• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

DEN SKØNNESTE SMAG AF ÆBLER...

... Bliver på fornem vis overført til sprit gennem destillation af cider. Kun en vis del af aromaerne transporteres med alkoholen gennem dobbeltdestilleringen i de traditionelle kobberkedler, som også anvendes til Cognac-produktion, og der er nærmest tale om et ekstra raffinement, når kun de fineste nuancer overlever brændingsprocessen.

Chefsommelier Thilde Maarbjerg | 01. februar 2021 | Nr. 01 2021

 

CALVADOS

Verdens mest kendte æblebrænde - vin, som fremstilles i fire områder i Normandiet i det nordligste Frankrig. Her er for køligt til kommerciel dru - edyrkning, men æblerne trives godt og her produceres alt, hvad hjertet kan begære på dem. Ca 20 kg æbler går der til en flaske Calvados, og der bruges et væld af sorter for at opnå den rette balance. Nogle sure, nogle bitre, nogle søde. Efter endt gæring af cideren og den fineste del er op - samlet gennem destilleringen, lagres Calvados på fad. Her udvikler den farve og kompleksitet. I den unge Calvados er æblekarakteren meget tydelig, mens fadlagring gennem mange år, nogle gange årtier, udvik - ler et potpourri af dufte og smage, som sammenfattes under begrebet rancio.

Calvados udtales ’kalvadås’ med et fladt og langt å. Ordet stammer fra spansk, hvorfor s’et udtales.

Calvados bruges flittigt i madlavning f.eks. i desserter og kager, saucer og til flambering, ligesom den kan bruges i en række drinks på linje med andre typer lagret brændevin.

Manden bag Marquis de St Loup er nu Guillaume Drouin, som har overtaget det legendariske Calvados-hus, Christian Drouin, fra sin far. Kælde - rens imponerende lager af gamle Calvados inviterer til at opleve disse ædle brændevine på en helt ny måde, og vi modtog i december 2020 et lille parti fra skatkammeret.

Drouin holder til i Pays d’Auge, som opfattes som det fineste område til produktion af Calvados og Guillaume kunne sammen med taktstokken stolt overtage mere end 600 medaljer, som huset har vundet for deres destillater siden grundlæggelsen i 1960.

 

20 års lagring på fade, blandt andet gamle portvinsfade har både koncentreret smagen og gjort den mere kompleks.

Vidunderlig kombination af frisk æble og æble - blomst, bagt æble og endvidere sveske, vanilje, ristede hasselnødder og creme brulée. Fyldig, fedmefuld smag med karamel, rosin og tørret æble inden krydderier som kanel og kardemomme viser sig i afslutningen. Servér ved 15 °C.

Blanding af destillater, som alle har lagret minimum 4 år på fad. Markante æblenoter, der bakkes op af lidt vanilje, mandel og honningkagekrydderi.

Mellemfyldig i munden med god alkoholvarme i afslutningen og en flot linedans mellem æble og fadkrydderi i smagen. Servér ved 12-14 °C.

 

Brug Calvados i det søde køkken

Calvadosdessert

Calvados passer perfekt i det søde køkken og særligt i denne kombination af gammel - dags æblekage og den italienske tiramisu.

FÅ OPSKRIFTEN HER