• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

SPÆNDENDE HVIDVINE FRA ITALIENS BEDST BEDØMTE VINGÅRD

Producent: Lis Neris  |  Område: Friuli Isonzo

Friuli Venezia Giulia, der grænser op til Slovenien oppe i Italiens nordøstligste hjørne, er intet mindre end et fantastisk sted at gå på jagt efter hvidvine i verdensklasse. Selvfølgelig er der også her producenter, som sigter efter den laveste fællesnævner og navnespekulation, men overordnet er der kortere mellem snapsene her end noget andet sted i Italien. Nye generationer af seriøse, investeringslystne vinbønder er kommet til, og mange af dem formår nu at eksponere noget, der ligner selve sjælen i de såkaldt internationale druesorter. F.eks. Alvaro Pecorari, som er en af regionens ypperste ambassadører. Så vi er på 1. klasse, når vi her lægger op til smagfulde sammenligninger og præsenterer hans virtuose greb om druerne Chardonnay og Pinot Grigio både med og uden fad.

Fagekspert, Per Bach

Alvaro Pecorari, som ikke bare bliver kaldt vinmager, men vinmagiker, er 4. generation i familien, og han fortæller, at han i skoletiden tit drømte om at kunne skænke sin vin til familie og venner ved middagsbordet vel vidende, at der lige præcis samtidig ville blive skænket Lis Neris-vin ved mange andre middagsborde.

Han fik nøglerne til kælderen i 1981 og siden er drømmene i den grad gået i opfyldelse. Mindre end 10 ha. er blevet til flere end 70, og i de gavmilde år passerer produktionen nu 400.000 flasker. Lis Neris er således den opmuntrende fortælling om, at hvor der er vilje, og hvor grådigheden forbliver uden for døren, kan høj, høj kvalitet forenes med kvantitet.

To af vinene fra basisserien, som begge demonstrerer Lis Neris' overlegne bundniveau. Frugt fra sletten langs den højre bred af Isonzo-floden, hvor årtusinders aflejringer af småsten, de såkaldte ”claps”, absorberer solens stråler om dagen og holder på varmen om natten, og hvor vinden, den såkaldte ”bora”, skaber betydelige udsving i temperaturen. Udelukkende gæring og modning i stål og først på markedet 10-12 måneder efter høsten. Senere end de fleste andre. To blide vine med loyal druetypicitet, fin aromatisk kon- centration og en fin syre, som bidrager med elegance.

To af de fire Selezioni-vine fra Lis Neris, som i 20 år har skiftedes til at deltage i den såkaldte 3-glas finale i den italienske vinbibel Gambero Rosso, og som begge skal tælles med blandt Italiens 5-10 fornemste ambassadører for deres respektive druer. Frugten kommer fra parceller oppe i de blide bakker langs Isonzo-floden, og efter gæring i rustfrit stål modner vinene først 11 måneder i brugte franske fade og derpå yderligere mindst 12 måneder i flasken inden frigivelsen. To stofrige vine, hvor fadet er sublimt integreret, og hvor der er skruet pænt op for volumen. Alligevel forbliver begge på næsten poetisk vis i blid balance. Det er bare ren nydelse fra start til slut!

LIS NERIS ER ET AF FYRTÅRNENE, IKKE BARE I FRIULI- VENEZIA-GIULIA, MEN I HELE ITALIEN. 

Adskillige af deres vine stryger år efter år til tops såvel i de italienske guider som hos de internationale menings- dannere, og i 2014 fandt livsstilsmagasinet "Civiltà del Bere" ud af, at Lis Neris var Italiens bedst bedømte vingård, hvis kriteriet var at tælle topplaceringer i seks af de førende vinguider. Syv vingårde strøg til tops i alle guider, men mens de andre "bare" brillerede med en eller to af deres vine, høstede Lis Neris topplaceringer til syv forskellige. Det vidnede, som det blev bemærket, om en "helt suveræn dybde i sortimentet", og dermed stak Lis Neris af fra Vie di Romans ligeledes fra Friuli, Ca’ del Bosco fra Lombardia, Pojer e Sandri fra Trentino, Tenuta San Guido og Ornellaia fra Toscana og Primitivo-mesteren Gianfranco Fino fra Puglia.

 

Havtaske pikeret med fennikelsalami

Den hvide havtaske, hvis smag og tekstur kan sammenlignes med hummer, får i denne ret ekstra smag og saft fra fennikelpølsen, der forsigtigt indstikkes på tværs af fileten

Se opskriften her