• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

Hvad er vinsten?

Vinsten er naturligt forekommende i mange vine, men hvordan opstår de?

Chefsommelier, Thilde Maarbjerg

 

Vinsten er en naturlig forekommende ting i mange vine. Vinsten består af kalium og vinsyre, der udkrystalliseres f.eks. ved en chokpåvirkning som rystelse og kulde. Risikoen for udfældning af vinsten er størst i vine med høj vinsyre dvs. vine, der kommer fra kølige dyrkningsbetingelser og/eller vine lavet på druesorter med et naturligt højt indhold af vinsyre.

Hvis vinen fadlagres forud for aftapning vil udfældningen som regel ske i fadet og derfor ikke i flasken efterfølgende. Det er derfor mest sædvanligt at se dem i lette hvidvine som f.eks. tysk Riesling og Chardonnay fra Chablis frem for i kraftige rødvine. 

Producenters forhold til vinsten

Mange producenter af det, jeg vil kalde mere kommercielt orienterede vine, lader deres vine, hvis de ved, der er chance for, det kan ske for den pågældende vin, gennemgå en kuldejustering, hvor vinstenene udskilles i en tank forud for aftapning. Det gøres af kosmetiske årsager, så der ikke skabes utryghed blandt kunderne, der køber den færdige vin.

Der findes dog også en stor gruppe af producenter, som ikke mener, at man skal manipulere med vinen og forcere udskillelsen af vinsten. De vælger af principielle årsager at påvirke vinen mindst muligt, og de mener, at alle former for justering, filtrering og lignende ændrer eller begrænser vinens oprindelige smag.  

Bør vinsten dekanteres fra vinen?

Vinsten er fuldstændig uskadelige at indtage.

Observerer man, at der er vinsten kan man vælge at dekanterer vinen fra dem, hvilket er ret nemt, idet de er tunge og nemt bundfældes. Opdager man det for sent og vinstenene allerede er endt i glasset, kan man nemt dekantere vinen i glasset over i et andet glas og lad vinstenene ligge tilbage 

Dekantering

Lær mere om hvordan og hvorfor man dekantere vin?

læs mere