• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

Comtessen over dem alle...

Producent: Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande | Område: Bordeaux, Frankrig

Nogle producenter er udenfor kategori og frembringer vine, der selv for professionelle er uforklarlige i deres perfektion. Til dem hører Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande, der som en yndefuld sylfide tiltrækker sig alles opmærksomhed og respekt. Oplev hvorfor de store Bordeaux-vine gennem århundreder har været investeringsobjekter. Det er ikke tilfældigt, at de store Bordeaux-vine ER blandt vinverdenens vidundere.

Chefsommelier, Thilde Maarbjerg

Et slot bliver delt i to
Da Baron Joseph de Pichon Longueville lå på sit dødsleje i 1850, 90 år gammel og efter næsten 70 år i spidsen for slottet, delte han sit vinslot i fem dele, en til hver af sine fem børn som et resultat af Napoleons arvelov. Siden det blev grundlagt i 1689, havde det været én ejendom, men i årene umiddelbart efter Baronens død, valgte børnene at splitte ejendommen. De tre døtres del blev til Pichon Longueville Comtesse og de to brødres blev til Pichon Longueville Baron. Baron Raoul, Josephs ene søn, byggede slottet til deres del, som hurtigt blev hans, idet den anden bror døde.

Pichon Longueville Comtesse blev drevet af Virginie Pichon Longueville, og det var hendes ægteskab med greve Henri de Lalande, der føjede ”de Lalande” til navnet. Det var også Virginie, der byggede slottet allerede i 1841, hvor hun ejede land midt mellem Château Latours vinmarker.

Slottene står overfor hinanden adskilt af D12 ”La Route des Châteaux” og danner en smuk entré til Pauillac-appellationen, hvori de begge ligger.

1855 klassificeringen og store investeringer
Sammen med resten af Bordeaux fik Comtessen, som slottet ofte omtales i daglig tale, et opsving med 1855-klassifikationen, hvor slottet fik status som 2. cru. Slottet blev i familien indtil 1925, hvor en ny familie, Miaihe, købte det.

I deres tid, særligt under direktion af May Elaine de Lencquesaing (et navn, hun havde giftet sig til), blev det løftet til storhed gennem omfattende renoveringer. Hun overtog i 1978 og flyttede tilbage på slottet, hvor ingen havde boet siden 1881, da Virginie døde. En anden af hendes utrolige bedrifter var forøgelsen af vinmarksarealet fra 40 ha til over 80 ha, og slottets Grand Vin fik de magiske 100 point af Robert Parker i 1982 under hendes direktion og som resultat af hendes ihærdighed.

Nye blandingsforhold og mere præcision
I 2007 solgte Mme Lencquesaing slottet til familien Rouzaud, som blandt andet også ejer Louis Roederer. Igen blev der investeret kraftigt i en spritny 3-etagers kælder, og der blev indkøbt adskillige nye tanke, så hver parcel kan vinificeres separat. Sammensætningen i markerne blev desuden ændret, hvilket har været en markant forandring. Tidligere udgjorde Merlot ca. 35% af beplantningerne, ret usædvanligt i Pauillac, og den nye sammensætning er mere klassisk for appellationen med mere Cabernet Sauvignon (65%) og derudover 25% Merlot, 7% Cabernet Franc og 3% Petit Verdot. Vinmarkerne ligger på dybe grusjorde tæt på Gironde og med Château Latour som direkte nabo. Interessant nok ejer slottet også 11 ha i St Julien, som slottet af historiske årsager må vinificere som Pauillac. Druematerialet herfra bruges både i husets Grand Vin og Vin de Seconde. I andenvinen bruges der typisk 40-45% Merlot, mens førstevinen som regel er tæt på at afspejle sammensætningen på slottets marker.

Hvordan smager Château Pichon Comtesse de Lalande?
Mange steder står den omtalt som voluptuous og den direkte oversættelse af det ord er ”vellystig”. Om man helt kan bruge det ord om en vin, er jeg ikke sikker på, men frodig, måske endda yppig på en sofistikeret måde, kan man godt kalde denne enestående eksponent for klassisk Pauillac.

Det er ikke kun fordi den i mange år har været ledet af en kvinde, den er rent faktisk ret feminin relativt set, og den er kendt for sin silkebløde, runde pro l modsat andre af Medoc-halvøens mere tanniske og stramme vine. Ofte er den også meget aromatisk, nærmest oral og parfumeret, men ikke pågå- ende. Blot forførende og uden at gå på kompromis med de karakteristiske toner af cigarkasse, blyant og sågar trøfler. Hvad der også er gennemgående for slottets vine er, at de aldrig skuffer, og det kan min personlige erfaring bekræfte uanset om der har været tale om Grand Vin eller Vin de Seconde.

Andenvinen er typisk en anelse lettere og mere luftig med knap så stor koncentration, men det er stadig en fænomenal vin, også i de årgange, der sædvanligvis omtales som generelt svage i Bordeaux. Det er netop i disse årgange, de største performere viser deres kompromisløshed og kompe- tence.

Lagring
Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande (Le Grand Vin):
18 måneders lagring, 50% nye fade, 50% et år gamle fade.

Réserve de la Comtesse (Le Vin de Seconde der fra og med 2017 hedder Pichon Comtesse Reserve):
25-40% nye fade afhængig af årgangen og 12 måneders lagring.