• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

Saftige og velkrydrede rødvine til grillmad

Michel Chapoutier | Område: Côtes-de-Roussillon

Michel Chapoutier købte Domaine Bila-Haut og dets omkring 60 ha. med veleksponerede parceller tilbage i 1999 og efter noget, der lignede 6 års tænkepause, blev vi begavet med en buket vine, der dækkede hele spektret fra super saftig umiddelbarhed til imponerende, næsten alvorstung intensitet. Det var vine, som både udfordrede, overraskede og begejstrede de internationale anmeldere, da de fik lov til at smage dem, og nu næsten 15 år senere er flere af dem blevet referencepunkter i deres respektive kategorier.

Fagekspert, Per Bach

Les Vignes Bila-Haut, 2018 Côtes-de-Roussillon Villages

Dette er den charmerende basis-pleaser, som Robert Parkers mand i Roussillon, Joe Czerwinski, kaldte "just flat-out fun to drink", da han stod med glasset i hånden og fik vinen direkte fra tanken i april 2019, et par måneder før, den var helt klar til at blive tappet på flaske.

Hovedsagelig Grenache og Syrah fra den øvre del af Agly-dalen. Høsten er manuel og alle stilke fjernes, inden druerne knuses og forvandles til vin i store betontanke. Michel Chapoutier og hans team går her efter den umiddelbare frugt, og allerede i februar er vinen så fornøjelig, at de begynder at diskutere, hvornår den kan tappes på flaske og komme ud og indlede sin charmeoffensiv.

En dejlig krydret, men ikke videre kompliceret rødvin med et fint bundtræk af brombær og mørke kirsebær. En solid omgang af det, de oppe i Côtes du Rhône kalder Garrigue og dertil en nærmest salt mineralitet, som betyder, at vi aldrig er i nærheden af marmeladefælden.

Occultum Lapidem, 2017 Côtes-de-Roussillon Latour de France

Siden myndighederne i 2008 tillod, at fem landsbyer i Côtes-du-Roussillon måtte fremhæves på flaskerne får man munden fuld allerede ved distriktsbenævnelsen. Når Michel Chapoutier så i tilgift lader sig inspirere af alkymistiske visdomsord, bliver det langhåret. Det handler om jordbunden som forudsætning for vinens finesse, og her er det vinstokke på parceller oppe bag landsbyen Latour de France, der har fascineret Michel Chapoutier længe før, myndighederne formaliserede potentialet.

Syrah fra relativt unge vinstokke dominerer, men der suppleres med frugt fra ældre Grenache- og Carignanvinstokke, og her modner vinen 14 måneder i betontankene frem mod aftapningen på flaske.

En varm og fyldig, men i starten lidt afmålt Roussillon, som lægger fra land med grafit, læder og viol inden modne mørke bær i form at kirsebær, brombær, blåbær og blommer kommer og blander sig og skaber noget, der mest af alt minder om en saftig fest i glasset.

MICHEL CHAPOUTIER

Siden han i 1989 trådte ind i familiefirmaet i Tain l’Hermitage, har han udviklet sig fra blot at være next generation til at være et rockstar-lignende ikon i vinens verden. Han købte sig tidligt fri af hensyn til familien og påbegyndte en ekspansiv omlægning til økologisk produktion på et tidspunkt, hvor flertallet af kollegaerne fortsat hævdede, at dette var, om ikke umuligt, så alt for risikabelt. De tog fejl, og i løbet af de sidste 30 år er han blevet et forbillede for en hel generation af vinmagere, som gerne ville ned ad den samme bæredygtige vej. Samtidig har eventyrlyst og en særlig vilje til at spænde buen til bristepunktet bragt ham langt væk fra de historiske skråninger i det nordlige Rhône. Han fandt allerede vinterbeskæftigelse i Australien i 1997, og med købet af Domaine de Bila-Haut begyndte et europæiske eventyr, som nu også omfavner Spanien, Portugal og Tyskland.

Opskrifter til grillen

Find dem her