Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 912,90
Bordeaux Blanc Sec de Suduiraut
- 6 stk. 912,90
179,-
238,67 pr. l.
6 stk.
912,90
152,15 pr stk.
Spar 161,10
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
91
Creamy, expansive and very pretty, all of which make it a real delight to taste. Pear, almond, dried flowers and mint build effortlessly in the glass. The Blanc Sec is a consistently delicious, enticing wine, and the 2020 is no exception. Antonio Galloni - Maj 2021
Decanter Magazine
93
Jane Anson - Maj 2021
Jancis Robinson
17
Jancis Robinson - December 2021
La Revue du Vin de France
15,5
Guide vert 2022
Beskrivelse
Château Suduiraut, har haft det svært, rigtig svært, men siden forsikringsgruppen AXA-Millésimes kom til i 1992 og de efter nogle år (i 2001) fik indsat Christian Seely som administrator og den dengang purunge Caroline Gendry, som Maitre de Chai har pilen kun peget én vej, og det har været fremad og opad.
Deres store gave til ejerkredsen (og alle os andre) har været erkendelsen af, at ikke alle slottes 90 tilplantede ha. var lige velegnede til at producere ædelt sød Sauternes, selvom slottet bryster sig af at være næsten nabo til selveste Château d'Yquem. I stedet har de satset på at plukke stadig flere sunde, ikke-botrytiserede druer, og i de sidste 10 år har de i den grad bevist, at Sauternes terroir, når det kommer til de tørre hvidvine, kan mindst det samme som Graves og Pessac-Leognan.
Først kom ”S de Suduiraut”, som blev introduceret i 2004, og siden denne ”Blanc Sec de Suduiraut”, som blev introduceret i 2015, og lige nu er ramt af en så galopperende succes, at den her i 2020-årgangen tegner sig for omkring 25% af det samlede volumen på Suduiraut. Den sidste årgang i øvrigt inden vinen skifter navn til ”Lions de Suduiraut Blanc Sec” samtidig med, at slottet forstærker satsningen på de tørre hvidvine yderligere med vinene "Grand Vin Blanc Sec Vieilles Vignes" og "Grand Vin Blanc Sec Pur Sémillon".
Der er tale om en nogenlunde ligelig blanding af Sauvignon Blanc og Semillion, og Caroline Gendry, der har overhånden, når det kommer til vinfremstilling, har det lidt usædvanlige mantra, at de 2 druersorter skal høstes samtidig og dernæst efter presningen forvandles til vin i de samme tanke og fade.
De ældste parceller blev plukket i morgentimerne i dagene fra den 25. til den 28. august inden det blev alt for varmt og der er tale om den tidligste høststart på Château Suduiraut i det nye millennium. Herefter plukkede man frugten fra de lidt senere modnende parceller fra den 31. august til den 2. september. Tilsammen blot 7 plukkedage, hvilket er slottets hurtigste høst nogensinde.
Klaserne soigneres, inden alle stilke fjernes, og druerne ryger direkte i den pneumatiske presse, hvorfra kun den frit løbende most anvendes og får lov til at bundfælde i et døgns tid forud for gæringen i rustfrit stål. 75% af vinen modner herefter 6 måneder i tankene mens de sidste 25% får 6 måneder på fad (25% nye) inden den endelige cuvée sammenstikkes filtreres og tappes på flaske.
Blanc Sec de Suduiraut er en generøs hvidvin, som skal værdsættes for sin friskhed og helt åbenlyst er skabt med henblik på øjeblikkelig fornøjelse. Og så er det smukke, at den også smager fortræffeligt både 4 og 5 år efter høsten! Dejlig udtryksfuld og blomstrende med noter af både appelsin, fersken og abrikos der smukt indrammes af moden citrus og et strejf af hasselnød. Fyldig og nærmest eksotisk, men heldigvis også med cremet citrus og en storartet mineralitet, som leder frem til en fascinerende salt og dvælende finish.
Producent
Château Suduiraut, har haft det svært. Rigtig svært. I stort set hele det forrige århundrede har slottet underpræsteret, selvom nogle af de skiftende ejere sikkert har forsøgt det bedste de kunne. Andre har imidlertid sjusket med høsten og chaptaliseret sig af sted mod den laveste fællesnævner, og der var derfor, som man siger, ”muligheder for forbedringer”, da forsikringsgruppen AXA-Millésimes i 1992 føjede Suduiraut til deres portfolio, som dengang allerede inkluderede Pichon-Baron, Pibran og Petit-Village.
AXA-Millésimes kom imidlertid heller ikke strygende fra start. Det var vejrguderne som drillede, de fik måske ikke sat det helt rette hold fra start, og de havde måske heller ikke helt erkendt, at alle slottes 90 tilplantede ha. ikke var lige velegnede til at producere ædelt sød Sauternes, selvom slottet kan bryste sig af at være næsten nabo til selveste Château d'Yquem.
Det har så i den grad ændret sig i det nye millennium, da først Christian Seely blev indsat som administrator, og dernæst da han i satsede på den dengang purunge Caroline Gendry, som Maitre de Chai. Sammen med deres team har de bragt Suduiraut tilbage på sporet af den ultimative seriøsitet ved at give 2. vinen Castelnau de Suduiraut og siden også 3. vinen Lions de Suduiraut mere volumen, og ikke mindst ved i 2004 at introducere den tørre S de Suduiraut i 2004 (som en forsinket parallel til Y de Yquem, G de Guiraud og R de Rieussec) og ved i 2015 at lancere Le Blanc Sec de Suduiraut, som en slags 2. vin på den tørre side.
Château Suduiraut har således på én gang genopfundet sin produktion af søde subtile hvidvine og i den grad bevist, at Sauternes terroir, når det kommer til de tørre hvidvine, kan mindst det samme som Graves og Pessac-Leognan. Le Blanc Sec de Suduiraut er således blevet ramt af en så galopperende succes, at den i 2019 tegnede sig for omkring 25% af det samlede volumen på slottet.
Det har ansporet Christian Seely og Caroline Gendry til yderligere at satse på at plukke endnu flere sunde, ikke-botrytiserede druer og skrue op for både volumen på og antallet af tørre Bordeaux vine, for som Christian Seely har bemærket: ”Selvom vi udbyder vores tørre vine til en lavere pris end Sauternes, så er der mere volumen og nok så vigtigt mindre udsving i volumen, og det har givet os en meget mere pålidelig indkomststrøm, end den vi fik og får fra de geniale fashionable søde vine.”
I forbindelse med 2020-årgangen blev portofølgen af tørre vine toppet med 2 således at der nu produceres følgende 4 tørre vine:
- S de Suduiraut Vieilles Vignes (debut 2004)
- Le Blanc Sec de Suduiraut (debut 2015)
- Château Suduiraut pur Sémillon Grand Vin Blanc Sec (debut 2020)
- Château Suduiraut Vieilles Vignes Grand Vin Blanc Sec (debut 2020)
- Lions de Suduiraut Blanc Sec (debut 2021 som erstatning for Blanc Sec de Suduiraut)
Mens de søde Sauternes vine er:
- Château Suduiraut
- Castelnau de Suduiraut
- Lions de Suduiraut
Løgismose har tilbudt Sauternes fra Château Suduiraut i en lille menneskealder, og vi har med nysgerrighed og begejstring fulgt udviklingen af de tørre vine. De finder de vine vi aktuelt har i sortiment her.
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter