Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring
Andre spændende produkter
Domaine Thierry Mortet, 16 Place des Marronniers, 21220 Gevrey-Chambertin, Frankrig
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
Cuvée Les Charmes de Daix imponerer og i appellationen Bourgogne Rouge, som ellers byder på uforskammet mange skuffelser, er denne vin et opløftende lyspunkt, som uddeler bøllebank til mange langt dyrere vine med fine kommunenavne på etikkerne. Så hvis du sværger til lys, feminin og slank Bourgogne med stor aromatisk finesse, er du på rette vej!
Vinen kommer fra den lille kommune Daix som ligger helt oppe lidt vest for Dijon. Her har Thierry Mortet langtidslejemål på 6 små parceller hvor de 15-50 år vinstokke alle står i en stenet blanding af ler og kalksten. Der er bare tale om 1 ha., som i mere end 10 år blev kultiveret økologisk. Det sluttede i 2014 hvor Thierry efter nogle år med klimatiske udfordringer, der blev toppet op af drilske ændringer i det økologiske regelsæt, besluttede, at økologien ikke længere gav nogen mening for ham. Denne 2017'er er således for 4. gang ikke længere økologisk, selvom Thierrys hjerte stadig banker for den størst mulige biodiversitet og selvom der ikke er andre forbudte kemikalier blandt vinstokkene end dem som blæser ind fra naboerne.
Der høstes i hånden med en sortering både i vinmarken og nede i kælderen 15 km. længere sydpå således at udbyttet altid lander langt under grænsen i den gavmilde Bourgogne appellationen. Alle stilke fjernes og druerne får et knus hvorefter most, kerner og skind får lov til at stå i 5-6 dage og udvikle den aromatiske kompleksitet. Gæringen sættes i gang i beton uden fremmede gærstammer og forløber med 2 daglige pigeage hvorefter vinen i løbet af 4 måneder i frem og ro gennemgår den malolaktiske gæring. Herefter fyldes vinen på 2 til 4 gange brugte fade og modner i 11 måneder frem mod aftapningen på flaske, der sker efter en let filtrering.
Vinen skænkes med en rubinrød kerne og en dejlig duft af mørke kirsebær, hindbær, ribs og granatæble der diskret akkompagneres af søde krydderier fra fadene og samles i et udtryk som nærmest virker uforskammet vellykket. Derpå dejlig aromatisk i munden. Ikke videre kraftig, men heller ikke på nogen måde let fordi et herligt lidt urtet mineralsk bundtræk skaber en på dette niveau sjældent set dybde.
Vi var begejstrede for 2015 og 2016. Her i 2017 er det lige før frugten er endnu bedre eksponeret. Vores kollega Heiner Lobenberg, som repræsenterer Thierry Mortet i Tyskland, formulerede det meget smukt da han smagte vinen: "Das ist ziemlich beeindruckend, und vor allen Dingen sehr, sehr schön."
Årgang | 2017 |
Land | Frankrig |
Region | Bourgogne |
Distrikt | Bourgogne |
Producent | Domaine Thierry Mortet |
Vinmager | Arnaud Mortet |
Druer | Pinot Noir (100 %) |
Nettoindhold | 0,75 l |
Lukkeanordning | Naturkork |
Antal flasker produceret | 16000 |
Produktionsform | Konventionel |
Alkoholprocent | 12,5 % |
PH-værdi | 3,5 |
Restsukker | 1,0 g/l |
Syreindhold | 3,8 g/l |
Svovlindhold | 52 mg/l |
Fadlagret | Ja |
Lagring | 11 måneder på fad |
Forventet holdbarhed | 5-7 år fra høståret. |
Serveringstemperatur | 15 - 17 °C |
Varenr.: | 213366 |
Thierry Mortet er bror til den berømte nu afdøde Denis Mortet. De arbejdede i en årrække sammen med deres far Charles Mortet og da han trak sig tilbage 1991 lå det lige for, at sønnerne skulle drive vingården videre.
Denis og Thierry havde imidlertid hver sin idé om, hvordan druerne skulle forvandles til vin, og de var heller ikke enige om hvorledes vinstokkene skulle passes og plejes. Så der var ingen anden udvej end at dele familiens forskellige parceller mellem de to brødre. De blev enige om fordelingen og endnu engang betød et generationsskifte i Bourgogne, at vi fik flere vine at vælge i mellem, og færre flasker af hver enkelt vin.
Thierry Mortet fik ca. 4 ha. og har siden erhvervet lidt mere end 3 ha., således at han i dag har 7,3 ha. at se til fordelt på 3,9 ha. i Gevrey-Chambertin, 0,5 ha. i Chambolle-Musigny, 0,2 ha. i Marsannay og 2,7 ha. i den upåagtede kommune Daix helt oppe på kanten af Dijon. Det meste handler om Pinot Noir, og til sammen bliver det til blot 30-35.000 flasker fordelt på 10 vine.
Thierry er traditionelt funderet, han køber sine fade hos Rousseau og Toutan og ved blandt andet at fjerne alle stilke fra druerne forud for gæringen og efterfølgende holde igen med fadlagringen efterstræber han frugten og finessen frem for kraft og styrke.
Han blev tidligt optaget af en naturlige cyklus og biodiversiteten og i årevis har han praktiseret økologisk landbrug, mens hans kollegaer lystigt forsatte med at sprøjte løs. Vi skal dog frem til 2007, før Thierry fandt det nødvendigt at få papir på sine arbejdsmetoder.
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring