Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring
Domaine de Bila Haut, 9 Rue Rampe du Sarrat, 66720 Latour-de-France, Frankrig
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
Domaine Bila-Haut og dets omkring 60ha med veleksponerede parceller i Côtes-du-Roussillon blev en del af Michel Chapoutier snart verdensomspændende projekt i slutningen af 1999, og efter noget, der lignede 6 års tænkepause, begyndte der at drysse superintense Roussillon vine ud på markedet. Vine som både udfordrede, overraskede og begejstrede de internationale anmeldere.
Der fulgte imidlertid ingen parceller i Banyuls i med i købet, da Domaine Bila-Haut ligger omkring 60 km. for langt mod nord, og da markedet for hedvine ikke ligefrem var glødende omkring årtusindskiftet forblev Frankrigs fornemste hedvin en mulighed for fremtiden. Den kom så 10 år senere da Michel Chapoutier fik mulighed for at købe/leje nogle få højt terrasser med især gamle Grenache vinstokke og med i handelen fulgte fade med Banyuls høstet på de nyerhvervede terrasser tilbage i begyndelsen af 1990'erne.
Det ledte frem til, at de første Banyuls vine fra Domaine Bila-Haut var af den fadlagrede type og senere, at der kom et spring på næsten 20 år, da denne Banyuls havde præmiere i foråret 2015. Typen er nu den såkaldte Rimage, der er franskmændenes svar på Vintage Port, og ikke nok med at den lange fadlagring er væk, så er vinen også produceret med en "elevage milieu réducteur". Det vil sige helt uden fadlagring, således at den friske frugt får lov til at spille hovedrollen.
Der er tale om håndhøstede meget modne Grenache-druer, som får lov til at slippe stilkene inden de knuses meget grundigt og derpå gærer med nærmest kontinuerlige omrøringer og overpumpninger for at ekstrahere så meget aroma og farve som muligt inden gæringen standses og restsukkerindholdet fikserer omkring de 100g ved tilsætning af ren druesprit. Vinen modner herefter 8 måneder i tanken inden den aftappes på flaske og efter yderligere op til 3 måneder frigives til salg.
En dejlig vin som oser af søde røde og sorte frugter og i modning til ung Vintage Port hverken massiv eller afvisende. Bare abrikos og fersken, der flyder rundt jordbær og hindbærsaft tilsat rigelige mængder kirsch. Fyldig og sød javist, men ikke sliksød, nærmere forfriskende især hvis den serveres om ikke direkte fra køleskabet så sval.
Simpelhed en specialitet som de fleste vil holde af både som aperitif, sammen med en frisk frugttærte eller modspil til desserter med mørk chokolade i gavmilde mængder.
Bemærk at alkoholholdet ikke er som i Portvin, og at vinen derfor bør nydes inden for de første dage efter flasken er åbnet.
Årgang | 2017 |
Land | Frankrig |
Region | Languedoc-Roussillon |
Distrikt | Banyuls |
Producent | Domaine de Bila-Haut (Chapoutier) |
Vinmager | Damien Brisset & Michel Chapoutier |
Druer | Grenache (100 %) |
Nettoindhold | 0,5 l |
Lukkeanordning | Granuleret kork |
Produktionsform | Under konvertering til økologi |
Alkoholprocent | 16,5 % |
PH-værdi | 3,85 |
Restsukker | 85,5 g/l |
Syreindhold | 2,65 g/l |
Svovlindhold | 65 mg/l |
Fadlagret | Ja |
Lagring | 8 måneder i betontank |
Forventet holdbarhed | kan gemmes 5-6 år fra høståret, men bliver ikke bedre. Åbne flasker skal nyde indenfor 2-3 dage. |
Serveringstemperatur | 10 - 12 °C |
Varenr.: | 216245 |
Michel Chapoutier har siden han i 1989 trådte ind i det ærværdige familiefirma i Tain l’Hermitage udviklet sig fra blot at være next generation til at være et rock star lignende ikon i vinens verden. han købte sig tidligt fri af indflydelse fra og hensyn til familien og påbegyndte en ekspansiv omlægning til bæredygtig økologisk produktion på et tidspunkt hvor mane af kollegaerne fortsat hævdede at det var om ikke umuligt så alt for risikabelt.
De tog fejl, og i løbet af de sidste 30 år er M. Chapoutier blevet et forbillede for en hel generation af vinmagere, som gerne ville ned ad den bæredygtige vej samtidig med, at Michel Chapoutiers eventyrlyst og vilje til at spænde buen til bristepunktet bragte ham langt væk fra de historiske skråninger i det nordlige Rhône. Således fandt han allerede vinterbeskæftigelse i Victoria i Australien i 1997 og med købet af Domaine de Bila-Haut i 1999 begyndte det europæiske eventyr, som nu ud over Frankrig også omfavner Spanien, Portugal og Tyskland.
Domaine de Bila-Haut var imidlertid det første franske eventyr udenfor Rhône-dalen og angiveligt også det projekt, der står Michel Chapoutier nærmest. Således bliver domainets topvine altid præsenteret efter de helt store vine fra Hermitage og Côte-Rôtie, når der inviteres til smagning i på hovedsædet i Tain l’Hermitage, og i løbet af de sidste 10 år har blandt andre David Schildknecht fra The Wine Advocate og den respekterede britiske rapporter Jancis Robinson gavmildt delt ud af deres begejstring for vinene.
Efter købet var der stille omkring Domaine de Bila-Haut i samfulde 6 år mens Michel Chapoutier og hans team prøvede at indstille de flere steder 70-100 år gamle Grenache- og Carignan vinstokke på de stejle skiferrige skråninger til det strenge biodynamiske regelsæt og hvor det ikke kunne lade sig gøre blev der plantet Syrah således at det nordlige Rhônes kongedrue kunne komme til at profilere vinene.
Parallelt med Michel Chapoutiers søgen efter det optimale udtryk i Roussillon arbejdede de lokale myndigheder hen imod en profilering af de bedste landsbyer efter samme model som den vi kender fra Côtes du Rhône og i dag er de 5 landsbyer Lesquerde, Caramany, Tautavel, Latour de France og Les Aspres ved at etablere sig som en overbygning til Côtes du Roussillon Villages.
Forunderligt nok har Michel Chapoutier med købet af Domaine de Bila-Haut etableret sig i 3 af dem. Vel og mærke inden de modtog myndigheders kvalitetsstempel.
Chapoutier, vingårde og vinhuse:
Michel Chapoutier
Vinmarker oppe bag Lesquerde
Den store og varierede sydfranske region, Languedoc-Roussillon strækker sig fra Nimes og Montpellier i øst i et bredt stræk langs kysten vestover til den spanske grænse. Languedoc er den østlige del som er meget franskpræget, mens den vestlige er tydeligt influeret af nærheden til Spanien og den catalanske kultur. Hele området nyder godt af det tørre og lune Middelhavsklima, som giver optimale forhold for druemodning. Grenache er meget udbredt, særligt i Roussillon hvor den bla. bruges til produktion af hedvine, men også Carignan og Syrah samt en række internationale sorter sorter som Chardonnay og Merlot findes i bred udstrækning.
Banyuls ligger i det sydøstlige hjørne af Roussillon i Sydfrankrig tæt på den spanske grænse. Ca 1000 ha er plantet og generelt på terasser i bagende sol og udsigt til Middelhavet. Banyuls appellationen tillader udelukkende forstærkede vine af typen Vin Doux Naturel. De er tilsat spiritus tilligt i gæringsforløbet på linje med Portvin, men sædvanligvis op til en lavere alkoholprocent, dvs ca 16 mod de typiske ca 20 for Portvin. Hoveddruen er Grenache Noir, og det meste Banyuls er rødt, men der produceres også små mængder hvid og rosé på særligt Grenache Gris og Grenache Blanc. Udtrykket Rimage på etiketten refererer til vine, der er blevet lagret uden ilt, så de fremstår med tydelige bærnoter (som Ruby Port), mens Rancio refererer til vine lagret oxidativt, så de udtrykker mere tørret frugt og nødder (som Tawny Port).
Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring