• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

3 STORE HVIDVINE FRA FAMILIEN FRA RHÔNEDALEN

Producent: Maison Tardieu-Laurent  |  Område: Rhône, Frankrig

Rødvin er det, de fleste først tænker på, når talen falder på vin fra Rhônedalen, og med kun 3% af den samlede produktion optager hvidvin heller ikke meget kvantitativt af det enorme vinområde. Klimaet har tendens til at favorisere blå druer, men i og med området er så stort, er der både topografiske og jordbundsmæssige forskelle for ikke at nævne meso-klimatiske, som gør det muligt også at lave store hvidvine.

Chefsommelier Thilde Maarbjerg

 

Ikke alle producenter laver dog hvidvine, og særligt appella- tionerne udelukkende for hvidvin er meget små arealmæssigt. Det meste vin kommer aldrig udenfor Frankrig, og hvor vinyndere overalt i verden ved, hvordan hvid Bourgogne smager, har de fleste aldrig smagt Château Grillet eller Saint Péray. Selv hvid Châteauneuf-du-Pape overrasker mange i sin blotte eksistens.

Vi blev inspireret til at vise nogle af Rhônedalens hvide rariteter, da vi smagte Tardieu-Laurents ret omfattende portefølje af hvidvine fra både nord og syd. Mikro-negocianten, der ikke er helt så mikro igen, udmærker sig ved at lave små mængder af en lang række appellationer i både nord- og syd-Rhône. Bastien Tardieu, som er i spidsen for familievirksomheden, udtaler, at det både er af kærlighed til området, men også for at de mange nichevine ikke må gå i glemmebogen, at familien vælger at dyrke den store kompleksitet. Vinene skal ud og nydes og opleves sammen med mad, både lokalt, og ikke mindst internationalt. Det er mere besværligt med de mange små lots, men det er det hele værd.

Tardieu-Laurent ejer ikke selv sine vinmarker, hvilket ligger i ordet negociant. De køber druer fra en række dyrkere, og som Bastien understreger, har de aldrig kontrakter. Alt handel har udgangspunkt i tillid og håndtryk. Det kan virke gammeldags, men relationsbaseret salg lever i bedste vel- gående, også selvom global corporate business helst ser betydningen nedtonet.

Tardieu-familien er kendt for at have adgang til noget af den bedste frugt i dalen, og stort set alt druemateriale kommer fra stokke, som er minimum 60 år gamle, ofte langt mere.

Vi har udvalgt tre store hvidvine fra Tardieu-Laurent, der som perler på en snor, repræsenterer Rhônedalens hvidvine fra nord til syd. Vi starter i Condrieu, som er Viognier-druens højborg og fortsætter til Hermitage, den mest ædle appellation i Nordrhône. I Sydrhône viser Tardieu-Laurent stor kompetence med sin hvide pave.

2019, et ekstremt tørt år, der til sidst blev reddet af september-regn. De ældre stokke var mindre påvirkede, og en forunderlig friskhed er at finde i hvidvinene trods den markante tørke og bagende sol.

100% Viognier lagret 10 måneder på brugte fade. 

Fyldig, rund og cremet vin med klassiske sortsaromaer som hvid fersken, abrikos og syren, underliggende mineralitet og stor smagskoncentration. Lang, let varmende eftersmag med løftede kryddertoner og en snert af anis. Flot klassisk udtryk for appellationen. Servér ved 10 °C.

80% Marsanne, 20% Roussanne. 12 måneders lagring på små fade efterfulgt af 12 måneders lagring på foudres.

At der er tale om en stor vin, fornemmes allerede i duften. Kraften vælter op ad glasset. Ristede mandler, melon, kvæde og mandarin, bivoks og vanilje. I munden folder den sig ud med sin store fylde og cremede tekstur, og den overraskende syre i afslutningen gør det til en nærmest dekadent oplevelse. En raritet, der slår fast, at exceptionelt terroir sjældent fejler. Hermitage-bjerget rummer måske et af verdens fineste. Servér ved 12 °C.

40% Grenache Blanc, 30% Roussanne, 20% Clairette, 10% Bourboulenc. Lagret 8 måneder på nye og brugte fade.

Meget vellykket kombination af rigdom og aroma fra Grenache Blanc og Roussanne og friskhed og finesse fra Clairette og Bourboulenc. Flot nerve og intensitet i frugt og syre og en velplaceret kys af krydderi og ristede fadaromaer. Hvide blomster og moden kernefrugt fra første snus til den lange afslutning bekræfter et ekstraordinært druemateriale. Alkoholen er flot holdt nede på 13,5%. Servér ved 12 °C.

HVID RHÔNE OG MAD

Det er ikke her, man skal finde den lille grønne salat eller den lette skaldyrsret frem. Hvid Rhône kalder på kraft og intensitet, og fadlagringen vil yderligere bidrage til at tilberedningen på den tilhørende ret er som minimum stegning og gerne grill eller ovnbagning. Kraftigt smagende fisk, der ikke er for fede, fjerkræ og endda fjervildt er glimrende til og netop, hvis der i garnituren er f.eks. gulerødder, kernefrugter eller karamelliserede løg, kan der opstå en flot harmoni med hvid Rhône. En anden klassiker er hummer- eller jomfruhummerbisque og gerne med stykker af stegt hummer/ jomfruhummer i. Eller prøv en klassisk Vol au vent med kylling og champignon.

Indisk, indonesisk eller mellem-østligt køkken er en anden retning, som også giver nogle overraskende og vellykkede symbioser med hvid Rhône.

Aktuelt i den kommende periode er også kombinationen med nytårstorsken.

Mad til din vin

NYTÅRSTORSK

FÅ OPSKRIFTEN HER