Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 759,90
Beaujolais-Villages Nouveau Serigraphie
- 6 stk. 759,90
149,-
198,67 pr. l.
6 stk.
759,90
126,65 pr stk.
Spar 134,10
Beskrivelse
Efter den vanskelige, ja vel nærmest skrækkelige 2021-årgang, som vinbønderne næppe nogensinde vil glemme ovenpå episoderne med først frost og så omfattende ødelæggende haglbyger er 2022-årgangen lykkelig vis den diametrale modsætning. Vejret har godt nok igen været ekstremt, men det har været en sommer badet i lys og varme, som i den grad satte skub i vinstokkens vegetative cyklus og tidligt gav vinbønderne meget smukt modnede druer, som har fået dem til at sammenligne 2022 med flotte årgange som 2020, 2018, 2015, 2010 og 2009.
Franck Duboeuf og Adrien Duboeuf-Lacombe noterer da også i deres pressemeddelelse, som kom den 14. oktober: "Even if the raw material is excellent, we had to be very careful in our cellars during the vinification to extract all the quintessence. Today, we are happy to offer you the best wines of this harvest. Full and fruity, they offer an incomparable texture."
Denis Lapalu, der har været kældermester hos Georges Duboeuf siden 2003 noterer: "The harvest started under ideal climatic conditions, the grapes were perfectly ripe and in perfect health. With high outside temperatures, we had to take special care of the grapes in order to perfectly control the fermentation process and ensure that the full potential of the vintage was expressed. The analytical parameters remind us of the excellent 2020 vintage, but with more freshness due to a better balance of acids. The first finished cuvées are very promising with a good aromatic level, a fleshy texture and coated tannins."
Og Emeric Gaucher, der kom til som Master blender i 2018 vil også være med: "This summer was particularly dry and hot, sign of an early vintage. The grapes were quickly loaded with sugar. However, our partner winegrowers were patient enough to wait for optimal phenolic maturity. It means, to wait for the full maturity of the seeds and the skin of the grape, which in these hot years, is out of sync with the sugar concentration. An essential balance therefore. The harvest thus produced wines with a purity and energy typical of great Gamays. The first tastings reveal very pure, fine and elegant wines. A very nice vintage!”
Hvis du lige skulle have glemt det:
Nouveau ‘en blev oprindeligt nydt lokalt som afslutning på årets høst, senere blev den trendy på de parisiske barer til trods for, at vinen officielt ikke måtte sælges før 15. december. Efter reglerne blev ændret i 1951, og Beaujolais’ nye vin efterfølgende kunne sælges allerede fra 15. november, startede opturen, der kulminerede i Europa i 1980’erne. Idéen om at få fat i årgangens første vin som den første, førte til racerløb til Paris og senere gjaldt det om at komme først ud i hele verden.
I Danmark blev dette medie populære event blandt andre opført af Thorkild Thyrring på foranledning af den legendariske restauratør Peder Tholstrup, der var en af Beaujolais Nouveau’s største ambassadører. Og der var nærmest tale om folkelig jubel, når Thyrring efter det, der skulle ligne en hæsblæsende tur op til København fra kældrene i Beaujolais, kunne aflevere de første flasker til hoben af tørstige danskere på Gråbrødre Torv.
I dag går det mere stilfærdigt for sig, og frigivelsesdatoen er ændret til den 3. torsdag i november, og vinen afsendes som regel fra Beaujolais et par uger tidligere. I Japan er det helt store hit de såkaldte wine Spa, hvor man bader i de unge dråber, men så galt er det, så vidt vides, endnu ikke gået noget sted i Europa, hvor den største fest stadigvæk (naturligvis) finder sted i byen Beaujeu. Her varmer man op fra onsdag eftermiddag og ud på aftenen kårer man den person som er bedst til at smage forskel på vinene fra de forskellige kommuner ved en vind eller forsvind konkurrence hvor vinderen til sidst må op på badevægten fordi præmien er ens egen vægt omregnet til Beaujolais Nouveau. Herefter følger et imponerende fyrværkeri og præcis når klokken falder i slag skænker stribevis af producenter deres nye vin fra små boder i den overbefolkede bymidte.
Beaujolais Nouveau bliver produceret på Gamay druer, der gæres på en særlig måde med henblik på at begrænse tanninudtrækket og fremme frugten. Det er en saftig, let drikkelig og yderst frisk rødvin med stor primær frugt, som kan nydes helt ned til 10-12 grader mens den endnu er helt frisk, og det er ganske vist, at den kan holde sig, lige indtil vi igen skal til at sige ”Le Beaujolais Nouveau est Arrivé!"
Producent
Les Vins du Georges Duboeuf er det største og ubetinget mest betydningsfulde navn i Beaujolais. Og med en produktion der i dag har rundet 30 mio. flasker er det en kendsgerning at mange, hvis ikke de fleste, har fået deres første oplevelser med druen Gamay og vinene fra Beaujolais via flasker fra Georges Duboeuf.
- Georges Duboeuf har funderet sin forretning på tre ting:
Samarbejde med flere end 300 vinbønder og druedyrkere. - Maceration carbonique. Gæring af de hele drueklaser, hvorved Beaujolais fik en frugt og umiddelbarhed, som ikke var set tidligere.
