• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

HERLIG AUTENTISK CHENIN BLANC FRA SAUMUR

Producent: Domaine Roche Ville | Område: Loire, Frankrig

Vi havde allerede sidste år besluttet, at 2020 skulle være året, hvor Løgismose fik styrket sit sortiment fra de klassiske distrikter i Loire. Nærmere bestemt Chinon, Bourgeuil, Saumur Champigny og Saumur, således at vi kunne yde druerne Cabernet Franc og Chenin Blanc lidt større retfærdighed. Kufferterne var pakket, men så var det, at grænserne begyndte at lukke.

Fagekspert Per Bach

 I stedet inviterede vi tre producenter, som havde det til fælles, at de havde stor succes på caféerne i Paris, til at sende prøver. Det blev en af de der smagninger, hvor vi havde svært ved at spytte ud og træffe beslutninger, og da vi næsten var nået frem til et ”Merci, mais non merci” til Domaine Roche Ville, satte Thorbjørn foden ned. Her var en vin med så mange klassiske dyder, at vi ikke måtte smide den på porten. Den skulle til Danmark om så indkøbschefen ”skulle drikke alle flaskerne selv”

Vinen, det drejede sig om, var denne La Jouvencelle, der viste sig at være den charmerende åbner fra Agnes og Philippe Porché, der tryller med frugten fra deres vinmarker bare et olympisk stenkast fra Loire-floden. Den er et af mange beviser på, at Saumur og Saumur-Champigny-appellationerne slet ikke får den opmærksomhed, som de fortjener. Stilen og ikke mindst kvaliteten mere end matcher de tørre vine fra Vouvray lidt længere oppe ad floden, og efter at have smagt endnu et par flasker nu vinen er kommet hjem, tør jeg godt love, at Thorbjørn langtfra kommer til at drikke alle flaskerne selv!

Vinen var med, da La Revue du vin de France i sit sommernummer 2020 fejrede, at Frankrig igen var ved åbne op efter månederne med Covid-19. I lyset af det udsatte cykelløb kaldte de det for "Le Tour de France des Vins de Plaisir", og hen over 100 sider var der tale om en præsentation af hele 1.500 vine med et attraktivt forhold mellem pris og kvalitet fra yngre vinbønder. Vine som i følge magasinet vil være blandt stjernerne i den næste store Èdition Spéciale, som udkommer i november 2020 (La RVF n°645).

Frugt fra 20-35 år gamle vinstokke, der står på parceller, som tidligere har tilhørt det berømte Château de Targé. De har været dyrket bæredygtigt siden Agnes og Philippe erhvervede dem i 2005, og de sidste år har de været under konvertering til økologi, således at det økologiske stempel næste år kan erstatte det Terra Vitis, som lige nu pryder flaskerne. Delvis gæring direkte i brugte barriques. Ikke nogen egentlig fadlagring, men blot et kærligt kys inden de forskellige vine mødes i rustfrit stål for at modne 8 måneder sur lie.

En på ingen måde overgjort Chenin Blanc, som virkelig formår at slippe druens frugt og Saumurs terroir fri. Herlig frisk med charmerende noter af fersken og abrikos, bivoks og dertil en let røget mineralitet. På én gang sprød og koncentreret. Overbevisende, grænsende til det imponerende, og et "must try" for alle, der holder af de helt tørre hvidvine.

Agnes og Philippe har fået den fine idé at lade en ung kunstner tegne figurer, som lystigt signalerer vinenes type og plads i hierarkiet. Således er La Jouvencelle en  yndig ung dame med stor appetit på livet. Der findes blandt de hvide også en La Dame, og de røde hedder Le Page, Le Prince,  Le Roi og Le Fou de Roi eller på dansk knægten, prinsen, kongen og hofnarren.

 

MAD TIL DIN VIN

Omelet med urter

Hemmeligheden bag en god omelet er en saftig og blød midte og et gyldent, let sprødt ydre

FÅ OPSKRIFTEN HER