• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

Portvin og flamberede figner

Producent: Manoel D. Poças Junior | Område: Colheita Port, Portugal

Manoel D. Poças bør måles på netop sin Colheita, som er fyrtårnet hos det mere ned 100 år gamle portvinshus i Vila Nova de Gaia. Fokus på tawny-stilen har fulgt huset siden man i 30’erne sadlede om fra brandydestillering til hedvins- produktion hovedsageligt på druerne fra Quinta da Quartas.

Chefsommelier, Thilde Maarbjerg

Colheita-portvin bliver modsat Vintage ikke bedre af at blive lagret efter aftap- ning. Det vil kunne holde sig udmærket i en del år, men det vil ikke udvikle sig til det markant bedre, og på et tidspunkt vil det begynde at tabe frugten. Af- tapningsdatoen står på flaskens bagetiket, og herfra vil der afhængig af vinens kvalitet være 5-10 års levetid. Colheita kan nydes over nogle dage efter åbning.

Figner og portvin er en fornem kombination, hvor frugtnuancerne harmonerer, og portvinens syre og alkohol får en nærmest rensende effekt på den tunge sødme, som forstærkes, når fignerne flamberes og karamelliseres.

Colheita er toppen indenfor tawny-kategorien eller man kan sige, det er, hvad Vintage er for ruby. Her er tale om vin fra en enkelt årgang, men hvor Vintage udvikles gennem lang flaske- lagring, gennemgår Colheita minimum 7 års fad- lagring. Her afrundes vinen og iltens påvirkning udvikler farven, så den bliver lysere og mere granatrød.

Smagsprofilen ændres også fra de klare mørke frugttoner til mere tørret frugt og i de gode tilfælde også en snert af røde frugtnuancer som blommer og jordbær. 2008 Colheita fra Poças er et glimrende eksempel på den kompleksitet, selv ung Colheita kan have. Her mingler frugten med nødder, brændt nougat og karamel sam- tidig med den forfriskende syre leder tankerne hen på appelsin.

Servér gerne portvinen let afkølet ved 12-15

Flamberede figner med creme chantilly

En delikat, næsten luksuriøs og ikke mindst nem efterårs- og vinter- dessert med friske figner.

Gå til opskriften