• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

CHAMPAGNE MED SJÆL

Producent: Bonnet-Ponson | Område: Champagne, Frankrig

Der gemmer sig en mere end 150 år lang familiehistorie bag Champagnehuset Bonnet-Ponson fra Chamery, en lille by i Montagne de Reims. Siden 1862 har familien Bonnet dyrket druer her, og flid og udholdenhed var i årtier afgørende for, at selv en sønder-bombning af vinkælderen under 2. verdenskrig ikke tog modet fra dem.

Chefsommelier Thilde Maarbjerg | 31. marts 2021 | Nr. 03 2021

 

Alle i familien deltog når pressen skulle drejes med håndkraft og marken skulle pløjes med heste, og stædigheden virkede nærmest nedarvet. Da Grégorie Bonnet bosatte sig i Chamery, var han blandt de første recoltants manipulants i området, og mens andre solgte til negocianterne, lavede han sine egne vine på druer fra egne marker.

I 1956 førte et ægteskab flere marker til, da André Bonnet giftede sig med Monique Bonson, og sådan blev navnet til Bonnet-Ponson, med marker ikke bare i Chamery, men også Vrigny. Flere marker blev gradvist erhvervet, og i dag er det 6. generation, Cyril Bonnet, der står i spidsen for de 10,5 ha fordelt på 50 individuelle parceller. Hans bidrag har blandt andet været at starte en gradvis økologisk omlægning.

Fordelingen af de tre druesorter er ca 1/3 af hver, og dermed er Bonnet-Ponsons Champagner domineret af blå druer. Som en kuriositet plantede Cyril 0,2 ha Petit Meslier i 2016, en druesort, som nærmest er forsvundet i Champagne, men som en håndfuld af de mindre producenter forsøger at revitalisere og genopdage, om end det stadig er i meget begrænset målestok. I vineriet gæres mosten med naturgær, som Cyril opformerer fra egne druer, der høstes ca. en uge tidligere. Brugen af fad er integreret således, at ca. 30% af vinene lagres på 228-400 liters fade i ca. 7 måneder inden aftapning på flaske, mens resten lagres i stål- eller cementtanke. Det bidrager til den lidt mere brede karakter af husets vine sammen med dominansen af blå druesorter. Vine fra tidligere årgange opbevares i husets solerasystem (vin de reserve), som blev startet af André Bonnet for mere end 50 år siden. Med 35-45% vin de reserve i husets non vintage-Champagner er der tale om en usædvanlig høj andel moden vin i blandingen, særligt for en recoltant manipulant. Det sikrer kompleksitet og homogenitet i vinene, og at Cyril har kunne skære ned på dosage-niveauet, så alle husets Champagner har et meget lavt sukkerniveau på 1-4 g/l.

Bonnet-Ponsons vine er glimrende eksponenter for den nye bølge af terroir-Champagner fulde af karakter og håndværk og med minimal sukkertilsætning. De lefler ikke for blødsøden sympati, men jagter opmærksomhed og tilstedeværelse, så snart proppen er af.

Med ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika.

40% Pinot Noir, 30% Meunier og 30% Chardonnay. 40% vin de reserve. 4 års lagring sur lie. Dosage 3-4 g/l. Lav svovltilsætning. Dominansen af blå druer og den høje mængde reservevin fornemmes allerede i duft, hvor modne æbler møder fersken, og en forunderlig krydret note med indslag af valnød samles til det, der må kaldes en næse med attitude. I smagen vælter citrus ind over med fast og rank syre samt mere tydelige aromaer fra lagringen med gæren i form af ristet korn og maltcroutoner. Tør, karakterfuld og relativt fyldig trods den lave dosage og den tydelige friskhed. Servér ved 8-9 °C.

Med ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika.

En usædvanlig rosé-Champagne, hvor roséfarven er opnået via en kombination af maceration og blanding med rødvin lagret på 400 l-fade.

50% Pinot Noir, 25% Meunier og 25% Chardonnay. 30% vin de reserve. 4 års lagring sur lie. Dosage 3 g/l. Den kraftfulde roséfarve og vinens seriøsitet bekræftes i næsen, hvor røde æbler, skovjordbær og ribs får følgeskab af nybagt brød, lynghonning og en snert af vanilje. I munden er den helt tør, men samtidig vinøs, livlig og potent. En rosé-Champagne, der kan bruges på linje med lette rødvine i madsammenhæng. Servér ved 10 ºC.

RECOLTANT MANIPULANT (RM)

En recoltant manipulant er en druedyrker, der producerer og markedsfører sin egen Champagne under eget navn. Druerne skal udelukkende komme fra egne marker og vinen skal fremstilles i eget vineri. Om en producent er recoltant manipulant kan aflæses på etiketten, idet det indikeres af bogstaverne RM. Sædvanligvis står det med små bogstaver på siden af frontetiket

Det perfekte match

Baguettes med eller uden surdej

BONJOUR, UNE BAGUETTE S'IL VOUS PLAÎT!... en sætning, der høres fra morgen til aften i franske bagerier. Få opskriften på sprøde baguettes og nyd dem til champagnen.

Læs opskriften her

 

Vinsmagekassen

Er du nysgerrig på vores nyheder og ønsker at smage før, du køber flere flasker af den samme? I vores smagekasse får du 6 udvalgte flasker fra magasinet, som giver dig mulighed for at finde de flasker, der rammer din smag bedst.