• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

Elegance og dekadence fra vestbredden af Gardasøen

Producent: Costaripa | Område: Lombardiet

Vi skulle have været dernede igen i år, da de tre herligt initiativrige sammenslutninger Consorzio Garda Classico, Consorzio del Bardolino og Consorzio Valtènesi inviterede til den 13. edizione af ”Italia in Rosa” på det stemningsfyldte område omkring det gamle Castello oppe på toppen af Moniga del Garda. Men sådan kom det som bekendt ikke til at gå, og lige nu ser det ud til, at millioner liter af forfriskende lyserøde vine kommer til at vente forgæves på turisterne.

Fagekspert, Per Bach

 

Heldigvis havde vi næsten allerede besluttet, hvad vi ville ved Gardasøen i år, og da Løgismoses smagepanel blev sat på standby på grund af Covid-19, var der allerede prøver på vej. De to rosévine fra Costaripa, som vi hermed introducerer i Danmark, var således nogle af de første vi smagte, da vi igen fik lov til at mødes. Og det var ikke på grund af vinsult, at smagepanelet lagde sig fladt ned. Her er ganske enkelt tale om en vidunderlig kombination af elegance og dekadence alt efter, om man går med den unge Valténesi RosaMara eller den subtile Valtènesi Molmenti – den eneste italienske rosévin, som først frigives 4 år efter høsten.

Valténesi Chiaretto RosaMara, 2019

Nattens vin eller på italiensk "Il vino di una notte" kaldes denne rosé, der blev skabt i 1974 af Mattia Vezzola og opkaldt efter hans elskede Rosalia og hendes søster Mara. Vinen var i starten blot en blandt mange andre, men nytilplantninger med seriøse Gropello-kloner, massive investeringer i kælderen og ikke mindst en vinmager, der følte sig kaldet til at fremstille de bedste rosévine på vestbredden af Gardasøen udløste forvandlingen, og RosaMara er i dag den ubestridte førstedame i Valtènesi-distriktet. Høst i de tidlige morgentimer, meget nænsom presning af druerne og gæring samt modning af 30% af vinen i brugte 228-liters fade fra Bourgogne er bare nogle af hemmelighederne. Indbydende duft af fersken, sorte kirsebær og granatæble, der i munden får selskab af pink grape samt strejf af bitter mandel og vanilje. Vedholdende, frisk og silkeagtig. Sprød elegance!

Valtènesi Chiaretto Molmenti, 2016

Dette er dels en hyldest til senatoren Gherardo Molmenti, der i 1896, efter at have hentet inspiration i Bordeaux, vendte hjem til Gardasøen og skabte den første Chiaretto, og dels et modigt forsøg på at skabe en rosévin, hvor tiden arbejder for og ikke imod vinen. Den blev produceret første gang præcis 100 år efter den første Chiaretto så dagens lys, og da vinen skulle opkaldes efter senatoren, var rustfrit stål og temperaturkontrol aldrig en del af ligningen. I stedet er der tale om frugt fra de ældste vinstokke, der efter høst ved daggry og nænsom presning gærer direkte i gamle 400 liters fade. Vinen modner derpå 24 måneder, inden den tappes og først efter yderligere mindst 18 måneder i flasken bliver den frigivet til salg. 2015-årgangen strøg til tops i den italienske vinbibel Gambero Rosso, hvor den i 2019 blev kåret som "Miglior Rosè d'Italia" og i år var der så topkarakter "Tre Bicchiri" til denne 2016'er.
En rig, kompleks, stadig blomstrende, original og vedholdende rosé!

Opskrift

Vitello Tonnato

Fik du lyst til at servere vinene til mad? Så passer de ualmindelig godt til den piemontesiske antipasto

Få opskriften