- Beaujolais Nouveau, lige fra det første væddemål blandt to journalister om hvem der først kunne nå hjem til London med den nye vin, op forbi 80'ernes hysteriske race om at komme først fem til de forskellige metropoler og frem til i dag hvor 25% af al Beaujolais fortsat forsvinder inden nytår.
Georges Duboeuf er opvokset på en lille vingård i Pouilly-Fuissé. Allerede som 6-årig hjalp han sine forældre med druehøsten. Han kvittede skolen før til og som 18-årig cyklede han rundt og solgte sin storebrors Chardonnay til de lokale restauranter, og da han opdagede, at der manglede noget rødvin i hans cykelsortiment startede de 2 brødre et af de smukkeste eventyr i den franske vins historie.
Først foregik det på cykel fra vingård til vingård for at smage og vælge, hvad der var værd at sælge. Siden er det fortsat under noget mere etablerede former, men besøgene hos vinbønderne og de omfattende smagninger udgør fortsat det egentlige fundament i forretningen.
I 1957 møder Georges Duboeuf Alexis Lichine fra Château Lascombes. De begynder at lave forretninger sammen, og Georges siger selv, at Alexis har en væsentlig aktie i alt det, som der siden skete på det forretningsmæssige område for Les Vins du Georges Duboeuf.
I efteråret 1977 var Lene Grønlykke for første gang forbi Georges Duboeuf. Sammen besøgte de Domaine Tour du Bief i Moulin-à-Vent, og med var også purken Jacob Grønlykke. Han sagde god for Gamay druerne, sådan som de smagte umiddelbart inden høsten, og lidt senere, da druerne var blevet forvandlet til en vin, hilste også de første medlemmer af Løgismose Vinklub Domaine Tour du Bief og dermed Georges Dubeouf velkommen til Danmark.
I de mere end 40 år, som er gået, har Georges Dubeouf og Løgismose haft et nært samarbejde og samtidig med at begge forretninger er vokset. For at sikre den rette eksponering indledte Løgismose derfor et samarbejde med Dansk Supermarked, som markedsfører et lille udvalg af Beaujolais vinene med de berømte blomster etiketter, mens top vinene - de såkaldte domainevine - fra de forskellige cru-kommuner markedsføres i Løgismoses webshop og udvalgte delikatessebutikker.
Selvom Georges Duboeuf i sine senere år påtog sig en rolle, der mest af alt mindede om en ældre statsmands og ikke længere involverede sig meget i forretningen, så var den sirlige slanke mand med det hvide hår og den pastelfarvede cashmere-trøje henslængt over skuldrene en hyppig gæst ved de mange smagninger lige til det sidste.
Men den 4. januar 2020 døde Georges Duboeuf i hjemmet i Romanèche-Thorins i en alder af 86. Hans hjerte ville ikke længere, og frugten fra 2019-høsten blev dermed den sidste, denne gudbenådede vinsmager nåede at være med til at evaluere.
Men eventyret fortsætter. Georges Duboeuf’s søn Franck trådte ind i selskabet i 1983. Da man åbnede forlystelsesparken Le Hameau du Vin i 1993 blev det underledelse af Francks hustru Anne Duboeuf og i 2012 blev det så deres ældste søn - Georges Duboeufs barnebarn - Adrien Duboeuf-Lacombe’s tur til, som chef for salg, marketing og strategi, at profilere familiefirmaet i de mere end 100 lande, som Georges Duboeuf’s vine eksporteres til.
"An excellent wine is always a work of art. It is first and foremost the result of the terroir, then of the care given to the vines, the right choice of harvest date and of course the know-how and talent of the winemaker" Georges Duboeuf (1934-2020)
Georges Duboeuf har så at sige været en del af Løgismose familien altid. Du finder det aktuelle sortiment her
Oprindelse
Region
Beaujolais ligger i forlængelse af Bourgogne mod syd og hører administrativt til denne region trods den slående nærhed til Rhone dalen. Klimaet er lunt indlandsklima og jordbunden er varieret med tydelige indslag af granit især i nord. Hoveddruen er Gamay, men der er også små beplantninger af Pinot Noir, Chardonnay og Aligoté. Basis niveauet formes af Beaujolais og Beaujolais-Villages, mens topniveauet udgøres af de 10 cru'er, som refererer til selvstændige vinbyer med særligt karakterfulde vine. Beajolais Nouveau er en specialitet, der frigives hvert år i november efterfølgende høst og hurtig gæring af druerne. Beaujolais er gennemgående friske og aromatiske rødvine.Distrikt
Beaujolais -Villages referer 38 byer i den nordlige del af Beaujolais, som er berettiget til at sælge vin under denne betegnelse. Udmærkelsen bunder hovedsageligt i jordbund og topografi, idet der her både er mere kuperet og mere granit i undergrunden end i den mere flade, sydlige del. Af samme årsag anses de for grundlæggende at være af bedre kvalitet end almindelig Beaujolais. Appellationen dækker både hvid, rosé og rødvin, hvoraf sidstnævnte er klart den største. Gamay er hoveddruen, men Pinot Noir anvendes også, mens det for de hvide er Chardonnay og Aligoté, der dominerer. Ca 1/4 af hele produktionen i Beaujolais markedsføres som Beaujolais-Villages, og vinene er generelt saftige, lette og frugtige lavet helt eller delvist efter Maceration Carbonique metoden.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter