Bodegas Pittacum er en af vingårdene i den karismatiske José María Fonsecas Terras Gauda Group, som også tilbyder vine fra Rias Baixas, Rioja og ikke mindst fra Ribera del Duero, hvor Quinta Sardonia er blevet et pejlemærke for mange.
José María Fonseca købte Bodegas Pittacum i 2002 og I løbet af de første 20 år er de oprindelige 5 ha. blevet til næsten 80 fordelt på et imponerende patchwork af næsten 200 små parceller med vinstokke som helt enestående i gennemsnit er mere end 80 år gamle, som tilsammen giver tilstrækkelig volumen til, at Pittacum er blevet den Bodega fra Bierzo, som er på vinkortet på flest restauranter i Spanien. Og nu er resten af Europa i fuld færd med at følge efter.
Med mere end 200.000 årlige flasker er denne Petit Pittacum det vigtige omdrejningspunkt på Bodegaen. Der er tale om druer fra øst- og nordvest vendte skråninger, og også her mange vinstokke, der for længst har fejret deres 100-års fødselsdag, og overalt er høsten manuel. Druerne transporteres ned til Bodegaen i 12 kilos plastkasser, hvor der foretages en soignering af klaserne, inden alle stilke fjernes. Herefter gærer de uknuste druer til vin i rustfrit stål på en måde der minder om den såkaldte maceration carbonique, som især er kendt fra Beaujolais, og derpå følger 3 måneders modning i brugte fade inden turen går tilbage i tankene hvor den endelige cuvée sammenstikkes.
En vin som så langt fra “petit”, men i stedet tryllebinder med masser af modne røde bær. Aromatisk, ja nærmest parfumeret på sin helt egen måde. Kraftig, men takket være blide tanniner på ingen måde voldsom. Bare saftig, generøs og fandenivoldsk.
En herlig legekammerat i det salte køkken hvor den vil fungere sammen med en bred vifte af retter herunder spansk tortilla og også - hvis du leger lidt med serveringstemperaturen - blæksprutter og de såkaldte empanadas med fyld af fisk og skaldyr.