• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

TOPPEN AF POPPEN FRA GIES-DÜPPEL

Producent: Weingut Gies-Düppel | Område: Pfalz, Tyskland

Det tog lige 6-7 år inden vi fik hul igennem til Weingut Gies-Düppel, men siden er det gået stærkt, og vi har i dag et nært forhold til Volker og Tanja Gies. Vi besøgte dem gerne flere gange om året lige indtil corona-pandemien på forbandet vis satte en stopper for alle ikke nødvendige udlandsrejser, og når vi ikke kunne ses, kom vinene til os.

Fagekspert Per Bach | 01. marts 2021 | Nr. 02 2021

 

Tanja har således gavmildt forsynet os med prøver på nye årgange og nye vine lige så snart de var tappet og mange gange har vinene fra Gies-Düppel været dagens højdepunkt for Løgismoses smagepanel, når smagningerne bød på lidt for mange prøver fra producenter, som helt åbenbart savnede passion og talent. Vi har allerede fået de første, helt friske 2020'ere på lager fra Volker og Tanja Gies og vinene står bare utålmodigt og venter på, at det for alvor bliver forår i Danmark. Men her gælder det deres bedste Riesling, som var årsagen til, at vi holdt forbindelsen ved lige, selvom Tanja foretrak at sælge til sine tyske stamkunder, og deres bedste, Pinot Blanc, som har betydet at Gies-Düppel 10 år i træk har kunnet lade sig fejre som den bedste Weißburgunder-producent i Pfalz.

Dette er Rieslingen som tryllebandt mig mest da jeg var på vinsafari i Pfalz med Christian Grønlykke tilbage i 2008, og siden har jeg fået samtlige årgange ”i bogen”, som man siger. Vi smagte vinen fra en flaske hvorpå der var noteret en dato som lå 4 dage forud for vores besøg så det var også med denne vin jeg lærte, at ordentlig Riesling stadig spræller lystigt selvom den har været åben i en uges tid.

Der er tale om håndhøstet frugt fra et Steilhang øverst oppe på skråningen, der har sit navn fra de mange kastanjetræer, som stadig får lov til at bryde vinstokkenes monotoni.

Den er berømt for sine sedimentære bjergarter, der indenfor få meter veksler mellem skifer, kvarts og sandsten hvilket frembringer en finurlig variation i druernes saft og mineralitet. Gæring i stål og 9 måneders modning i et brugt såkaldt "Doppelstückfass". En sublim ballerina, der virtuost udfolder sig i spændingsfeltet mellem pirrende mineralitet og herlige associationer til sprøde æbler og saftige ferskner, der bliver båret frem på en bund af pink grape og modne citroner. Tør på den saftige måde, og i det hele taget en profil, som er meget bredt appellerende.

En sublim ballerina, der virtuost udfolder sig i spændingsfeltet mellem pirrende mineralitet og herlige associationer til sprøde æbler og saftige ferskner, der bliver båret frem på en bund af pink grape og modne citroner. Tør på den saftige måde, og i det hele taget en profil, som er meget bredt appellerende.

Allerede i 2002 udpegede en fagjury Volker Gies som den bedste Weißburgunder-producent i Pfalz og lige siden har denne vin været familiens mest ombejlede, og det er derfor med noget, der ligner 12 års forsinkelse at vi når får lov til at introducere den i Danmark.

Der er tale om frugt fra vinstokke, der står med rødderne dybt begravet i de kridtholdige og alligevel farverige såkaldte Buntsandstein på Mandelberg, der rejser sig bag Gies-Düppels kælder i Birkweiler. Et af de angiveligt bedste voksesteder for Pinot Blanc i hele Tyskland, og når så frugten ender i hænderne på Volker Gies, bevises det "just how distinctively delicious and downright remarkable genuine Pinot Blanc can be", som Robert Parkers mand i Pfalz formulerede det, da han lagde vejen forbi i foråret 2014.

Og nu er det så den fortræffelige 2018’er som Tanja kalder en ”sovende kæmpe”. Der er tale om gæring i stål fulgt af 8 måneders modning i stål og brugte 500-liters-fade og resultatet er en veloplagt vin med smittende noter af mynte, æbleblomst og moden citrus, i et udtryk hvor fadet netop accentueres inden en salt mineralitet, á la helt frisk østerssaft, kommer svævende og skaber kant og saftighed.

Bei all der Riesling Begeisterung darf man aber Volker Gies’ Burgunder nicht außer Acht lassen: Unbedingt probieren sollte man den Weißburgunder aus dem Mandelberg, der bereits jetzt mit feinem Schmelz begeistert.

– Gault & Millau Deutschland 2020

Mad til din vin

Dampede kammuslinger med vietnamesiske nuancer

Kammuslinger er velsagtens en klassiker i køkkenet, særligt i forretsserveringer hvor de kødfulde muslinger frister med et behageligt bid og en frisk, mild havsmag

Læs opskriften her