• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

MEDICIN MOD REJSEFEBER

Producent: Tenuta Belguardo | Område: Toscana, Italien

Løgismose har overtaget forhandlerskabet af vinene fra Tenuta Belguardo, som ligger lidt syd for Grossetto, på kanten af Parco Regionale della Maremma, få kilometer fra det Tyrrhenske hav. Det fejrer vi med fine ankomsttilbud på deres Vermentino og Rosato. Vinene tilhører i hver deres kategori de bedste konventionelt producerede vine i Toscana, og de skænkes med masser af ungdommelig friskhed og en uimodståelig drinkability. Så her hvor mange af os længes efter Italien, men stadig må blive hjemme, så er dette noget nær den bedst tænkelige trøst i ventetiden.

Fagekspert Per Bach | 31. marts 2021 | Nr. 03 2021

 

Tenuta Belguardo blev i 1997 købt af de to brødre Filippo og Francesco Mazzei, som i lige linje er efterkommere af Ser Lapo Mazzei, der forfattede det nu ikoniske dokument, hvori udtrykket "Chianti" for første gang blev nævnt. De residerer på Castello di Fonterutoli, som deres far Lapo Mazzei gjorte til et af fyrtårnene i Chianti Classico. Det var Francesco, som efter at have studeret statskundskab og arbejdet med ekspansive industrielle organisationer syntes, det var på tide at træde ud af de stramme discipliner i Chianti Classico for at se, hvad familiens team kunne udrette, hvis de fik lov til næsten at starte på bar mark. Ikke fordi der ikke allerede var vinstokke på Tenuta Belguardo, men fordi de ønskede at plante druesorter, som passede til det terroir de havde købt og til tidens smag.

Så efter i de første år at have produceret vine fra de eksisterende vinstokke fulgte - efter grundige analyser af jordbunden i det gamle minelandskab "Colline Metallifere Grossetane" – ny tilplantninger med hovedsageligt de autoktone druesorter Vermentino, Alicante og Sangiovese suppleret med Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon og Syrah, så de også kunne ramme det udtryk, som producenterne i Bolgheri eksponerede med så stor succes. De nye vine ramte markedet "som et lynnedslag" – som Gambero Rosso formulerede det – og den Vermentino, som vi her introducerer, har i den grad været med til at styrke vinbøndernes tro på, at hverken Chardonnay eller Sauvignon Blanc skal spille nogen større rolle i fremtidens fortælling om Toscanas hvide vine.

The Maremma branch of the Mazzei family gained general recognition, virtually in the form of a lightning action, thereby underpinning the already undisputed reputation of one of the most prestigious Italian wine houses.

– Gambero Rosso 2009

Vermentino er en spændende drue, som begaver os med et væld af forskellige vine hele vejen fra Sardinien, op langs den italienske middelhavskyst og ind i Frankrig, og for at skabe lidt forvirring skifter den navn undervejs til Favorita, til Pigato og til Rolle. Alligevel lå det ikke til højrebenet, da Mazzei-brødrene valgte at gå med druen, og vinen er da også efterfølgende blevet kaldt ”den første kompromisløse Vermentino fra Toscana”. En smuk, fint blomstrende vin gæret og modnet i stål. Masser af moden citrus og en befordrende mineralitet, som sikrer, at der ved siden af den saftige, frugtagtige midte også er både sprødhed og elegance til stede.

Denne rosé er skruet sammen af Mazzei-brødrenes vinmager Luca Biffi med hjælp fra den berømte konsulent Carlo Ferrini. Lige siden den debuterende 2007-årgang har der været tale om en ligelig alliance mellem Sangiovese fra Belguardos oprindelige vinstokke og Syrah fra det nordlige Rhône, som efter få times skindkontakt er gæret og modnet i stål. Vinen blev kaldt et nybrud da den blev lanceret, og da Robert Parker smagte den 2. udgave af vinen i 2009, var der ingen forbehold. Han kaldte slet og ret vinen for "One of Italy's Finest Rosé Wines". En på én gang uendeligt blid og samtidigt forfriskede rosé med diskrete, men allivel generøse frugtnoter. Liflig og svært vanedannende!

 

Det perfekte match

Tomatrisotto

Prøv her Thomas Rodes tomatrisotto hvor de eksklusive risottoris fra Acquarello Canaroli koges møre i tomatpassata og monteres med masser af smør og parmesanost.

Læs opskriften her