• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

XINOMAVRO TIL VENNEPRISER

Producent: Kir-Yianni | Område: Macedonia, Grækenland

Stelios Boutaris fra Kir-Yianni har igen understreget overfor os, at græsk Xinomavro er en overset druesort, og denne gang måtte vi yderligere tage os til hovedet, da vi så prisen. Xinomavro er ikke den pæne pige i klassen, men tværtimod en utilpasset og tilmed kræsen gevækst i vinmarken. Som Pinot Noir synes den sjældent tilfreds, og det møjsommelige arbejde med at servicere den, resulterer som regel i, at vellykkede eksemplarer er kostbare. Ingen regel uden undtagelse.

Chefsommelier Thilde Maarbjerg

 

Det er kun 2. årgang af Kir-Yiannis ”kommune”-udgave af Xinomavro fra Naoussa, der vel svarer til, hvad Vosne-Romanée eller Gevrey-Chambertin er for Pinot Noir, hvis vi bliver i den førnævnte sammenligning. Storebror Ramnista er en af Grækenlands mest kendte vine på Xinomavro, men også en vin, man skal være tålmodig med. Den er rå og barsk i sin ungdom, og det er helt tydeligt et andet udtryk, der stiles efter i Naoussa. Tanninerne er mere afdæmpede, men heldigvis er elegancen og finessen stadig på plads. Aromaerne står smukt frem med vinøse præg, selvom vinen forbliver til den lette side.

For dem, der endnu ikke har oplevet Xinomavro, danser vi omkring Langhe Nebbiolo, Mencia fra Bierzo og måske en Nuits-St-Georges. Den lander solidt mellem old school- raffinement og moderne drinkability og er en forrygende madvin, der let lader sig indfinde til et bredt udvalg af klassiske retter på det danske middagsbord f.eks. med gris, hakket oksekød eller kalv i hovedrollen.

I søstervinen Kali Riza har vi allerede oplevet 2017- årgangens overlegenhed, og ligeledes er Naoussa 2017 et studie i, hvad der sker, når druerne opnår den helt perfekte modning i marken. Vinen er lagret 18 måneder på en kombination af 225-liter- og 500-liter-fade, alle brugte.

De røde frugter dominerer med skovjordbær, blommer og moreller samt den karakteristiske snert af tomater, druesorten er kendt for. Et frisk pust af mentol og peber ledsager frugten, der slutter tørt og friskt med en diskret balsamisk note. Dekantér gerne forud for servering ved 16-17 °C.

 

 

MAD TIL DIN VIN

Moussaka

Mousakka er for grækerne, hvad lasagne er for italienerne. Moussaka er en sublim hverdagsret til kolde og blæsende efterårsdage.

FÅ OPSKRIFTEN HER