Mens Anselme Selosse i sine andre vine via sine unikke Solera-systemer søger at eliminere de forskellige årgange profil er det omvendt her. Og da vinen samtidigt år efter år produceres på frugten fra de samme 2 små parceller i Avize er Anselme's Millésimé en af de vine, hvori man virkelig kan studere de enkelte årganges karakter uden filter. For som Anselme så fint udtrykker det: "The most important thing is not what I do but what I don't do, If I don't work it is a more natural product, if I work it is a normalized product."
Druerne håndhøstes og gærer og modner ligesom alle Selosse's andre vine på brugte fade og/eller i terrakotta. Cuvéen til Millésimé sammenstikkes først et år efter høsten hvorefter den tappes på flaske med lidt opformeret naturlig gær udrørt i uraffineret rørsukker. Efter den fornyede gæring modner vinen 96 måneder i flaskerne, og når Anselme vurderer, at den er ved at være klar til at møde verden, får de første flasker deres degorgement og en dosage, der ofte bliver holdt helt nede omkring 1 gram pr. liter. Det første lille Lot blev degorgeret i december 2016 og siden er der frem til april 2019 blot blevet frigivet omkring 4.000 almindelige flasker og et forsvindende lille antal magnum flasker af denne Millésimé 2007.
Anselme Selosse's Millésimé er ikke en vin, man bare lige lister fri af Champagneproppen, skænker og skåler med. Her er i alle årgange et ustyrligt bundtræk og en kompleksitet, som kræver opmærksomhed og gerne en situation, hvor det er muligt at følge over flere timer for at opleve hvorledes den kommer til live og folder sig ud.
Som altid gylden i glasset og med masser af herlige små perler og så en uendeligt blid mousse som sørger for, at hele munden bliver fyldt med aromatiske sensationer. Klart den friskeste og mest frugtige vin i Selosse's portefølje selvom de oxidative noter ikke fornægter sig. Noter af citronblomst, solmodne æbler, stikkelsbær, gær og brioche i et næsten yppigt udtryk indtil den læskende salte storm af skaldyr og dirrende citrus tager fat i roret. Og senere, hvis man ikke er for mange om flasken, noter af honning, lag af blomster og friskplukkede rørhatte.
En helt usædvanlig, Vintage Champagne, som naturligvis passer smukt til Anselme Selosse's markante statement: "Wine does not have to please - it has to be interesting."
Bemærk at ekspertvurderingerne til højre ikke nødvendigvis referer til den cuvée og det tidspunkt for degorgement, som vi aktuelt har til salg.