• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

DEN ALTID ÆDLE COGNAC

Producent: Ragnaud-Sabourin | Område: Sud-Ouest, Frankrig

Søger man efter den ultimative reference for brandy, er Cognac fra Charente-regionen lige nord for Bordeaux uomtvistelig. Cognac er en brandy, men en brandy er ikke nødvendigvis en Cognac. Både geografi, tradition og omfattende regler er helt afgørende for, at netop det velkendte navn, Cognac, kan skrives på etiketten.

Chefsommelier Thilde Maarbjerg

 

Brandy er fællesbetegnelsen for en eau-di-vie lavet på vin, dvs. råmaterialet er druemost. Et destillat lavet på kvas fra vinproduktion er ikke en brandy, men betegnes marc, grappa eller orujo afhængig af om man er i Frankrig, Italien eller Spanien. Som hovedregel er brandy lagret minimum 6 måneder på fade, og man skal derfor forvente en vis grad af farve og smag fra lagringen. Mange kommercielle typer brandy justeres med karamel for at se mere ”lagrede” ud, ligesom de smagsjusteres med andre tilsætningsstoffer. Tid er jo penge, og vælger man at gå udenom smutvejene, så tager det lang tid i form af adskillige år at opnå farve og smagsdybde gennem fadlagring alene. Og kun få af verdens brandys kan sælges til priser, der retfærdiggør den tålmodighed og kapitalhensættelse, årtiers fadlagring kræver. 

Cognac er præcis det, og vil man opleve den ægte vare, bør man ikke snyde sig for at opleve en virkelig vellagret Cognac. Kvalitet i Cognac er finesse, kompleksitet og balance, og er ens hjerte tabt i en fyldig caribisk rom, vil man ikke nødvendigvis finde glæde ved en Cognac.

Spørger man kældermesteren hos Ragnaud-Sabourin, der i mere end 170 år har produceret eaux-di-vies på familie- ejendommen Domaine de La Voute, er svaret terroiret i Cognac. Det er samme svar, som man vil få i alle andre regioner, der producerer vin i Frankrig, så kvaliteten ligger, trods den meget lange lagring på fade, i høj grad i råmaterialet.

Domainet ligger i Ambleville midt i det fornemme hjerte af Cognac-distriktet, som hedder Grande Champagne – uden nogen tilknytning til området længere nordpå, der producerer vinen Champagne i øvrigt. Jordbunden i Grande Champagne er særdeles kalkholdig, hvilket giver en unik kvalitet i druerne og gør destillatet mere holdbart. De bedste og mest holdbare Cognacs kommer fra Grande Champagne og til dels området lige udenfor, Petite Champagne.

Familien Ragnaud-Sabourin dyrker sine egne druer på ca. 33 ha. med primært Ugni Blanc, men også lidt af den tidligere, mere anvendte Folle Blanche. Deres Cognacs er i klassen Brut, som i Cognac betyder, at de ikke er tilsat noget. 

Tallet ti indikerer antal år på fad, og denne VSOP har derfor lagret 6 år mere end de påkrævede 4 år for at kvalificere sig til VSOP. For sin type har No. 10 en unik blødhed uden den klare og faste karakter af Cognac kompromitteres. Er reelt kvalificeret til at være en XO.

Let fadpræg i næsen med syltet pære, sveskeblomme, akaciehonning og kaffebønner. I munden fornemmes karamel og lidt brunet smør samt honningkagekrydderi og citrus. Flot kompleksitet uden at være tung. Nydes ved 15 °C. 100% Ugni Blanc.

Vi er langt forbi XO-kategorien, der kræver blot 10 års lagring (siden april 2018). Fontvieille præsterer hele 35 års lagring på fad og er samtidig navnet på husets ældste vinmarker.

Næsen er en eksplosion af aroma med nektarin, abrikos, lynghonning og lindeblomst samt ristede nødder og let røg. Smagen er ligeledes intens, dyb og koncentreret, hvor yderligere orangeskal, kandiseret frugt og lakrids samt vanilje kommer frem. Eftersmagen er lang og lun. Nydes ved 16-17 °C.

Primært Ugni Blanc og Folle Blanche med en lille procentdel Colombard.

 

Destillering

Destilleringen skal være dobbelt og foregå i en såkaldt alambic charentais, som er en form for kobber-pot still. Efter destilleringen og inden fadlagringen hviler alle eaux-di-vies i Cognac 6-12 måneder. Alt Cognac skal lagre min. 2 år på fade.

I 2018 blev lagringskravene og kategorierne reviderede, så de nu er som følger:

  • VS (Very Special), eller 3 stjerner: min. 2 års fadlagring.
  • VSOP (Very Special Old Pale): min. 4 års fadlagring.
  • Napoleon: min. 6 års lagring.
  • XO (Extra Old): min. 10 års lagring.
  • XXO (Extra Extra Old): min. 14 års lagring.
  • Hors d’Age: Officielt det samme som XO, men bruges i praksis om et højkvalitets-produkt, som aldersmæssigt er forbi den officielle skala.