Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring
Andre spændende produkter
Domaine Jessiaume, 10 Rue de la Gare, 21590 Santenay, Frankrig
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
Vi indrømmer gerne at det var en anbefaling af de røde vine, der fik os til at rekvirere prøver fra Domaine Jessiaume, og da de skabte begejstring i smagelokalet, var den ged så at sige barberet. Vi introducerede en stribe moderne røde Beaune vine, som alle kom med en dejlig saftighed og charmerende drikkevenlighed, som med det samme imponerede vores kunder.
Hvad vi ikke vidste var at vi dermed også kom med ind i kredsen omkring Glasgow Rangers og den skotske milliardær, vinnørd og fodboldklubejer Sir David Murray, og at vi kom til at følge den unge vinmager William Waterkyns bestræbelser på at revitalisere det gamle familie domaine på første række i form at herlige prøveflasker.
Således blev vi i marts 2019 præsenteret for de mere eller mindre friskaftappede vine fra 2017-årgangen, og denne gang var det et par hvidvine i blandt, som var umiskendeligt burgundiske på den helt rigtige måde. Vi blev ramt!
Den ene af vinene var denne Auxey-Duresses fra 0,3 ha. på 1. Cru marken Les Ecussaux, som ligger ned til et lille vandløb, der på trods af den intensive vin avl stadig skulle være fyldt med fisk.
Druerne blev plukket den 9. september med en soignering både oppe i vinmarken og igen ved ankomsten til kælderen. Herefter direkte presning af de hele drueklaser og dekantering til rustfrit stål, hvor mosten har fået lov til at sætte sig, inden den løb ned i 25% nye og 75% brugte fade hvor gæringen naturligt kom i gang uden tilsætning af fremmede gærstammer. Modnet 10 måneder i samme fade frem mod aftapningen som fandt sted den 11. december 2018.
Virkelig en veldefineret og dermed vellykket 1. Cru, som allerede nu synes helt åben og parat til at sprede glæde. Livlig med herlige associationer til gule æbler, moden lime, kaprifolium og efterhånden også blomstrende abrikostræer der prøver at løbe bort fra hasselnødderne, smørret og de andre krydderier fra den smukt doserede fadlagring. Heldigvis lykkes det ikke. I stedet højaromatisk og på den ene side næsten mættende og på den anden raffineret og drevet frem af en fast mineralitet som ebber ud i en lang underfundigt krydret eftersmag.
Det lille vandløb Ruisseau de Cloux nedenfor Les Ecussaux risler ind i Meursault og passerer tæt forbi 1. Cru markerne Les Genevrières, Le Porusot og Les Gouttes d'Or. Denne Auxey-Duresses er nært forbundet med disse berømte næsten naboer.
Prøv at give vinen gas med en smuk gang hummer "Tiger Lee" med sauterede sølvbeder og en hummerfond kogt ned til en luksuriøse smagseksplosion med ingefær, hvidløg og citron.
Årgang | 2017 |
Land | Frankrig |
Region | Bourgogne |
Distrikt | Auxey-Duresses |
Producent | Domaine Jessiaume |
Vinmark | Les Ecussaux 1. Cru |
Vinmager | William Waterkeyn |
Druer | Chardonnay (100 %) |
Nettoindhold | 0,75 l |
Lukkeanordning | Naturkork |
Antal flasker produceret | 1350 |
Produktionsform | Under konvertering til økologi |
Alkoholprocent | 13,0 % |
PH-værdi | 3,2 |
Restsukker | 3,0 g/l |
Syreindhold | 5,1 g/l |
Svovlindhold | 84 mg/l |
Fadlagret | Ja |
Lagring | 10 måneder på fad. 25% nye. |
Forventet holdbarhed | 5-7 år fra høståret. |
Serveringstemperatur | 8 - 10 °C |
Varenr.: | 213425 |
Det er ikke den sædvanlige Bourgogne-fortælling, der præger Domaine Jessiaume. Jo, frem til 2006 var der tale om overlevering fra generation til generation siden domainet blev grundlagt tilbage i 1850, men så tog driften af dette lille domaine i Santenay, som betegnes som en af appellationens fineste, en drejning.
Familien solgte til den skotske forretningsmand og ejer af Glasgows Rangers Football Club David Murray mod, at brødrene Marc og Pascal Jessiaume fik lov til at drive vinproduktionen videre, mens David Murray funderede over hvad fremtiden skulle bringe. Disse overvejelser sluttede efter høsten i 2013 hvor David Murray meddelte, at han ønskede at sætte et helt nyt hold som skulle revitalisere produktionen og løfte Domaine Jessiaume op blandt de bedste domainer ikke bare i Santenay, men i hele Côtes de Beaune. Dermed blev sidste kapitel skrevet i familiens Jessiaume mere end 160 år lange historie i Santenay.
Til manges overraskelse ansatte David Murray en amerikansk kvinde, Megan McClune, som direktør, og hun havde fra start meget klare visioner for domainet og kunne se, at der skulle gøres noget med kvaliteten ovenpå de svære og skuffende årgange 2011, 2012 og 2013.
Hun ansatte den unge franskmand, William Waterkyn som ny vinmager og indikerede dermed kraftigt, at hun ønskede en helt ny dagsorden. Han var blevet færdig som ønolog blot et år inden ansættelsen på Jessiaume, og hans ambitiøse, men samtidig frie sind tiltalte McClune og passede til hendes mission om at skrive ny historie på Domaine Jessiaume.
Den gamle sang om at ”det har vi altid gjort og derfor gør vi det igen” skulle ophøre, og hun var klar til at gå til yderligheder for at revitalisere produktionen. Kælderen blev kraftigt opgraderet med nyt, tidssvarende udstyr og gennemgik, som McClune selv udtrykte det ”a good thorough cleaning”, dog uden ambitioner om at skabe et laboratorium, for som McClune ligeledes har udtrykt det så ”skaber et sterilt vineri kedelige sterile vine” og det var bestemt ikke intentionen.
Tværtimod handlede det om at accentuere vinenes individualitet, og derfor blev der allerede i forbindelse med 2014 høsten skåret i udbytterne ligesom frugten fra flere parceller med 1. Cru status blev deklassificeret til Domaine Jessiaume mindre vine eller solgt til anden side, og allerede i foråret 2015 tog man de første skridt frem mod en omlægning til økologisk produktion. En omlægning som forventes at være fuldt gennemført i 2019 hvorefter vinene vil få myndighedernes økologiske stempel selvom vinstokkene ifølge William Waterkyn behøver adskillige ekstra år før sporene fra efterkrigstidens såkaldte konventionelle landbrug er helt borte.
Domaine Jessiaume råder over ca. 9 ha vinmarker hvoraf hovedparten ligger i Santenay og tæller nogle af kommunens fineste Premier Cru-marker. Derudover ejes også parceller i Auxey-Duresses, Volnay, Pommard og Beaune, hvoraf nogle af dem er ganske små, og produktionen er derfor er yderst begrænset.
Domaine Jessiaume egne parceller er fordelt som følger:
Dertil kommer købte druer som gør det muligt at producere ovennævnte Volnay samt en Bourgogne Rouge og Bourgogne Blanc. Disse 3 vine markedsføres under navnet Maison Jessiaume mens vinene funderet på egen frugt markedsføres undernavnet Domaine Jessiaume.
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring