• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

Rank og saftig Nebbiolo-frugt fra valtellina

Producent: Rivetti & Lauro | Område: Lombardiet, Italien

Fagekspert, Per Bach

Flot åben næse, osende af lys nebbiolo-frugt suppleret med et dryp blommet merlot. Et par år på bagen har gjort denne drikkemodne vin godt, selv om nebbioloens garvesyre stadig er markant. Fornuftig pris.
- Søren Frank i Berlingske Tidende September 2019

Denne Rosso Cormelo 2014 kommer fra terrasserne mellem Retiche og Sondrio, som Leonardo da Vinci allerede i 1514 noterede ”giver os magtfulde vine i ly af de høje skræmmende bjerge” (valle circundata d’alti e terribili monti, fa vini potenti assai). Det er den unge vinmager Emanuele Urbani, der står bag vinen, og hun drister sig til at smide lidt Merlot efter sine Nebbiolo-druer og mister dermed retten til at skrive navnet på det lille DOCG-distrikt "Valgella" på etiketten. Emanuele forklarer, at en Valgella under alle omstændigheder ville være rettet mod en snæver kreds af connaisseurs, og at Rivetti & Lauro med Cormelo sigter noget bredere og gerne vil ramme nogle af dem, som endnu ikke er helt klar til at være alene sammen med Valtellinas sarte førstedame.

Om det er den forbudte Merlot-drue eller 18 måneder på 3.000 liters franske og amerikanske fade skal være usagt, men resultat er overbevisende. Der er herlig aroma af jordbær, søde blommer, hybenroser og vanilje og en fin underspillet saftighed, som får ordet elegance til at ligge lige for. Stadig forfriskende, men samtidig nu også mildnet efter et par år i flasken. Storartet!

VINS EXTRÊMES DA EROICI PRODUTTORI
I 1987 stiftedes "Centro di Ricerca, Studi, Salvaguardia, Coordinamento e Valorizzazione per la Viticoltura Montana" – i daglig omtale CERVIM – i et forsøg på at værne om de heroiske italienske producenter, som stadig producerede vine under ekstreme vilkår (Læs: Højt oppe på stejle skråninger og/eller i svært fremkommelige områder).

CERVIM kom på et tidspunkt, hvor industrialisering flyttede titusinder af ha. med vinstokke ned på de flade sletter, hvor der kunne plantes, så den ekspanderende maskinpark kunne komme til med henblik på masseproduktion.

Valtellina var mod slutningen af 1800-tallet et epicenter for vinproduktion i Italien med over 6.000 ha. tilplantet med vin- stokke – heraf 1.700 på stejle terrasser. Siden 2. Verdenskrig er vinstokkene på terrasserne imidlertid systematisk blevet erstattet af frugttræer, og nede i dalen har urbaniseringen gradvist taget over således, at der omkring årtusindskiftet var under 1.000 ha med vinstokke tilbage. I dag er udviklingen om ikke vendt så stabiliseret og en opgørelse fra CERVIM viser, at der ved udgangen af 2017 var 950 ha., som opfyldte kriterierne for at kunne levere frugt til Vins Extrêmes. Rivetti & Lauro tilhører en ny generation, som har været med til at vende udviklingen. De tilhører med andre ord de heroiske producenter, som skaber ekstreme vine.

Trøffel-gnocchi

Opskrift med brunet smør, friskrevet trøffel og salvie

Få opskriften