En af de vine, vi glæder os mest til hvert forår, er Guilhem Tourniers subtile økologiske Bandol Rosé. Den er primært produceret på druen Mourvèdre, der netop i bakkerne omkring Bandol har fundet sine ideale vækstbetingelser, og når frugten, som her, veksles til krystalklar, raffineret elegance i tidens sarte helt lyse stil, nærmer vi os det, vi ikke tøver med at kalde den ultimative Provence rosé.
Druerne høstes i hånden, og efter presningen får mosten lov til at suge aromaer i op mod et døgn inden gæringen får lov til at gå i gang. Vinen pumpes væk fra skallerne lige så snart den rette sarte rosa nuance har indfundet sig, og der anvendes ingen stylende gærstammer. Efter gæringen modner den unge vin 6 måneder "sur Lie" i stål og beton inden den sammenstikkes og aftappes på flaske uden forudgående klaring eller filtrering.
Uanfægtet, at der i 2020 var tale om den tidligste høst på Château Guilhem Tournier nogensinde, skænkes vinen med særdeles delikate aromaer af især skovjordbær og mirabeller, og både abrikos, fersken og jasmin pibler også frem på en diskret bund af subtile krydderier. Og den smukke aromatiske rigdom fortsætter i munden, hvor vinen er mild og underfundigt underspillet samtidig med, der også er dejlig friskhed og fornem smagsintensitet til stede.
Meget anvendelig som aperitif, fin til sommerlige salater og også en oplevelse på de lune sommeraftener sammen med for eksempel en gang sukkersaltet laks med dildolie, kærnemælksdressing, vagtelæg, caviar og frisk revet peberrod.
Bonus info: ”La Malisonne” er favorit Bandol i den franske Guide Hachette 9 år i streg.