• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

AUTENTISKE VINE FRA MONTALCINO

Producent: Martoccia di Brunelli | Område: Toscana, Italien

Martoccia di Brunelli er en af de mange vingårde, som fulgte med i opsvinget, da Brunello di Montalcino næsten ud af ingenting susede op på siden af, ja i manges munde forbi, Chianti Classico. Vingården ligger i en lille klynge huse, som kaldes Il Martoccia lige nedenfor borgen i Montalcino.

 Fagekspert Per Bach | 01. februar 2021 | Nr. 01 2021

 

Og fra at handle om grøntsager og husdyrhold, kom der vin på tegnebrættet i 1995, da Mauro Brunelli og Anna Savini sammen med deres søn Luca gik i banken og lånte til mere jord, vinstokke og en egentlig vinkælder. 6 år senere kom den første Rosso di Montalcino ud af den nye kælder, som var blevet ekviperet med alt det fineste i rustfrit stål, store slovenske egefade og mindre franske barriques fra Allier.

Siden er de 3 ha. blevet til 22 ha., men det er kun de 12, der er tilplantet med vinstokke, og familien er stadig helt nede på jorden og befriende fri for slips og fine manerer, selvom deres Brunello langsomt sniger sig opad i hierarkiet, og nu rutinemæssigt hopper op forbi 90-points barrieren, når de internationale kritikere kommer forbi for at smage. På hjertelig vis har de fuld fokus på de mange vinentusiaster, som kigger forbi, og synergien mellem deres fremragende værelser Down Town Montalcino (egentlig er det Up-Town), ”mani in pasta” lektionerne hvor æg, mel og lidt salt på magisk vis forvandles til den lokale specialitet "Pinci", og ikke mindst de afslappede og gavmilde vinsmagninger, er fortsat omdrejningspunktet på vingården.

Denne Chianti tegner sig for 1/3 af produktionen og er arbejdshesten eller om man vil familien Brunellis bread and butter. Oprindeligt ren Sangiovese, men efter familien har erhvervet et par små parceller med de gamle klassiske sorter Mammolo og Canaiolo, er der blevet rykket lidt i drueblanding. Ingen fadlagring bare masser af ligefrem, bitterblå frugt og toscansk kant. Et lille powerhouse af en Chianti.

Dette er en Rosso tappet fra Brunello-fadet, efter at Mauro og Luca i løbet af sommeren 2019 har smagt sig frem fra fad til fad for at beslutte hvilke vine, der skulle pilles ud af ligningen. Her giver det virkelig mening at kalde Rosso di Montalcino for Brunelloens lillebror. En fyldig, saftig og velafstemt vin, som får forventningerne til storebror til at skyde i vejret samtidig med, at den fornøjer i ventetiden.

Mauro og Luca indledte høsten den 20. september og nåede netop at plukke de sidste druer inden vejret slog om og det for alvor blev efterår den 15. oktober. Gæring i stål uden fremmede gærstammer fulgt af omkring 34 måneder modning i en blanding af store slovenske fade og franske barriques. En koncentreret, herlig temperamentsfuld, kraftig og aromatisk Brunello med en næsten salt mineralitet.

De smukke labels med de lidenskabelige kvinder kom til i 2017, efter at Luca Brunelli var blevet forelsket i stemningen i den hollandske maler Van Dongen’s værker. De er ekstrapoleret af grafikeren Luciana Petti, som prøver at visualisere oplevelsen, der er i vente.

 

Mad til din vin

Pizza Quattro Formaggi

Lad de italienske vine fylde glassene når der serveres varme, ostespækkede pizzaer hvor ikke meget andet end oste af højeste kvalitet mødes på den lette pizzadej.

Læs opskriften her