• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

KLASSISKE FRANSKE VINE

– VIN JAUNE OG TROUSSEAU FRA JURA

Producent: Domaine Courbet | Område: Côtes de Jura, Frankrig

En af Frankrigs mest særprægede vinspecialiteter er den gule vin, Vin Jaune, fra Jura i regionen Bourgogne-Franche-Comté, der danner grænse mod Schweiz. Der kan trækkes visse paralleller til Fino Sherry fra Spanien, men alligevel er Vin Jaune sin helt egen.

Chefsommelier Thilde Maarbjerg | 01. februar 2021 | Nr. 01 2021

 

Vinen lagrer i 6 år, primært i fade, og der fyldes ikke ny vin i fadene i takt med fordampningen. Eksponeringen for luftens ilt danner grundlag for den særlige formation af gærceller, primært af typen Saccharomyces Banyanus (fr. voile), som dannes ovenpå vinen og i vid udstrækning beskytter den mod oxidation og i sidste ende udvikler den sig til eddike. Vinen tager smag af gæren, og duften kan beskrives som udpræget nøddeagtig. Farven ændres til dyb gylden, da en smule oxidation er uundgåelig. Fordampningen resulterer i, at 75 cl mindskes til 62 cl, hvorfor Vin Jaune altid tappes i en 62 cl-flaske, den såkaldte clavelin.

Flere appellationer i Jura producerer Vin Jaune, og den fineste, som også omtales som en uofficiel Cru, er Château-Chalon, som kun dækker ca. 50 ha nøje udvalgt for jordbundens indhold af grå mergel.

Druesorten Savagnin, en specialitet fra regionen, er eneste tilladte til Château-Chalon, som endvidere kun dækker Vin Jaunevine. Druerne høstes sent, men uden botrytis, så Vin Jaune er markant mere fyldig og krydret end Fino-typerne fra Spanien. Savagnin udmærker sig ved sin syre, der giver en solid nerve i vinene.

 

TROUSSEAU

Selvom Trousseau både er højt agtet i og oprinder fra Jura, er blot 5% af vinmarks-arealet dedikeret til druesorten. Den kræver en del varme for at modnes, og er derfor udfordret med undtagelse af de varmeste terroirs. Langt mere udbredt er den i Portugal under navnet Bastardo, hvor hele 1200 ha er beplantet. Her bruges den primært som blandingsdrue i portvin. Når den er på sit højeste i Jura, giver den en mellemfyldig, medium rubinfarvet vin med udtalt aroma af røde bær, sure kirsebær og vis grad af mineralitet og duft af underskov.

 

Damien Courbet gjorde sin entré hos Løgismose i efteråret 2020, og hans karakterfulde Chardonnay, som vi præsenterede i sidste magasin, har allerede vundet mange fans. Med Chateau-Chalon og Trousseau kommer vi ind til kernen af Juras signaturvine, et område som har været Courbet-familiens hjem siden 1867.

Damiens vine er på én gang præget af legende lethed og dyb seriøsitet. Hans drivkraft er fornøjelsen ved at lave vin og glæden ved deres smag, og han beskriver det selv som værende den afgørende årsag til hans gradvise omlægning til økologi (certificeret fra og med 2019-årgangen). Det er på mange måder mere besværligt, men glæden er større.

Fra 0,7 ha. 8 måneder i ståltanke.

Aromatisk duft af jordbær, kirsebær og tyttebær samt tørret rose, viol og tørrede krydderurter. Blød og rund i smagen, hvor de røde bærtoner understreges og man får en nærmest burgundisk association med en snert af gruset vejstøv og brændt ler. Herligt fransk og autentisk. Servér ved 15 °C til coq au vin, langtidsstegte griseribben eller faste oste.

12 måneder sur lie i ståltanke, 5 år i 228-liters fade.

Kraftfuld og kompleks næse med citron og tørret æble, lynghonning, gran, karry og nødder. Fyldig smag med en nærmest voksagtig konsistens, som holdes perfekt i balance af sirligt vævede tråde af syre. Lang eftersmag hvor aromaerne bliver ved med at nynne.

En stor vinoplevelse, som måske er det ultimative valg af alle til den eftertragtede Comté-ost fra samme område. Begge har de en distinkt karakter af nødder og en rigdom, som er accentueret gennem mange års lagring.

 

Vin og ost

En stor vinoplevelse, som måske er det ultimative valg af alle til den eftertragtede Comté-ost fra samme område. Begge har de en distinkt karakter af nødder og en rigdom, som er accentueret gennem mange års lagring. Servér vinen ved 12 °C og osten ved 18-20 °C. I sæsonen kan man krydre kombinationen ved at høvle friske trøfler ud over.

 

Mad der passer til vinen

Bikinitoast med comté og trøffel

Nyd vinen med en sprød bikini-toast med fyld af Comté og friske trøfler.

Læs opskriften her