• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

ITALIENSKE VINDE PÅ MIDDAGSBORDET

Producent: Borgo Paglianetto  |  Område: Marche, Italien  

Det centrale Italien synes at handle om Toscana krydret med en smule Bolgheri, i hvert fald når talen falder på kvalitetsvine. Abruzzo kan noget med Montepulciano, pimært i hverdagssegmentet, men både Umbrien, Lazio og ikke mindst Marche indtager pladsen i skyggen. Har man rejst igennem, kan man ikke undgå at opleve disse regioners mangfoldige vinkultur, og vi har fundet en sand perle i et af Marches epicentre for Verdicchio- druen, Matelica-distriktet. 

Chefsommelier Thilde Maarbjerg


 

Verdicchio di Matelica repræsenterer et solidt bud på essensen af italiensk hvidvin. Der er mange forsøg, nogle mere hæderlige end andre, men når den er bedst, rummer den kombinationen af saltet velsmag, nyplukkede grønne krydderurter, spændstige citrusfrugter og en farlig evne til at agere tørstslukker. Det handler om at styre uden om de mere tyndbenede eksempler, men det er ikke ander- ledes end for andre populære hvide som Soave, Gavi og Orvieto.


Borgo Paglianetto har i flere år leveret en god, basis-Verdicchio di Matelica til os, og i år har vi taget springet og udvidet porteføljen. Storebror Vertis var simpelthen så vellykket, at vi måtte introducere den i Danmark og samtidig slå et slag for eksklusiv italiensk hvidvin.


Stopper for mange vinnydere lidt for tidligt, når de bevæger sig sydpå efter hvidvin? Der er mange fristelser på vejen fra både Tyskland, Østrig og Frankrig, men de (gode) italienske hvidvine bør ikke forbigås på de danske middagsborde. Vertis hører til i den kategori, der også rummer Sancerre, Chablis, tør tysk Riesling og Grüner Veltliner, men er alligevel helt sin egen.

Høstet fra parceller nær toppen af bakken, hvor Borgo Paglianettos ældste vinstokke på 27 år vokser. Gæret og lagret i ståltanke med gærresterne i 8 måneder.
Fristende aroma af friske mandler, citron, kørvel, anis og gule blommer. I munden fornemmer man med det samme den stærke vitalitet og vibration, vinen udviser hele vejen igennem til afslutningen, og den mundvands- drivende syre har følgeskab af rene, klare frugttoner. Et lille mineralsk strejf af våde sten i afslutningen understreger seriøsiteten. Nyd Verdicchio til Malfatti eller prøv til retter med fennikel, kål, salat eller pastaretter med grønne grønt- sager, ricotta, krydderurter mm. Det er også en forrygende skaldyrsvin til f.eks. dampede muslinger eller pasta frutti di mare. Syren er høj nok til at også retter med tomat kan matches. Servér ved 8-9 °C.

Den italienske vinbibel, Gambero Rosso,  som allerede med 2009-årgangen af Vertis kvitterede med 3 glas, udtalte i 2019, at

”Borgo Paglianetto has become the leader at the Matelica wine scene” og ”their entire range of Verdicchio is exceptional, more precise and impressive than ever”.

Paglianetto Borgo Paglianetto overraskede os med deres rødvin Terravignata, som med det samme ledte tankerne hen på italiensk landsbyidyl med svajende olivenlunde og duftende rosmarinblomster.

Vinen er gæret og lagret udelukkende i ståltanke, så forvent en frugtdrevet vin med den karakteristiske italienske syre. Druesammensætningen består af 50% Sangiovese, 35% Merlot og 15% Lacrima, en gammel druesort, som tidligere var meget udbredt i Marche, men som efter vinlusen aldrig for alvor kom tilbage til fordums tider. Aromaen er udtalt blomstret og frugtig med et element af noget krydret a la rød peber.


Duften rummer en væld af bær fra jordbær og røde kirsebær over i blåbær og brombær samt et fint strejf af violer og salvie. Den lander tæt på mellemkraftig, men de bløde tanniner og den fine frugtsyre giver lyst til en mundfuld mere og det er en vin, der udmærket kan nydes solo og gerne let afkølet.


Til malfatti er den forrygende som vinøs følgesvend men nyd den også gerne et bredt udvalg af pastaretter, pizza eller grønsagssupper eller som uhøjtidelig ledsage til ost- og pølsebordet. Servér ved 13-15 °C.

 

Mad til din vin

Malfatti

Malfatti stammer fra det norditalienske køkken og minder om gnocchi i tekstur og ingredienserne er lig fyldet i de klassiske spinat/ricotta-ravioli.

FÅ OPSKRIFTEN HER