• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

Chardonnay for feinschmeckere

Producent: Weingut Dautel | Område: Württemberg, Tyskland

Christian Dautel har igen imponeret os og denne gang med en druesort, som vi ikke så ofte støder på i Tyskland.

Chefsommelier, Thilde Maarbjerg

 

Allerede i 1988 plantede hans far, Ernst Dautel, Chardonnay på vingårdens marker, og som så meget andet Ernst gjorde, var han også her forud for sin tid. Der blev rystet på hovedet fra kollegerne, men i dag glæder Christian sig over, at han hvert år kan høste druer fra nogle af landets ældste Chardonnay-stokke. At han samtidig har brugt en del af sin læretid hos Comte Lafon i Meursault bør få selv de mest indædte purister til at spidse ører og lade paraderne falde. Selv siger Christian, at hans Chardonnay S er et hans hjertebørn, og at druesorten har stor betydning for vingårdens identitet og arv.

Stokkene står delvist i markerne Schupen og Sonnenberg, som er kendt for deres Gipskeuper-jordbund. Gipskeuper er en særlig jordformation, som især findes i det sydvestlige Tyskland. Det består hovedsageligt af kalksten, ler og kridt, og pH-værdien er til den høje side, hvilket fremmer syre i druerne.

Christian har gradvist skruet ned for brugen af nye fade på Chardonnay -S-, og i 2017 var der ingen nye blandt de 300- liters-fade, som vinen er gæret og lagret i. Den blev tappet efter 12 måneder.

Tre dage i streg nød jeg Christian Dautels Chardonnay -S- i den gråvejrsprægede begyndelse af 2020 til forskellige retter, men alle gangene i samme mandlige selskab. Han nød den heldigvis også meget og brokkede sig ikke over gentagelsen. På 4. dagen skrev jeg et fanbrev til Christian, og viderebragte min entusiasme og begejstring for denne helt igennem smukke Chardonnay.

Jeg er stor fan af druesorten, og nyder den jævnligt fra mange af verdens afkroge. Jeg må dog sige, at det er længe siden, jeg har drukket en Chardonnay, som ikke kom fra Bourgogne, med så stor nydelse. Særligt glæder jeg mig over dens elegance og fokus, noget som alt for ofte får vinmagere til at ryste i bukserne til en sådan grad, at de alligevel beslutter sig for at bygge mere på smagen i form af fad og bærmeomrøring. Resultatet er, at finesserne og ikke mindst mineraliteten, overdøves af ”larmen”, og man står med endnu en fed, kluntet udgave, som kunne være lavet hvor som helst i verden. Dautels raffinerede version rummer samme selvbevidsthed som de bedste vine fra Bourgogne og hviler smukt i sig selv.

 

Württemberg har 11.000 ha. vinmarker og er Tysklands 4. største vinregion. 75% af regionens vine produceres af de 70 koorporativer i området, og det er en af årsagerne til, at vinene fra Württemberg er mindre kendte udenfor Tyskland end f.eks. vinene fra Mosel og Rheingau. Württemberg er samtidig den region i Tyskland, der har det højeste vinforbrug pr. indbygger, faktisk dobbelt så meget som resten af Tyskland.

Torsk

Opskrift med svampe, sprød blomkål og hollandaise

Få opskriften