I en tid hvor priserne på hvid Bourgogne fra Côte d'Or er højtflyvende, er det et godt tip at kigge lidt sydøstpå til Maconnais, ligesom det også er et godt tip at overveje Aligote-druen, som længe har befundet sig i skammekrogen, fordi vinbønderne ikke rigtig gad gøre sig umage, og fordi vinstokkene som regel stod på parceller, hvor Chardonnay og Pinot Noir ikke rigtig ville finde sig tilrette.
Når vi så finder denne vin, som både er fra Macon og skabt på druen Aligoté begynder det at blive både interessant og overraskende. Især når man opdager, at vinstokkene står på et par parceller ved La Roche-Vineuse ikke langt fra de nordligste af de 22 Lieux-dits omkring Chaintré, Fuissé, Solutré-Pouilly og Vergisson, som fra og med 2020-årgangen kan flage med Premier Cru, vel og mærke hvis druen er Chardonnay.
Men Alain og Cédric Chêne, der er far og søn og 4. og 5. generation på Domaine de la Belouse eller Domaine Chêne, som det også kaldes, når vinene finder vej til restauranterne, har ingen planer om at rive deres vinstokke med Aligoté op, selvom de står midt i et landskab af Chardonnay. Cédric fortæller, at det er blevet lidt af en familietradition at tilbyde en Aligoté, der, som han udtrykker det, "er mere end hæderlig", og så minder han os lige om, at selvom tiderne skifter, så er det ikke så længe siden, at det lille ord "Bourgogne" på flaskerne var fint at få med, hvis man var en fattig vinbonde i Macon. Dertil kommer, at der er mange, der (endelig) er begyndt at tage Aligoté-druen seriøst, og derfor oplever Cédric Chêne stigende efterspørgsel efter familiens specialitet.
Domaine Chêne disponerer over 42 ha., herunder 4 ha. med 25-50 år gamle vinstokke på ler- og kalksten rig jordbund, som leverer frugten til denne vin. Høsten er manuel med en soignering allerede i vinmarken og derefter følger direkte presning på vingården få timer efter at klaserne er klippet i kurven. Der presses a la Champenoise, dvs. kun til 60-65%, og efter mosten har fået lov til at sætte sig, gæres der i rustfrit stål uden fremmede gærstammer, hvorefter den malolaktiske gæring undertrykkes og den unge vin ligger sur lie i tankene i 6 måneder frem mod filtrering og aftapning.
En charmerende gnistrende ren Aligoté, med en nærmest cremet tekstur fjernt fra det syrlige og lidt vrisne udtryk, som engang fik os til at hælde Creme de Cassis i vores Aligoté og skåle i Kir. Mildt blomstrende med sarte aromaer af pære på en mild bund af honning. Saftig, letløbende med en lille note af flødekaramel, men først og fremmest med så megen aromatisk pondus, at man først til sidst fornemmer, at vinen er helt tør.
Den er ikke stor, men uprætentiøs og alene derfor fornøjelig at invitere med i det salte køkken sammen med alskens charcuteri, til enkle tilberedninger med søtunge, pighvar og laks samt milde og let krydrede faste oste.