• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

Italiensk mousserende vin fra allerøverste hylde

Producent: Contratto | Område: Piemonte, Italien

Når det kommer til bobler på et vist niveau, er der i Danmark en udbredt tradition for udelukkende at tænke på Champagne, og det er en lille smule trist. Ikke fordi der er noget i vejen med Champagne, men fordi der findes så mange andre herlige mousserende vine, og fordi den vidunderlige diversitet i vinens verdens langsomt vil skrumpe, hvis der ikke er masser af nysgerrige vinnydere, som lader sig styre af lysten til at prøve noget nyt. Dette skriver jeg, fordi vi nu er tilbage med fuldt sortiment af Contrattos Spumanti. De var allerede gode første gang vi introducerede dem, men jeg tør godt love, at der her er tale om en enestående revitalisering og ingen betvivler i dag, at Contratto befinder sig på den allerøverste hylde, når vi taler om italienske mousserende vine.

Fagekspert, Per Bach

 

Contratto er et af Italiens historiske vinhuse og det første, der producerede mousserende vine på samme måde som i Champagne; Det italienerne i dag kalder Metodo Classico. I 1993 kastede familien bag, handsken i ringen efter 126 års business og solgte herligheden til byens berømte grappadestillatør Carlo Bocchino. Han nåede at bruge et tocifret millionbeløb, men måtte indse at hans bagland ikke brændte helt nok for projektet, og derfor kom Contratto nok engang til salg. Carlo Bocchino var imidlertid ikke interesseret i, at Contratto skulle ende i bagkataloget hos en af de store internationale spillere, og det historiske vinhus var derfor ikke til salg for enhver pris.

Her kom Giorgio Rivetti, den berømteste af brødrene fra La Spinetta (vinhuset med de berømte næshornsvine) til sidst ind i billedet. Han havde altid haft en stor kærlighed til mousserende vine (det har de fleste italienske vinmagere) og var klar til at begive sig i kast med endnu et eventyr. Og da Giorgio Rivetti havde været en tur eller tre igennem kældrene, var han ikke i tvivl. Dette var en chance, han og hans familie kun ville få denne ene gang. Det var i 2007, men fordi Giorgio Rivetti ønskede at gøre det ordentligt, blandt andet via opkøb af topparceller i Piemontes nye distrikt for mousserende vine Alta Langa, skal vi helt frem til efteråret 2011, før Contratto officielt blev indrulleret iden succesombruste Rivetti-familie.

Siden er der blevet arbejdet målrettet med at optimere høsttidspunktet og kvaliteten i druerne, således at man kunne nå det første delmål om udelukkende at producere årgangsvine ”Pas dosé”. Altså vine, der reflekterede de vekslende vækst- vilkår og alligevel ikke behøvede at blive sminket med likør, når bundfaldet blev skudt af. Målet blev nået med frugten fra 2014-høsten, og det er her, at Contratto første gang rammer en nerve og en rislende ren finesse, som i enhver forstand er enestående.

Bruschetta med stracciatella og salte ansjoser

Italien er meget mere end solmodne tomater; italiensk gastronomi rummer en lang række vidunderlige, cremede oste, hvor stracciatella særligt stråler!

Få opskriften