• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

Epicenteret for Vermouth er rykket til Catalonien 

Fagekspert, Per Bach

 

Vermouth blev opfundet i det gamle sardinske kongerige, før det, vi i dag forbinder med Frankrig og Italien, blev en realitet. I 1786 kommercialiserede Carpano den første Vermouth i Torino og i et spænd på næsten 100 år fulgte en række af de navne, som har overlevet alle krige og kriser. Joseph NoillyCinzanoDolinGancia, Martini, Byrrh og Lillet for at nævne nogle stykker. 

Ikke desto mindre er det en stribe mindre kendte huse i og omkring Reus i det sydlige Catalonien, som nu inspirerer vinbønder og andre kreative sjæle til at byde ind med nye autentiske aperitifvine, der rammer Vermouthens bittersøde skive spot on! Og da det ikke længere er prisen, der er omdrejningspunktet, er det nu muligt at opleve, hvor meget gode basisvine, kvalitetssprit, omhyggeligt indsamlede urter, en god recept betyder. 

I Barcelona har de gamle autentiske Vermuteria i Gràçia-karteret således fået selskab af nye dukse i klassen, og der har aldrig været så mange barer, der lader Vermouth spille hovedrollen, som nu. Bodega Cal Pep og La Vermuteria del Tano er stadig i front, men Las Veermudas med mere end 100 friskåbnede Vermouth på køl haler ind, og hvis det skal være mindre prætentiøst kan man oså bare smutte ind på Bodega Marin med sin egen flaske under armen og få den fyldt fra tønden. Sammen med en dåse velkonserverede sardiner og en temperamentsfuld Manchego fra det vilde La Mancha bliver det til et kongemåltid, uasnet om det indtages på en bænk i Gaudis eventyrlige Parc Dûell eller oppe på hotellets tagterrasse med udsigt hen over Barcelonas skyline. 

Lysten til at producere autentisk Vermouth sprede sig i disse år fra Catalonien som en godmodig tsunami, og fordi Vermouth godt nok er beskrevet i EU-systemet, men på ingen måde er beskyttet af EU-regulativerne, er der ingen begrænsninger.  i en tid, hvor en generation af livsnydere spejder efter nye oplevelser efter, at de har fået deres ration af Primitivo og Ripasso, ligger markedet åbent. Ja, vi kan meget vel være på vej mod en globalisering på linje med den, som ramte Ginproduktionen for 10-15 år siden.  

Læs også: Vermouth - skal ikke stå og skamme sig i barskabet