Vi har længe haft den aldeles dejlige rosévin fra Château Guilhem Tournier i sortiment, men har tøvet lidt med den røde, fordi vi fornemmede den krævede tid og tålmodighed, når vi har smagt den. Men så var det lige at Geneviève Tournier sidste år meddelte, at hun lige ville smide en prøve på 2017-årgangen med når hun alligevel skulle sende prøver af roséen til godkendelse i Løgismoses smagepanel. Hun formulerede det naturligvis på fransk og pakkede det fint ind, men det hun mente var, at hvis vi ikke snart fornemmede potentialet i vinen, så var det ikke vinen, der var problemet.
Madame Tournier havde naturligvis ret. Vinen var da vi indledte smagningen lidt brysk, men så stillede vi den til side, og da vi kom tilbage til den et par timer senere, skete der virkelig ting og sager i glasset. For første gang fornemmede vi, at Madame Tourniers søn Guilhem faktisk havde knækket koden til den ellers nogle gange noget bryske Mourvèdre-druen, selvom han forbliver tro mod traditionerne og fortsat lader den spille solo uden akkompagnement fra de andre blå druer, der er tilladt i Bandol-appellationen bortset fra et lille drys Grenache. 2017’eren har udviklet smukt i flasken, og nu er turen så kommet til 2018’eren, som vi fornemmer vil blive endnu bedre end forgængeren.
Familien Tournier har godt 4 ha. med op til 60 år gamle Mourvèdre vinstokke fordelt på parcellerne La Malissonne, Le Regard, Le Roucas og Gérine, der alle ligger med kig til Middelhavet langs hovedvejen mellem La Ciotat og Toulon. Vinstokkene står med rødderne dybt forankrede i blåler og de berømte 200 millioner år gammel fossilfyldte kalksten, som man, sammen med den sydvestvendte eksponering i læ for mistralen, tilskriver Mourvèdres excellence på netop denne kyststrækning. Familien har kørt traktoren i garage og arbejder nu med ægte hestekræfter, når der skal pløjes. Høsten er manuel og strækker sig over flere uger på grund af små klimatiske forskydninger mellem de 4 parceller.
Druerne soigneres både ude i vinmarken og hjemme i foran det skur, som næppe kan betegnes som en vingård. Der arbejdes med 100% afstilkning og en let knusning af druerne forud for gæringen uden fremmede gærstammer eller andre manipulationer i beton og rustfrit stål. Herefter følger 18 måneders modning i hovedsageligt brugte fade, hvor der sker en klaring med friske æggehvider ca. midtvejs inden den endelige cuvée sammenstikkes og vinen tappes på flaske uden yderligere efterbehandling bortset fra et drys svovl, så vinen kan ”opføre sig ordentlig” også i Danmark.
Simpelthen en imponerende saftig ambassadør fra det angiveligt bedste rødvinsdistrikt i Provence, som udvikler sig smukt i glasset, og som, selvom den allerede er god, vil blive dejligere i de kommende år. Nydes den inden sit 5. år anbefales dekantering og kærlige slyngninger i karaflen.