14 måneder uden omstikninger og med kun en enkelt omrøring forud for det endelige sammenstik i stål og aftapningen på flaske uden klaring eller filtrering i foråret 2022.
Christophe Perrot-Minot havde som sædvanlig besøg af bourgogneeksperten Allen Meadows i januar (2022), og inden smagningen kom Christophe med denne evaluering af 2020 årgangen til den håndholdte mobiloptager:
"2020 is, much like 2019 in certain respects, an excellent but relatively tiny vintage as my net yields came in between 18 and 20 hl/ha versus the 22 hl/ha I realized in 2019. The growing season was again very hot and dry and while we didn't have much disease pressure, the flowering did not go especially well and thus there was a lot of shatter and a high incidence of shot berries. The summer was even drier than that of 2019 and there were some berries that were either sunburned or over ripe that had to eliminated. We picked very fast between the 27th of August and the 4th of September. Despite the heat and small quantities, potential alcohols were reasonable as the highest that I had came in at 13.7%. I used between 40 and 50% whole clusters and employed no more than 20% new wood for the élevage. While the vinifications were problem-free, the challenge was to avoid over extracting as the skins were both thick and ripe and thus the extractions happened almost by themselves. One day too many of cuvaison and it would have been easy to have excessively tannic wines. I took care to properly aerate the musts in order to help the yeasts do their job in an expeditious manner and thus the cuvaisons finished as they should have. Regarding the wines, while I liked my 2019s, I like my 2020s even better as they have excellent energy and even better transparency plus they have everything they need to age for basically as long as anyone would want to cellar them."
Efterfølgende konkludere en begejstret Allen Meadows: "I agree with Perrot-Minot because even though I was very impressed with his 2019s, his 2020s are quite simply terrific and should be on your shopping lists."
Vinen er tappet med kvalitetspropper og hver enkelt flaske forsynes til sidst med en "logstrip", der gør det muligt at indhente oplysninger om hver enkelt flaskes videre færd på internettet. (http://www.prooftag.com/)