Kig på prisen og føl så efter om du synes, det er vanvittigt eller betagende. Hælder du til det første, behøver du ikke læse videre. Maison og Domaine Leroy behøver næppe nogen introduktion, og dem der bare har snuset til et par af vinene vil vide, at vi her er oppe at kysse stjernerne og i audiens hos en legende. Også selvom der bare er tale om en Bourgogne Blanc, selvom der er tale om købt frugt, og selvom der findes Bourgogne Blanc vine, der er lige så fascinerende og koster det halve.
Det er stadig Madame Lalou Bize-Leroy, som står stadig i spidsen for det ikoniske Domaine Leroy og den tilknyttede måske endnu mere bemærkelsesværdige negociant-forretning. Og selvom hun efterhånden er blevet en gammel og skrøbelig dame, er hun fortsat 100% til stede i kælderen og fortsat i gang med sin søgen efter det ultimative ikke bare i Bourgogne, men i hele vinens verden, og derfor er vinene fra Leroy blevet samlerobjekter og en del af dannelsesrejsen for alle Bourgogne aficionados.
Vinen er funderet på frugt fra et par familier, som har parceller på kanten af, men stadig udenfor Meursault. De har i 3. generation solgt alle deres druer til Maison Leroy, og takket være nådesløse soignering af frugten kom udbyttet ned under 30 hl. /ha., hvilket angiveligt er tæt på en bundrekord for Bourgogne Blanc.
Parcellerne er, selvom det ikke fremgår, økologisk kultivere og høsten er manuel. Klaserne går direkte i pressen og mosten forvandles til vin i store gamle egefade, hvorefter 14 måneders modning i mindre hovedsageligt brugte fade følger, inden vinen tappes uden forudgående klaring eller filtrering.
Vinen er, når man kender historien, en oplevelse, og det er svært ikke at tænke på, hvad der mon gemmer sig af herligheder i Madame Lalou Bize-Leroys Grand Cru Cuvéer, mens man lige så stille nyder noterne af honningmelon, abrikos, kaprifolium, strejf af ananas og salte gnister af flintesten, som bliver forfulgt og til sidst indhentet af vanilje og dråber af smeltet smør fra fadene. Tør uden at knase, tilstrækkeligt med syre til at balancere fylden og alt i alt et mesterligt eksempel på, at en vin godt kan være imponerende, yndefuld og elegant på samme tid.
Om den så er pengene værd? Svaret blæser i vinden. Der findes mange hvide Meursault, Chassagne- og Puligny-Montrachet vine, som koster det samme eller mindre, og på hver deres måde er lige så stimulerende og insisterende. Det er lidt lige som med de olympiske ringe på en Audi og den fem-punktede krone i et Rolex-ur.
"As readers know, I am an unabashed fan of the Leroy wines and have offered many glowing reviews over the years. With that said, when the portfolio of wines is viewed in its totality, I am not engaging in undue hyperbole by observing that 2016 is destined to be one of Leroy's greatest successes as the wines are quite simply brilliant." Allen Meadows - Januar 2019
"I have said it so many times, that it may seem redundant, Lalou Bize-Leroy stands virtually alone at the top of Burgundy's quality hierarchy." Robert Parker - Januar 1990
“At Auxey-Duresses, I recommend for all the wine afficionados, and the curious, to take an appointment with Madame Bize-Leroy. At Maison Leroy are the best of Burgundy and the depth and bredth of her cellar is immense. This is the place for Burgundy, I’d compare it with the Bibliotheque Nationale”. Jean Lenoir i "Le Nez du Vin" - 1981
“Wine is inspired from the cosmos; it tastes of the world itself.” Lalou Bize-Leroy