• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

Hold øje med det stolte ungarske vindistrikt Tokaj

Producent: Château Pajzos | Område: Tokaj, Ungarn

Før var den udelukkende sød og sofistikeret, nu er den også tør og triumferende stærkt på vej tilbage på verdensmarkedet efter et dystert, dysfunktionelt, socialistisk mellemspil. Vi præsenterer både en af de legendariske søde og en af de nye tørre.

Fagekspert, Per Bach

 

Tokaj, der i dag strækker sig fra det nordøstlige Ungarn og ind i Slovakiet, blev allerede defineret ved kejserlige dekreter i begyndelsen af 1700-tallet, og det diskuteres lidt, hvorvidt det er Tokaj, Chianti eller portvinen, der er den første vintype, man forsøgte at beskytte. Når de kommer til at veksle råd på druerne til en ædel fordel, er der imidlertid ingen diskussion. Det ungarske begreb Aszúsodás kan føres op mod 100 år længere tilbage end de franske, tyske og italienske pendanter Pourriture Noble, Edelfäule og Muffa Nobile, og det var derfor et karaktermord af rang, da efterkrigstidens kommunistiske regimer tvang vinbønderne til at masseproducere for folket. Det svarede til at bede vinbønderne i Bourgogne om at nedlægge arbejdet på Côte d'Or!

Efter fløjsrevolutionen og murens fald er optimismen imidlertid vendt tilbage, og mange af de opgivne vinmar- ker bliver langsomt revitaliseret godt hjulpet af kapital fra det gamle vesten og opdagelsen af, at man nu også kan fremstille delikate tørre vine med bred international appeal. Vi har allieret os med Château Pajzos, som er blevet sparket tilbage på banen af den velhavende landbrugsingeniør Jean-Louis Laborde fra Bordeaux og en gruppe franske investorer. De var blandt de første, der bragte det rustfri stål og det temperaturstyrede gæringsforløb til Tokaj, og lige siden den forsigtige start i 1991 har Château Pajzos været et pejlemærke for den nye generation af vinbønder i de vulkanske bakker langs Bodrog-floden.

TOKAY, TOCAI ELLER TOKAJ – DER SKAL DA VÆRE PLADS TIL FORVIRRING

Det siges, at kært barn har mange navne, men når det kom- mer til Tokay, Tocai og Tokaj passer det gamle mundheld ikke. De tre vin-/drue-navne har genetisk meget lidt med hinanden at gøre, selvom mange i generationer har troet det modsatte, og derfor var det ikke rimeligt, da mange patriotiske fransk- mænd og italienere blev forbitrede, da EU-kommissærerne i forbindelse med forberedelserne til Ungarns optagelse i fællesskabet i 2004 vedtog en forordning, som begravede både Tokay og Tocai. Tokay d'Alsace har således altid været funderet på Pinot Gris, og benævnelsen er angiveligt kommet til som et tidligt salgstrick i 1700-tallet, hvor de ungarske Tokaj-vine var blandt de fornemste i Europa. Med Tocai forholder det sig lidt mere speget. Det er dokumenteret, at den venetianske prinsesse Aurora Formentini medbragte vinstokke fra familiens vingård, da hun i 1632 giftede sig med den ungarske grev Batthyány, og vi skal helt frem til 1932 før, der blev sået tvivl om familierelationen mellem druen Tocai og druen Furmint i bakkerne nordøst for provinsbyen Tokaj. I dag kalder vi den italienske Tocai for Friulano, og det skulle være ganske vist, at den er identisk med Sauvignon Vert, ikke at forveksle med Sauvignon Blanc.

Ungarsk vin til franske oste

Et ostebord er måske den mest elegante form for et hurtigt måltid, man kan tænke sig. Med lidt sprødt tilbehør, en syrlig frugtkompot og et godt glas ungarsk vin til, er måltidet både til hverdag og weekend i hus.

I vores butik på Nordre Toldbod er vi hver dag stolte af at præsentere et enormt udvalg af eksklusive oste, med overvægt af franske oste fra Bordier, som excellerer i ostemodning. I sortimentet finder du også gode danske oste fra små, dygtige producenter, ligesom du finder et udvalg af italienske oste- klassikere. Til de ungarske vine kan vi anbefale at servere bløde, skimlede oste, både af den blå og hvide slags – Brie de Meaux og Bleu d'Auvergne fra Bordier er to gode valg.

  Husk altid at tage dine oste ud af køleskabet ca. 30-60 minutter før servering, så de tempereres optimalt. På den måde vil du opleve ostene nå deres fulde smagspotentiale, og den oplevelse skal du ikke snyde dig selv for!