Årets smagekasse med vine fra Les Vins du Georges Duboeuf og deres associerede domainer indeholder 1 vin fra hver af de 10 cru-kommuner samt 1 Beaujolais og 1 Beaujolais-Villages, og der er tale om en udvælgelse af vine og domainer som 1:1 er identisk med det vi tilbød i 2019. Altså ingen overraskelser, men 12 kærlige gensyn med vine som alle, hvad angår farve og saftighed, kommer med et ekstra gear i forhold til sidste år.
- 1 fl. Beaujolais 2020 - Château d’Ouilly
- 1 fl. Beaujolais Villages 2020 - Domaine Trois Vallons
- 1 fl. Régnié 2020 - Sélection Georges Duboeuf
- 1 fl. Brouilly 2020 - Château de Nervers
- 1 fl. Côte de Brouilly 2020 - Domaine du Riaz
- 1 fl. Chénas 2020 - Les Darroux
- 1 fl. Chiroubles 2020 - Domaine Pontheux
- 1 fl. Morgon Domaine 2020 - Domaine Jean Ernest Descombes
- 1 fl. Fleurie 2020 - Domaine Quatre Vents
- 1 fl. Juliénas 2020 - Château des Capitans
- 1 fl. Saint Amour - 2020 Domaine du Paradis
- 1 fl. Moulin à Vent 2020 - Domaine des Rosiers
Lige siden Lene Grønlykke i efteråret 1977 for første gang svingede forbi Georges Duboeuf og de sammen kørte op og besøgte Domaine Tour du Bief i Moulin-à-Vent, har Beaujolais spillet en særlig rolle for Løgismose. Da vinene første gang blev introduceret i den nu hedengangne Løgismose Vinklub, fik de hurtigt mange venner, og der gik ikke mange år, før denne smagekasse med 12 forskellige vine fra den seneste høst i Beaujolais blev en tilbagevendende begivenhed.
I mange år var det Georges Duboeuf selv, som udvalgte vinene, og selvom Les Vins du Georges Duboeuf fik vokseværk fandt han længe tid til at medsende sin personlige og altid optimistiske beskrivelse af den seneste høst og de unge friske vines altid mange fortrin.
Der kom dog et år, hvor den personlige hilsen manglede. Georges Duboeuf var ved at blive en ældre herre, som efterhånden påtog sig en rolle, der mest af alt mindede om en ældre statsmands. Ikke desto mindre var den sirlige slanke mand med det hvide hår og den pastelfarvede cashmere-trøje henslængt over skuldrene en hyppig gæst ved de mange smagninger, lige indtil han gik bort i januar 2020.
Nu er det så Denis Lapalu, chefvinmageren hos Georges Duboeuf de seneste 15 år og hans Master-Blender Emeric Gaucher, som fortæller os, hvad vi har i vente. De er begge meget fortrøstningsfulde, selvom vinene er blevet til i en meget speciel tid med mange forholdsregler og en pandemi, som også blussede op igen i Beaujolais.
De fortæller, at arbejdet med høsten og den efterfølgende vinfremstilling ikke blev væsentligt vanskeliggjort af de mange forskellige forholdsregler, herunder indrejse-restriktioner for høstarbejderne, og de er begge begejstrede for den samlede kvalitet i 2020-årgangen.
Juli var ekstremt tør med kun ¼ af den normale nedbør. Det var den tørreste juli siden 1959, og derefter var der flere gange i august tale om reel hedebølge, hvor temperaturen flere dage nåede op forbi 40°C. Tørken og varmen fremskyndede modningen af druerne, og derfor begyndte høsten allerede den 20. august, hvilket var næsten tre uger tidligere end i 2019. Kun 2003-høsten er startet tidligere.
Der var over alt tale om meget sunde druer, og derfor kunne Duboeuf’s team nøjes med at fjerne mindre end 1% på sorteringsbælterne, hvilket er et tegn på høj kvalitet. Ikke desto mindre drillede selve vinfremstillingsprocessen idet først den alkoholiske og senere den malolaktiske gæring havde tendens til at gå i dvale. Denis Lapalu og Emeric Gaucher var derfor i et par uger på arbejde både dag og nat for at sikre opvarmning eller nedkøling af de mange ståltanke med gærende vine i det store centrale anlæg og for at bistå med råd og rådgivning ude på de enkelte vingårde.
Denis Lapalu beskrev druerne som fantastiske, men små og fulde af sukker og det betød et gennemsnitligt naturligt alkoholindhold på 13,22%, hvilket var 0,42% mere end i 2019, og da skallerne samtidigt var tykke og fulde af pigment, blev der også tale om en meget dybere farve end i 2019.
Emeric Gaucher sammenligner 2020-årgangen med 2015 og for de bedste cuvéers vedkommende med 2018, og siger: "Det er indlysende, at vinene i år kommer med en meget høj grad af modenhed, men smagsprofilen er slet ikke som i 2003, som var for kogt og hvor mange vine lugtede som svesker. Her er der tale om frisk mørk frugt så som solbær og andre mørke bær."
I det hele taget er der tale om en flot årgang, hvor det eneste lille minus er kvantiteten. Det er tilladt at høste 58 hl. for Beaujolais-Villages. Georges Duboeuf nåede ingen steder ikke op over 50 hl.