• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

NATURVIN OG VIN MED LAV INTERVENTION

”Første konkrete udfordring er manglen på en reel definition af begrebet naturvin. Der er ingen specifik certificering af eller krav til, hvad naturvin er – eller ikke er”

Chefsommelier Thilde Maarbjerg | 01. februar 2021 | Nr. 01 2021

 

Sådan skrev jeg i min artikel om naturvin, som første gang blev publiceret i vores magasin for ca. halvandet år siden.

På det tidspunkt var vi ikke aktivt søgende i den voksende verden af naturvin. Vi havde vine i sortimentet, der kvalificerede sig til at være naturvine, men hverken vi eller producenterne skiltede med det. Vinene var udvalgt på baggrund af smagen og ikke produktionsmetoden. At markedsføre dem som naturvine kunne afskrække vinelskere fra at købe dem, selvom man kan argumentere for, at det samtidig ville lokke andre til.

Hvad var den enkeltes reference til naturvin, og kunne man li’, hvad man smagte? Følte man ligefrem ubehag ved den nye palette af nuancer, som visse naturvine kommer med, eller var netop disse aromaer en del af årsagen til, man gik efter naturvin?

Og hvad så med de naturvine, som var rene og klassiske i deres smag? Skuffede de inkarnerede naturvinselskere, der specifikt gik efter det, man under en paraplybetegnelse kan kalde funkiness?

Da naturvinsbølgen startede, var der producenter, som var så grebet af bevægelsen, at de med det samme ændrede hele deres produktion til naturvin. Det skabte udfordringer fordi, der stadig var så lidt viden på området, og mange af vinene løb løbsk i den forstand, at de pådrog sig forskellige karakteristika, der ud fra en klassisk vinopfattelse blev opfattet som fejl. Det kunne være f.eks. forhøjet eddikesyre, mus, eftergæring, reduktion eller oxidation, og i mange tilfælde burde disse vine aldrig have fundet vej til markedet.

Det gjorde de alligevel, måske fordi producenterne ikke havde råd til at lade være? Argumentationen var efterfølgende, at sådan skulle vinene smage, og skeptiske tunger kaldte det vinverdenens bud på ”Kejserens Nye Klæ’r”. Alligevel vandt denne vintype begejstring hos visse grupper af vinnydere, som ikke kunne få det skævt nok og som købte ind på idéen om at tage vinen, som den nu engang valgte at være – med eller uden fejl og skavanker.

 

 

Med tiden har mange producenter ladet sig inspirere af naturvinstanken og mange, selv inkarnerede konventionelle producenter, har i små hjørner af kælderen eksperimenteret. Vi har flere af disse i vores portefølje, og pludselig er de kommet med en naturvin, som de gennem en årrække har testet og justeret. Vores oplevelse er, at disse vine sjældent rummer ”fejl”, hvilket nok kan tilskrives, at mislykkede prototyper ikke er sendt på markedet. Først når teknikken mestres, tør de præsentere det uden for kælderens fire vægge.

Måske var det med til at få os sporet ind på en målrettet indsats for et naturvinssortiment. Vi har aldrig været afvisende, nok nærmere afventende. Vi lader i denne kategori begrebet smag være lidt bredere og mere inkluderende så længe, vinene stadig har kvalitet. I processen er vi blevet begejstrede, overraskede, motiverede og ophøjede. Er vi også blevet skuffede? Ja, men det bliver vi også, når vi smager vin udenfor denne kategori, og antallet af skuffelser har ikke været flere her.

Begrebet naturvin har mødt meget kritik for at være upræcist og modstridende idet det modsatte af naturvin skulle være unaturlig vin. Og findes naturlig vin i det hele taget? Det kræver menneskelig handling at omdanne druer til vin og ikke mindst at fastholde stadiet vin.

Vores naturvinssortiment er en tilføjelse til vores eksisterende sortiment. Det er innovation, åbenhed, nysgerrighed og en anerkendelse af, at vinverdenen er en af de mest dynamiske på denne jord. Det har samtidig bragt os til regioner og druesorter, vi ikke før har repræsenteret.

 

 

Det tekniske kriterie er det samme over hele linjen og bredt i den forstand, at vinene i denne kategori alle er fremstillet med lav intervention. Vi har således ikke nogen nærmere definition af svovlindholdet eller maximalt svovlindhold for vine i kategorien. Du finder oplysninger om svovl i hver enkelt vin i vores webshop.

I indeværende magasin præsenterer vi vores mærkning for naturvin og vin med lav intervention.

LØGISMOSES VINKODEKS

Naturvin & Vin med lav intervention

Vores ønske er at gøre det nemmere for vores kunder at navigere i vores sortiment, og vi har derfor udviklet en mærkning af en række af vores vine. Vi har valgt at lave flere kategorier for at kunne være mere præcise på hver enkelt vin. Mærkningen er ikke en rangering af vinene efter kvalitet.

NATURVIN OG VIN MED LAV INTERVENTION

Mærkningen er udelukkende baseret på den sensoriske oplevelse af vinen vurderet af Løgismose smagepanel fra mindst funky til mest funky. Nogle vine med lav intervention adskiller sig ikke eller stort set ikke smagsmæssigt fra, hvad man ville forvente af en klassisk fremstillet vin, mens andre er kraftigt præget af metoden. Selvom man ikke er fan af funkiness, kan man godt have et ønske om at nyde vine med lav intervention, hvor vores mærkning kan være en kærkommen hjælp til at afkode graden af smagsmæssig indflydelse fra metoden.

HVOR FUNKY ER DU?

Med ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika

Med diskrete naturvins-karakteristika

Med tydelige naturvins-karakteristika

Med kraftige naturvins-karakteristika

HVORDAN SMAGER NATURVIN?

Smager de alligevel anderledes? Ja, langt de fleste af dem har en snert af noget andet, noget mere frugtigt og levende.

Læs artiklen