• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

FORBLØFFENDE, FORFØRENDE  FINESSE FRA RIBEIRA SACRA

Producent: Dominio do Bibei | Område: Galicien, Spanien

Rene Langdahl, der er en af vores mest begavede formidlere, har udnævnt Ribeira Sacra  til "Klippevin i ottende potens" og kaldt det "naturstridigt og direkte dumt at lave vin under  de forhold, som Moder Natur her byder bønderne". Ikke desto mindre er Ribeira Sacra et af de  mest spændende vindistrikter på den iberiske halvø. Når det kommer til jordbundens indhold af  skifer, quartz og feldspat, minder det meget om Priorat, men kølige vinde fra Atlanterhavet skaber dramatiske vejrfænomener, et helt andet mikroklima og i sidste ende vine med en subtil kølig  feeling, som uundgåeligt får os til at tænke på Bourgogne. Vi præsenterer en af de bedste og  mest ekstreme vine fra distriktet, og den kommer fra det, vi godt tør kalde Spaniens nye  kultproducent: Dominio do Bibei.

Fagekspert Per Bach

 

Dominio do Bibei er en af de største overraskelser i den spanske vinindustri i det nye millennium. Det er den entusiastiske Javier Dominguez, som står bag, og siden 1995 har han formøblet en del af overskuddet fra familiens tekstilvirksomheder på systematiske opkøb af ekstremt beliggende vinmarker oppe omkring Quiroga-Bibei i den aller sværest tilgængelige del af Ribeira Sacra. I 2000 stod et nyt vineri klar, og i 2002 fulgte de første vine, som bar Sara Perez’ og René Barbier Jr.’s signatur; Det berømte vinmagerpar fra Priorat, som blev fløjet ind for at definere stilen og for at sikre projektet en smuk start.

I starten handlede det mest om de hvide vine, men snart kom de røde vine også med. Der er efterhånden investeret i 145 ha., men foreløbig er det mindre end 40 af dem,
som er i produktion. Arbejdet med at restaurere de gamle terrasser er enormt, og flere steder er man udfordret af smalle muldyrstier, som betyder, at høstarbejderne skal bære druerne mange 100 meter op eller ned, før de når frem til de ventende 4-hjulstrækkere.

Alt arbejde er nødvendigvis manuelt, og selvom der er tale om en ny og moderne vingård, har man en vision om at skabe vine, som gerne må få de ældste folk på egnen til at mindes de bedste øjeblikke fra deres yngre dage. Det betyder, at tilgangen til arbejdet på terrasserne er økologisk, og at rustfrit stål, fremmede gærstammer, klaring og filtrering i kælderen er ikke eksisterende. Den eneste frihed, man tager sig, er at tilsætte en lille smule svovl, så forbrugerne skånes for flaske-variationer.

Bibeis signaturvin og første årgang fra vinmageren Paula Fernández Trabanco, som Javier Dominguez headhuntede fra Dominio de Tares, efter at den hidtidige vinmager Iria Otero Mazoy valgte at prioritere sine børn. Samtidig lidt af en milepæl, fordi Paula indledte med at fjerne alle nye fade, og dermed fik grebet efter fortiden til at virke mindre postuleret. 90% Mencía og for resten et Field-blend af Brancellao, Mouratón, Sousón og Garnacha fra vinstokke, der antages at være fra 80 og helt op til 110 år gamle. Der er tale om gæring i store åbne egefade fulgt af 12 måneder i brugte franske barriques og derpå yderligere 10 måneder i gamle 4.800-liters østrigske fade frem mod aftapningen på flaske.

Et smukt eksempel på det nye galicisk-atlantiske udtryk, som handler om lidt mindre farve og meget mere smag. Friskt og elegant med en vidunderlig saftighed, en fascinerende sexet parfume og en nærmest nøgen mineralitet, som trykker på de samme knapper som fin Pinot Noir fra de gyldne skråninger i Bourgogne.

"This is a future wine, real wine quality not dancing to an established drum. Really good!"

Jancis Robinson – Juni 2020

MAD TIL DIN VIN

Croquetas de jamon og Padrón-peber

Croquetas de jamon og pimientos de Padrón er ultimative klassikere på tapasbarrene overalt i Spanien.

FÅ OPSKRIFTEN HER