• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

ANTIDOTO – MODGIFT MOD MAINSTREAM

Producent: Bodegas Antídoto | Område: Ribera del Duero, Spanien

"Antidoto" er det spanske udtryk for "modgift", som den franske vinmager Bertrand Sourdais valgte, da han skulle finde et navn til sit nye projekt, da han for 10 år siden forlod Dominio de Atauta. Dengang ville de nye ejere, i lyset af det, som vi nu skal lære at kalde den forrige finanskrise, have ham til at producere mainstream.

 

Antidoto er således på ingen måde et plat forsøg at slå mønt på den ulykkelige situation, som Spanien og resten af verden er havnet i. Det en fællesnævner for nogle vine, der er tænkt som en modgift mod alle de kønsløse vine, der bliver skabt på frugten fra det Bertrand Sourdais kalder "manipulerede" Tempranillo-kloner.

Ambitionerne er tårnhøje, og da Bertrand Sourdais også er det, vi engang kaldte en "fremmedarbejder", er sammenligningen med Peter Sisseck nærliggende. En sammenligning, som Bertrand i øvrigt hygger sig med, og med et glimt i øjet gerne giver følgende ord med på vejen: "Hvis Peter går rundt med ambitioner om at begave os med Spaniens svar på La te, så sigter jeg efter en Romanée-Conti' i spanske gevandter."

Både i 2018 og 2019 befinder flere af de to herrers vine sig i toppen af Tim Atkins ultimative liste over de 100 bedste vine i Ribera del Duero, og i følge Tim Atkin er det kun Vega Sicilia, som lige nu strå- ler om kap med topvinene fra Bertrand Sourdais og Peter Sisseck.

Bertrand Sourdais rejse mod toppen i Spanien er sket i et parløb med vennen David Hernando, som efter Bertrands anvisninger begyndte at købe højt beliggende parceller med gamle vinstokke oppe mellem Aranda de Duero og Soria i den øvre del af Duero-dalen. Dealen var, at David, der havde pengene, tog investering- erne, som så skulle kapitaliseres gennem de vine, som Bertrand producerede.

De første år lejede de sig ind hos venner og bekendte, men i 2016 tog de springet og investerede i topmoderne udstyr, som blev installeret i nogle forladte bygninger i San Esteban de Gormaz. Nærværende La Hormiga er således blot den anden årgang fra Bertrand Sourdais egen kælder.

La Hormiga de Antídoto, 2017

Dette er, hvad der svarer til en Reserva hos kollegaerne, og den bliver skabt på frugten fra to små parceller helt oppe i 950 meters højde på sletten nær den lille ække Matanza. Navnet refererer både til de mange myrer, som skaber ventillatin til vinstokkenes rødder og til de ittige vinbønder, som har hjulpet til med at revitalisere vinmarkerne, som oprindeligt blev tilplan- tet i 1922, men siden blev opgivet i begyndelsen af det nye millennium.

Høsten blev overstået på en enkelt dag (27. september), og vinen blev delvis gæret med hele drueklaser. For at raf nere udtrykket og undgå bitre tanniner blev den gærende most pumpet bort fra stilke, kerner og drueskin lige så snart Bertrand vurderede, at der var farve nok til stede til, at forbrugerne ikke vil blive "skræmte", hvorefter vinen gærede færdig, som var den hvid. Den er modnet 18 måneder på små overvejende nye franske fade, og derpå tappet på aske uden forudgående klaring eller ltrering den 15. juli 2019.

På én gang en kraftig, saftig og elegant Ribera del Duero med masser af moden frugt og subtile krydderier fra den intense fadlagring. Den virker allerede dejlig harmonisk og kommer med en syre og en læskende mineralitet, som leverer det perfekte modspil til eksempelvis alle de udskæringer af oksen, der ikke er for de fedtforskrækkede.