Michele Chiarlo tappede sin første vin på flaske tilbage i 1958, og lige siden har han først alene og siden sammen med sine 2 sønner Stefano og Alberto været i gang med at skabe og videreudvikle det der i dag er en af de mest respekterede vingårde ikke bare i Piemonte, men i hele Italien. Funderet på en vidunderlig blanding af talent, stædighed og en visionær vilje til at omfavne nye muligheder var han en af frontfigurerne, da Barolo vinene entrede på den internationale scene og senere har han været en af arkitekterne bag den forvandling, der løftede Barbera vinene op fra den joviale landlighed og op på et niveau hvor de bedste skal behandles med samme respekt som stor Barolo og Barbaresco.
Undervejs har der været en ekspansion fra små 6 ha. i Barolo til mere end 110 ha. i en række af de mest berømte Piemonte appellationer. Og da det været en kontrolleret ekspansion, hvor man har taget sig tid til at vente på, at bedste parceller kom til salg, er der i dag kun få andre, der har et så solidt fundament at stå på når de efterstræber det ekstraordinære.
På det storslåede amfiteater af vinmarker som tilsammen udgør Le Cerequio er det således efterhånden blevet til 9 ha., herunder 6 ha. som blev erhvervet fra en familie som havde kultiveret deres vinstokke fra far til søn i mere end 200 år. Cerequio var med i 1880 da Lorenzo Fantini udgav den første monografi om vindyrkning i Cuneo provinsen, og igen i 1965 da Renato Ratti udarbejdede den berømte Mappa del Barolo, som senere dannede grundlag fra den nuværende klassificering af vinmarkerne i Barolo. Dette er således frugt fra en af de mest ikoniske vinmarker i Barolo forvandlet til vin i kælderen hos en af de mest berømte producenter, vel og mærke hvis vejrguderne vil. I de mindre årgange indgår frugten i Michele Chiarlo's Barolo Tortoniano.
Der er tale om manuel høst fra vinstokke plantet i perioden 1972 til 1990. Efter en soignering fjernes alle stilke hvorefter druerne forvandles til vin uden fremmede gærstammer i 5.500 liters egafade der er monterede med et sindrigt brusesystem som forsigtigt overrisler drueskallerne under hele gæringen og macarationen. Derpå følger 24 måneder i mellemstore overvejende brugte fade inden den endelige cuvée sammenstikkes og tappes på flaske.
De konsekvent fremragende anmeldelser, som vinen modtager, taler for sig selv. Dette er år efter år en storartet karakterfuld Barolo, som begejstrer med sin modne frugtprofil, sine krydderier og subtile noter af visne roser, mynte og eukalyptus. Selvfølgelig er der bitterhed og fasthed til stede, det er jo Nebbiolo og Barolo, men med lidt luft åbner den sig velvilligt og charmerer tidligt med sin elegance og harmoni.